Gnezdoto.net
Самотата – наш ресурс или проблем?

Самотата – наш ресурс или проблем?

Самотата е тема, която често се засяга в психотерапевтичните срещи с клиенти. Усещането за самота понякога би могло да доведе до дълбоки съмнения по отношение смисъла на живота, води до депресивни епизоди, мъчителни усещания за отхвърляне и неуспех в живота.

Усещането за самота би могло да се преживява като нещо застрашаващо, но всъщност понякога тя е добър защитен фактор на психичното ни здраве. Във философския смисъл на самотата се гледа като на значима наша „способност" – сами се раждаме, сами умираме, сами трябва да вземем най-важните решения в живота си, сами се справяме с намирането на смисъл на живот и т.н.

Всъщност само ние можем да свършим всички тези значими дела в живота си. Сами поемаме отговорност за тях. Често можем да бъдем истински в хармония със себе си, когато останем насаме със себе си. Осмислянето на този факт, би могъл да се превърне в мощен източник на ресурс за нас, стига да не стигаме до крайност. Истина е също така, че понякога благодарение на контактите ни с околните, достигаме до смисъл в собствения си живот, те ни помагат да преосмислим делата и съществуването си.

Къде е всъщност границата? Там където усещаме вътрешен дискомфорт и конфликт заради нашата самотност. Често обаче хората страдат от самотата, защото е общоприето схващането за това, че тя е нещо много страшно. Това е възможно дори да се случва на неосъзнато ниво. Навсякъде срещаме коментари, свързани със съжаление, тъга и драматизъм заради това, че някой е сам – живее сам, празнува сам, няма партньор до себе си. Често четем техники за преодоляване на самотата.

Истината е, че за всеки от нас понякога са благотворни периодите на самота и трябва да проявим себерефлективност, давайки си сметка за това, наистина ли точно в този момент това, че сме сами, ни тежи и ако да, каква е причината за това? Но да потърсим онази... дълбоката наша лична причина.

Понякога е трудно да се абстрахираме от обществено придадения драматизъм на самотата. Именно затова не бива да се втурваме и да „спасяваме" някого от неговата самота, преди да сме наясно, той желае ли подобна помощ от нас. Понякога ние самите правим отчаяни опити да спасим сами себе си от самотата, търсейки непрестанно и безкритично, на всяка цена контакти с околните, без да осъзнаваме, че може би не ни се получава, просто защото в момента би следвало да бъдем сами. Вероятно в подобни ситуации по-ефективно би било ако потърсим смисъл в самотата си. Понякога ужасът, който изпитваме от представата ни за самота, би могъл да бъде много по-мъчителен от нея самата.

Ако вие сте човек, който не би могъл да остава сам, без да се почувства изоставен, то това само по себе си е тема за размисъл, а не самотата като факт от Вашия живот. Възможно е да се работи за Вашето личностно развитие, самочувствие, социални умения и/или модел за формиране на взаимоотношения с околните.

Когато дълго време оставате сами или самотата перманентно присъства в живота ви, на нея би могло да се погледне като на симптом, свързан с проблем. Затруднения в социализацията, трудности при проявата на доверие, страхове, социална тревожност, депресия – това могат да бъдат някои от проблемите, свързани със самотата. Тогава е важно да предприемете промяна, което понякога е много трудно да се случи. Същността на подобен проблем, се превръща в проблем и за това, хората да потърсят съдействие (от близки и/или специалисти). За да помолим за помощ, е необходимо отново да комуникираме с другите. Тази невъзможност сама по себе си създава още по-засилено чувство на напрежение и безсилие у хората, които страдат от самотата.

Помнете, че самотата е като затворническа килия, която обаче би могла да се отвори само отвътре и ключът е във вас. Нерядко се изисква много смелост, усилия и енергия за това, да потърсим този ключ и да намерим подходящия начин за неговото приложение. Това, което би могло да ви мотивира за действие е желанието за живот, различен от затворническия.

Ние хората сме създадени с умения и качества, които ни помагат да правим свой личен избор. Много важно за нас самите е да изберем живот с усещане за свобода и хармония – било то в самота или сред близки хора.

Какъв е вашият начин?

Анелиа Дудина е психолог, психодрама асистент и водещ на групи за личностно развитие, създател на Е-списание за психология "Посока". Вижте още нейни статии и допълнителна информация за нея ...

Вижте ощеВрагът в мен или как да престана да се саботирам


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

lqtna promociq min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 юни 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki