Logo
Печат на тази страница
Преобърнати мисли снимка: magic4walls.com

Преобърнати мисли

Някакви неща се случват в живота ни и бързаме да правим изводи за тях. Понякога след размисъл, а често почти автоматично. Някой ме засича докато говоря разпалено – не ме уважава. Приятел не се обажда вече – не е истински приятел. Хващам детето си в лъжа – не мога да му имам доверие. И така, до безкрай.

Често сме в ролята малки съдници, които сядат на илюзорен магистратски стол и категорично тропват с чукчето – така е и точка. И какво се случва след това? Нашите мисли се превръщат в оценки. На света около нас, на нас самите. Предопределят емоциите ни, поведението ни, връзките ни. Променят бъдещето ни. Разглеждаме света наоколо под техен диктат. А действителността започва да ги следва. И потвържденията им идват отново и отново.

Докато един ден не се почувстваме безкрайно нещастни и изгубени сред тези мисли, които някога са ни се стрували така логични. Въпросът е – трябва ли винаги да вярваме на изводите, които правим. И не можем ли да си позволим малкото отклонение да ги поставим под съмнение. Да се опитаме да ги преобърнем. Да променим граматиката в тях. И после да се замислим наново. Но не както преди, припряно, почти автоматично и жестоко към нас самите. А повече с онзи приглушен вътрешен глас, който идва направо от сърцето.

Ако променим местоименията в категоричните си изводи всичко изглежда съвсем различно. И като че ли много по-вярно. Някой ме засича докато говоря разпалено – аз не се уважавам (позволявам една незначителна реакция да накърни ентусиазма ми). Приятел не се обажда вече – не съм му истински приятел (строго очаквам да ме потърси, вместо да го направя аз). Хващам детето си в лъжа – не може да ми има доверие вече (и затова не споделя истината с мен).

Не е лесно това преобръщане, знам. То е като ученето на чужд език – изисква постоянство. Но резултатът е като с владеенето на чужд език, сякаш цял един нов свят се отваря пред нас. При това свят, в който всичко зависи само от нас самите. Какво по-хубаво от това!

Вижте повече за Станислава Ивкова и още статии от нея

Вижте още: НЕ ПРОПУСКАЙТЕ УРОЦИТЕ! ДАЙТЕ СИ ВРЕМЕ!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени