Gnezdoto.net
Къде е позитивното на позитивното мислене? снимка: magic4walls.com

Къде е позитивното на позитивното мислене?

Смятам, че доста хора хванати като удавник за сламка, смятат позитивното мислене за спасение. Другото, което имам като наблюдение е, че грешно се тълкува целта и изобщо същността на позитивното мислене.

На английски език никъде не съм чела позитивното мислене да е равно на слагането на положителна фалшива маска постоянно. Положителното идва от законът за привличането - на каквато вълна си настроен, такова ще привлечеш. Позитивното е крачка и промяна, включва освобождаването ти от компанията на негативни, вечно оплакващи се хора.

Позитивната промяна е онази, която те прави щастлив и спокоен. То е да си оптимист. А да си оптимист е навик. И въпрос на избор е да бъдеш вечно мрънкащ, с проблеми и неуспехи. Слагането на маска, с която си постоянно усмихнат и вечно позитивен, невиждаш тъжното в света си е пълна илюзия. И няма нищо общо с моята представа за позитивно.

За да опознае себе си, всеки ще мине през различни стадии. Една от човешките ни способностите са емоциите, които включват цялата гама от радостни и тъжни емоции. Естествено е да не можем винаги да сме засмени до уши.

Естествено е да изпитаме тъга, болка, разочарование. Та те са спътници по време на израстването, по пътя на живота като цяло. Когато се казва позитивно, според мен са онези действия, които ще ни помогнат да не стоим в лоши мисли постоянно, които ще мръднат някой човек от депресията и ще му дадат сили да постигне целите си. Оптимизъм, вяра. Позитивен е равен на вярващ, а не на фалшив. Защо тогава позитивното мислене се тълкува като фалшиво?

Грешното разбиране на позитивното мислене според мен идва от сляпото следване на модели, от сляпото повтаряне на позитивни утвърждения. Не можеш насила да станеш позитивен в онзи смисъл на думата. Хармония ще придобиеш, когато стигнеш до дъното и опознаеш и най-тъмните страни на душата си.

Да ги приемеш и да продължиш заедно с тях. И тук вече идва положителното усилие – да се заобичаш въпреки всичко, въпреки себе си. Да станеш и да продължиш. Само опознаването на всичко твое, ще ти донесе позитивност. Тогава даже и в тъмните ти моменти ти ще се обичаш и ще си позволиш да пострадаш без обвинения. Обвиненията идват от неприемането и непознаването на твоята същност.

Всъщност може да си позитивен даже, когато си тъжен. Как ли? Ами обичайки се. Има разлика да си тъжен, да се само съжаляваш, да се оплакваш, да се мразиш и вторият вариант, когато може да си временно тъжен и това по никакъв начин да не те прави лош дори и пред себе си.

За мен позитивното е осъзнатост, то е устрема да направя най-доброто за себе си. Но мога да го направя само, ако познавам цялото си същество, познавам слабите си и силни страни, знам какво искам, имам поне малко реална представа за себе си.

Хубави са положителните мисли за деня, но те няма да ти донесат нищо освен мимолетна усмивка. Не знам как работи папагалското повтаряне на позитивна мисъл сутрин пред огледалото. И ако ти не вярваш, онова което повтаряш, то няма да има смисъл.

За да се стигне до онова състояние, което позитивното обещава се иска време. Иска се самонаблюдение и работа със себе си. Иска се тотално потъване във всяка емоция, изживяване на всяко състояние и научаване на нещо ново от него.

Имах познат, който казваше да не се фокусираме върху онова неприятно нещо, което е станало вчера. Хубаво е да не стоим закотвени в миналото, но преди да загърбим проблем, е добре да го решим, да видим какво го е предизвикало. Ако се правим, че всичко е наред и днес е прекрасен ден, след време ще ни дойде като бумеранг всичко трупано от миналото.

Затова е добре да се казва всичко на момента. Което не значи да си изпразваш всички отрицателни мисли върху някой, естествено споделянето става по подобаващ начин. Но не и да се загърбва нещо. Не и да премълчаваме, когато нещо не е наред, защото искаме да сме положителни или да не предизвикваме спорове и т.н.

Положителното за мен е равно на истински. Истински, който полага усилията да подобри живота си, като предизвика положителни неща. Защото пък да се изтриваме, че „аз съм истински, значи мога да викам, да съм негативен и да правя каквото си искам" също е крайност.

Още статии на Видислава Тодорова и допълнителна информация за нея.

Вижте още: НЕ СИ ОТГОВОРЕН ЗА ЩАСТИЕТО НА ДРУГИТЕ! НИКОЙ НЕ Е!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki