Gnezdoto.net
Човек се учи, докато е жив, че дори и след това... Вечно снимка: magic4walls.com

Човек се учи, докато е жив, че дори и след това... Вечно

Човек се учи, докато е жив. Или поне така би трябвало да бъде.

Колкото и да сме научили и усвоили от живота си, той ни поставя постоянно пред нови.. да речем изпитания и предизвикателства. И за да се справим добре с тях трябва да научим нещо ново. Трябва да се променим по някакъв начин. А понякога и по много начини. И в това е трудността, но и красотата на Живота. Никой не може да остане дълго в едно и също състояние/ситуация. И това важи за всички ни. Тъкмо сме успели да се справим с едно, да се установим (в мир със света и със себе си) и ето ти Новото. Новият ден, който неизбежно идва. Но това, че идва новият ден с новите изпитания, пред които ни поставя, не значи, че е задължително да губим мира със себе си и с всичко останало.

Да, ако мразим промените, ако се страхуваме да се променяме самите ние, ако се противопоставяме на естествения ход на живота, тогава неизбежно изпадаме в депресия от Новия ден, рано или късно. И страдаме (понякога много!). Тогава губим мира, чувстваме се ограбени и ощетени от Живота. Кой не се е чувствал така поне веднъж? А повечето от нас - доста често... Крехко е равновесието, ако искаме да запазим вечно някакво определено статукво. И определена представа за себе си...

...Но всичко това може да бъде и другояче. Стига само да приемем истински в съзнанието и сърцето си, че Животът тук е промяна и най-вече - че е Училище. За нас, за душите ни, за всичко и всички.. Както е казано - промяната е единственото нещо, което е вечно. Именно затова едно от най-ценните неща на този свят, които можем да усвоим е да следваме хубавата наша поговорка - човек се учи, докато е жив.

И никога не е късно да се променим към по-добро. Казвам „по-добро", защото не е особено реалистично да се надяваме да станем съвършени и безгрешни, научили всичко по най-правилния начин, а към по-лошо не вярвам някой да иска да се променя нарочно, целенасочено и съзнателно. И на 100 години да е човек, има смисъл да се промени за добро. Дори да е ден, преди да умре. А всички ние имаме трески за дялане - макар едни повече, други - по-малко. Нали така?

Това, че можем да се учим и променяме до края е една от причините да вярвам, че има нещо безсмъртно в нас, макар плътта да умира. Иначе Животът не би имал смисъл. А това е нещо, което не мога да приема - просто не ми е по сърце... И може би това е дарба - да търсиш смисъла винаги!

Да, безспорно е трудно да променяме някои от чертите на характера си, да се отучваме от някои от навиците си (с които става все по-трудно да живеем с времето, дори и да не изглеждат толкова вредни в началото..) - отучването също е вид учене. Пренастройка, препрограмиране. Не на същността ни, мисля си, а на неща по повърхността.

Много малко е всъщност част от същността ни. По-често ние самите си поставяме ограниченията с доста вредни утвърждения от типа на - "аз не мога.. (това или онова)", "аз просто не съм такъв и това е положението" и прочие, и прочие.. Няма такова нещо - това са само оправдания - липса на воля. И това е нещо, което е в корена на много вредни неща. Трови и пречи на творчеството в Живота, което ни прави истински и живи. И истински живи.. Нещо, върху което почти всеки трябва да работи.. Не е лесно, но не е и невъзможно.

Мисля, че това, което може да ни води по този път на промяната към по-добро е интуицията - тя не подвежда. Стига да "чуваме" вътрешния си глас ясно. Освен това, ако се чувстваме по-добре, отколкото преди сме се чувствали, ако сме по-полезни и спокойни в отношенията си с близките ни, с околните, с другите хора - то това е безпогрешен ориентир, че сме на прав път.

А колко е хубаво, когато се научим да живеем по-добре, усвоявайки определени неща, когато смъкнем от плещите си поне част от товара, който мъкнем неизбежно със себе си през живота.. Колко е хубаво! И леко..
Човек е призван да преодолява себе си. Своите тъмни страни, своите негативни черти. И мисля, че ако в края на живота ни душата ни излезе от него по-добра (или пък излекувана, ако е била травмирана от нещо), отколкото е била при раждането ни - то това е безспорен успех. И оползотворен, а не пропилян живот.

И мисля, че е безсмислено да искаме на направим света по-добър, ако не можем да се научим да правим самите себе си по-добри. Върху това трябва да се съсредоточим - самоусъвършенстването. Ако всеки стане по-добра версия на себе си отпреди, то обективната промяна извън нас към по-добро не само ще е факт – тя ще бъде неизбежна.

...Понякога всичко изглежда прекрасно.Друг път всичко изглежда ужасно. Но истината е, че тежестта и лекотата са двете страни на една и съща монета. И тази монета е Животът ни тук и неговите условия, в които сме поставени. Тази монета можем да наречем спокойно и Училище. Човек се учи, докато е жив. Животът го принуждава. Че и след това дори... Вечно.

Защото стремежът да си по-добра и съвършена версия на себе си трудно може да намери своя Край.. И това е прекрасно!

Вижте повече за Кристина Митева и още статии от нея 

Вижте още: ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ ДО ЧОВЕЧНИ ХОРА, МНОГО ЧОВЕЧНИ


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "ФАНТОМНА БОЛКА" ОТ ОЛЕГ РОЙ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА ДО 31 ЮЛИ 2019 г.

Представете си, че след смъртта си, попадайки в отвъдното, получавате шанс да се върнете към живота и да изживеете още 33 години!
Само че има едно условие – трябва да поправите своя фатална грешка. Не знаете каква е тя и не помните нищо за себе си и за живота си. Но за да поправите миналото, трябва да се превъплътите последователно в трима души и да изберете живота на един от тях за следващите 33 години. Да погледнете през техните очи, да изживеете техните емоции… Трима души, загинали едновременно. И един от тях сте вие!
Дали ще успеете да преначертаете миналото? Как ще видите света през очите на другите хора?

animiran fantomna bolka 650x650

Роман, който ще ви зададе много въпроси и ще ви даде изненадващи отговори.

 


ПРОМОЦИЯ "ВАКАНЦИЯ": - 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

"Всичко добро, всичко вълшебно се случва между юни и август" Джени Хан

animiran pomocia vakancia obsht 650x650
Промоцията продължава до 24.00 часа на 31 юли 2019 г.!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki