Gnezdoto.net
Спри да мислиш, че не си достатъчно добър! Ти си уникален! снимка: magic4walls.com

Спри да мислиш, че не си достатъчно добър! Ти си уникален!

Може би всеки човек се е чувствал поне за малко несигурен за своите способности и постижения в дадена област. Дали по модел на родителите или наложени от обществото, сме израснали в среда, където когато постигнем нещо, биваме наградени.

Това сравнение още ранна детска възраст ни учи да се стремим да бъдем добри. А някои хора дори искат да бъдат перфектни. Да, но сме хора и всяка грешка е човешка. И не всички сме родени със заложби във всички области. Ясно е, че някои хора са по-развити от други. И въпреки това всеки е уникален и допринася с неговите способности.

Срещала съм хора, на които често не им върви, имат се за неуспешни, в каквото и да захванат, и това ги води до отчаяние. Понякога най-малкото вдъхновение е способно да ни убеди, че вярването "не съм достатъчно добър" е фалшива реалност. Споделяла съм силата на нашите вярвания относно нас. Това, което вярваме, че сме оказва голямо влияние в живота ни, то или ни дава криле, или ни спъва да действаме.

Негативните, спиращи убеждения дори често може да не са истина. Често зависи от „локус-а на контрол", което означава обобщената представа на човека за това, какво се явява причина за събитията в неговия живот и кой носи отговорност за тях. Някои хора намират само външни причини за техните неуспехи и обвиняват другите, а друга група хора се фокусира навътре в себе си, за да открие причината.

Хората, които са склонни да търсят причината в тях са способни на по-големи успехи чрез мотивация и самопознание, защото те осъзнават че те и само те са отговорни за всичко, което се случва около тях и имат силата да се променят. Защото колкото и да има външни дразнители, нашата реакция зависи само от нас. Но при липса на някои други качества или уравновесеност, пак може да се изпадне в крайности като човек започне да вини само себе си за случилото се, за всичките лоши събития и грешки. Тогава може да остане белязан от вина, която да му пречи дълги години.

В такива случаи пак е добре да се започне от търсенето и определянето на собствените ценности, граници, да се потърси назад във времето и да се изясни причината. Защото без да бъде открита и призната причината не може да се продължи напред. А със загърбване на една лоша случка или със загърбване на трудните ситуации, в които не можем да се справим не се постига нищо. Всеки проблем се повтаря отново и отново, защото не сме разработили нашата страна или качество, което липсва.

Ето някои от нещата, които е добре да си спомниш, когато мислиш, че не си достатъчно добър:

В животът е важен напредъка, а не съвършенството.

Животът е съвършено несъвършен. Стремеж към съвършенство не е непременно нещо лошо – то те кара да достигнеш по-високо и да работиш по-усилено. Все пак, това е цел, която може да бъде доста недостижима и ти винаги ще работиш, за да си перфектен. Това може да те накара да се почувстваш сякаш си "не достатъчно добър".

Особено в един свят, където надпреварата към "перфекционизъм" обикновено включва загуба на истинската ти същност, превръщайки се в онзи, който другите мислят, че трябва да си. Вместо това можеш да се стремиш към постигане просто на високи резултати. Повечето от нас се опитват да жонглират с много задължения в различни области и често се получава свръхнатоварване.

Какво правиш точно сега може да даде добри резултати.

Нищо не е свършено, освен ако не е в миналото. Дори и тогава можем да променим начина, по който го възприемаме. Бъдещето зависи от онова, което правим в момента. Наистина е важно да се разбере, че каквото правиш сега, всеки ден поред, ще даде отражение във времето напред. Ако представиш целта си като една къща, за да я изградиш трябва да слагаш тухла по тухла. Дори всеки ден да слагаш по една тухла, след време ще видиш резултата.

Не се фокусирай никъде освен сега.

Това е единственото време, където можеш да промениш нещата и да се деен. Когато се чувстваме добре и оптимисти за нещата, които искаме да постигнем, имаме и силата да действаме. Послушай онзи вътрешен глас и не се страхувай да действаш. Защото само с вяра не става. Ако си фокусиран в страховете, че може не си добър или няма да успееш, това ще допринесе за неуспеха ти. Различни са причините, поради които страхът и негативните мисли ни парализират да действаме. Съсредоточи се върху чудесните резултати, които искаш да постигнеш и действай.

Фокусирай се върху силните си страни.

Не забравяй да се фокусираш върху силните си страни. Твърде често нашата култура гледа на другата страна, към "слабостите" и иска да постави акцент върху подобряването им. Докато има устрем за балансирани ум, тяло и душа, е важно част от нашите слабости да се балансират от най-големите ни предимства. Така се получава баланса. Ако напишете един дълъг списък с вашите предимства, можете да го ползвате точно, когато сте несигурни и имате нужда да си припомните вашите силни страни. Ако имате нужда да направите това упражнение, направете го! Съсредоточете се върху вашите силни страни и това, което правите добре. Всеки има такива области.

Всеки прави грешки.

Положителната перспектива и реалната истина за грешките са, че те са възможност да ни научат на нещо ново и ще ни позволят да израснем. От време на време те също могат да ни посочат нашите слабости, така че да можем да станем по-силни в тази област. Ние сме тук, за да учим и грешките са доказателства, че ние се опитваме и правим най-доброто, което можем. Когато ние постоянно се учим и растем от грешките си, ние започваме да виждаме по-голям успех в живота ни, повече удовлетворение, истинско и трайно щастие. Успехът изисква доста работа и грешките са част от това.

Не забравяй, че ти си точно там, където трябва да бъдеш точно сега.

Това може да не изглежда така, но цялата Вселена се дирижира, за да създадеш живота си, където е в момента. Може да не е там, където искаш да бъдеш точно сега, но понякога трябва да мине през малко изпитания, за да стигнеш там, където искаш. Няма нищо случайно. Така че, когато почувстваш че си се провалил или не си постигнал целите си, си спомни, че Вселената има най-добрия план за всеки от нас. Ние винаги сме на перфектното за нас място. Нека това ти даде сила и вяра, за да продължиш. Дай най-доброто от себе си и все някога ще се получи.

Бъди мил и нежен със себе си. Правиш най-доброто, което можеш.

Понякога е необходимо само физическо време, за да стигнеш там, където искаш. Може да имаш всички необходими условия налице и въпреки това да ти се налага да почакаш. Това не е неуспех. Хората се отчайват в чакането, което си изисква и търпение и продължаване на ежедневните дейности. Всяко цвете цъфти със собственото си темпо и това го виждаме от уникалната им красота. Така и всеки човек има своят собствен ритъм на развитие. Единственият човек, с когото е добре да се сравняваш си ти самия. И както някъде се казваше, бъди най-добрата си версия.

Винаги има решение, ще го откриеш, ако продължиш да търсиш.

Усещането, че си в тунел без изход не е приятно. Но винаги има някъде там, малък черен път наречен вяра, който можеш да последваш дори, когато времената са трудни. Следвай положителната вяра и все ще откриеш решение. Някой хора умеят да използват интуицията, която дава вярата и сигурността за успех. Който умее да я слуша е щастливец. Парчетата на пъзела винаги се нареждат, стига само да вярваш.

Всеки настоящ момент е създаден като колективност от минали убеждения, мисли, постъпки и действия. Понякога наистина е трудно. Може да се почувстваш, че не си толкова добър, но решение винаги има. Всеки го открива по неговия си начин. Начинът, по който гледаме на всичко около нас и на самите нас, ни дава силата да се справим с всякакви ситуации и да използваме максимално способностите си.

Още статии на Видислава Тодорова и допълнителна информация за нея.

Вижте още: НЕ СИ ОТГОВОРЕН ЗА ЩАСТИЕТО НА ДРУГИТЕ! НИКОЙ НЕ Е!


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki