Gnezdoto.net
Когато страхът от раздяла ни погълне снимка: magic4walls.com

Когато страхът от раздяла ни погълне

Тревожно разстройство? Какво е това, та нали всички се тревожим – кой повече, кой по-малко. Зависи от самия човек. Тревожността, като човешко чувство на безпокойство, страх и страдание, мисли и поведение е нормална реакция на индивида при силен стрес и заплаха и ако ние изпитвахме безкрайно спокойствие и магично усещане за сигурност, то как бихме оцелели?! ...Моля, представете си, че се качвате в кола, чиито шофьор не изпитва никакъв страх. Неприятно, нали?

Кога обаче тревожността става от обикновено, жизнено необходимо състояние в разстройство, носещо ни силен дискомфорт? Отговорът е лесен – когато тази тревожност продължава повече от 4 седмици и е толкова силна, че затруднява ежедневните ни дейности, отношенията ни и общуването с другите.

Тревожните разстройства са най-често срещаният тип на психично разстройство като водещ е страхът от раздяла.

И така, замислихте ли се защо някой хора изпадат в огромна, тежка изолация когато любимия ги напусне? Гадно е, но чак пък да се страхуваш да излезеш от дома си, да не можеш да отидеш на работа или училище, постоянно да си представяш, че нещо лошо ще се случи на теб или близките ти...Тези хора не преекспонират емоциите си, не крещят за внимание. Много вероятно е да имат разстройство с тревога от раздяла.

А сега оставете за малко големия човек и си представете малко бебе. То плаче и се страхува от непознати, от нови места, при раздяла с майка си. Твърде е малко, за да разбере, че майка му е просто в другата стая и скоро ще се върне. Ужасът е голям!

Такъв ужас изпитва и по-голямото дете и възрастният човек когато се разделя с някого или нещо – дома, училището, кучето, да...естествено и любимия.

И когато далече в миналото човек изключително драматично е преживял някаква раздяла, страхът да не се повтори е огромен. А фантазиите и страховете да не загубим пазителя на нашето сърце може да бъдат твърде ярки, продължителни и живи. Ревност, кошмари, проблеми в работата. Всичко това допълва картината на страданието.

Страхувате ли се или вашия любим го е страх да не ви загуби?

• Отделете време един за друг – правете дълги, топли и романтични вечери – свещи, аромати и вкуса храна. Какво по-успокояващо от това?!

• Гледайте любимите си филми заедно. Правете всички онези неща, който носят наслада и за двама ви.

• Помислете и за себе си. Автогенният тренинг е изпитан метод, помагащ на човек да върне загубеното си спокойствие. Тренирайки автогенно можете да успокоите мислите и тялото си, да релаксирате и да се свържете с чувството на сигурност, потапяйки се в хармонията на най-топлите и съкровени моменти на щастие, които сте преживели.

• Казвайте по-често на близките хора, че ги обичате, че сте до тях и че самите вие имате нужда от топлина.

• Ако сте опитали всичко и нищо не помага да възстановите вътрешната си хармония и хармонията във връзка си, свържете се с терапевт. Не забравяйте, че е изключително трудно човек да се справи сам със студа на собствените си мрачни фантазии и страхове.

Обичайте!

Автор: Роза Филева-Хаджова, психолог, психотерапевт в Ателие Афект

Вижте още: НАПРАВЕТЕ ГО ЗА СЕБЕ СИ! ЗАПОЧНЕТЕ ВЕДНАГА!


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki