Logo
Печат на тази страница
Двата велики принципа, които управляват живота ни и как да променим съдбата си

Двата велики принципа, които управляват живота ни и как да променим съдбата си

Има две невидими сили, които управляват живота ни. Едната от тях е съдбата. Всеки човек се ражда със своя съдба и макар да не знаем каква точно е тя, тази сила ни напътства, а на моменти дори ни тласка в определена посока. Тя е извън обсега на волята и желанията ни и управлява нашия живот, без да се съобразява с чувствата ни - като огромна река, която безгрижно тече към огромния океан.

Но дали съдбата наистина не ни оставя никакъв шанс да повлияем на собствения си живот? Не вярвам, защото освен нея има още една сила, която с невидима ръка направлява житейския ни път - универсалният закон за причината и следствието. Това е един изключително прост закон, който директно свързва събитията и причините за тяхното възникване. Добрите дела водят до добри резултати, а лошите дела - съответно до лоши резултати.

За всяка ситуация в живота ни си има причина. Обстоятелствата са плодовете, които жънем в резултат на мислите и делата си. Каквото и да мислите или правите в момента, то ще послужи за причина, която на свой ред ще доведе до определен резултат. А реакцията ви към този резултат ще доведе до други последствия. Така животът ни се оказва безкрайна поредица от верижни реакции, управлявани от закона за причината и следствието.

Този закон има пряка връзка с това, че привличаме само това, върху което се фокусираме, и че животът е отражение на нашето съзнание. Подобно на семена, нашите мисли и действия създават определена реалност. Оттам произтича и важността на това да усъвършенстваме и извисяваме духа си. Ако следваме закона за причината и следствието и пречистим и облагородим съзнанието си, ще започнем да живеем по-добре.

Съдбата и законът за причината и следствието са двата велики принципа, които управляват живота ни. Съдбата е основата, а законът за причината и следствието е нишката, с която тъчем платното на своя живот. Заради този закон животът ни невинаги се стича така, както съдбата е отредила, и обратното - заради намесата на съдбата добрите дела невинаги водят незабавно до добри резултати. Важно е обаче да помним, че законът за причината и следствието притежава малко по-голяма власт над живота ни в сравнение със съдбата. Следователно, ако умело се възползваме от него и започнем да си служим само с добри мисли и дела, можем да тласнем съдбата си в положителна посока. Въпреки че до известна степен сме контролирани от съдбата, нашите мисли и дела имат силата да променят курса на живота ни.

Ако проумеете закона за причината и следствието можете да промените съдбата си

За пръв път срещнах идеята за съзнателното използване на закона за причината и следствието в книгата „Създаване на собствената съдба“ на Масахиро Ясуока (1898-1983) - учен конфуцианец, оказал голямо влияние върху много японски политици и икономисти. Това е историята на Ляо Фан, написана преди повече от четири века.

Ляо Фан се родил в семейството на лекари. Баща му починал рано и майка му го отгледала съвсем сама. Като пораснал, следвайки семейната традиция, Ляо Фан записал да учи медицина. Един ден при него отишъл някакъв старец.
- Аз овладях изкуството да предсказвам бъдещето - започнал старецът - и по заръка на небесата дойдох да ти предам това, което научих.

После се обърнал към майката на момчето и казал:
- Предполагам, че възнамеряваш да изучиш сина си на медицина, но на него не му е писано да бъде доктор. Когато порасне, Ляо Фан ще вземе императорските изпити и ще стане държавен служител.

После старецът предсказал не само възрастта, на която Ляо Фан ще вземе изпитите, и оценките, които ще изкара, но също и това, че още като млад ще бъде назначен за областен управител, ще се издигне до много висок пост, ще се ожени, но никога няма да има деца, и накрая ще умре на 53-годишна възраст.

Животът на Ляо Фан протекъл точно така, както старецът предсказал. Един ден, когато вече бил областен управител, той посетил известен дзен учител и го помолил да помедитира заедно с него. Учителят останал удивен от способността на Ляо фан да изпада в дълбока медитация, без да се разсейва:
- Ти си достигнал много високо ниво на съзнание. Къде си се обучавал?

Ляо Фан отговорил, че никъде не се е обучавал, и му разказал за стареца и неговите предсказания:
- Животът ми се разви точно както ми предсказа този човек. Писано ми е да умра на 53-годишна възраст и следователно вече няма смисъл да се тревожа за бъдещето.

Дзен учителят строго смъмрил Ляо Фан:
- В началото се впечатлих от това, че на толкова млада възраст си достигнал просветление, но сега вече знам, че си просто един глупак! Възнамеряваш да изживееш живота си така, както ти повелява съдбата? Истина е, че тя ни се дава от Господ, но това не значи, че ние не можем да я променим. Ако мислите и делата ти са добри, можеш да се издигнеш над нея и да тласнеш живота си в по-добра посока.

Ляо Фан взел присърце това обяснение на закона за причината и следствието и от този ден нататък се постарал да върши само добрини. В крайна сметка той бил благословен с рожба и далече надживял отредената му от съдбата възраст.

Със съответните действия и ние бихме могли да променим съдбата си. Ако се стремим да мислим и правим добро, можем да задействаме закона за причината и следствието и да заживеем още по-добър живот от този, който ни е бил отреден.

За съжаление с модерните научни критерии не можем да докажем съществуването на двете невидими сили, които управляват живота ни. Затова в светлината на съвременния здрав разум идеята за съдбата звучи като поредното суеверие, а законът за причината и следствието - като приказка, която плаши децата и ги предупреждава, че ако не се държат добре, Бог ще ги накаже.

Ако добрите дела незабавно носеха добър резултат, хората може би щяха да вярват както в съдбата, така и в закона за причината и следствието, но това почти никога не се случва. Голяма рядкост е добрината, която сме сторили днес, да бъде възнаградена още утре. И ако съдбата ни превежда през много лош период, един добър жест може да не е достатъчен да неутрализира негативното й влияние или да породи видим резултат. Обратното също е вярно - когато преминаваме през много позитивен период от живота си, една малка грешка едва ли ще предизвика сериозни негативни последствия.
Но в дългосрочен план лошият късмет не се застоява при хората, които са честни и имат желание да помагат на другите, а успехът бързо напуска мързеливите и бездейните.

Казуо Инамори, от книгата „Компас към успеха
Самият Казуо Инамори е един от най-успешните японски бизнесмени и прочут филантроп. Започнал като бедно момче с инженерна диплома, той изгражда международна корпорация с активи за милиарди. Така доказва на практика, че е възможно да следваш морални принципи и пак да постигнеш успех в бизнеса.

Вижте още: 12 ЗАКОНА НА КАРМАТА

kompas na uspeha min

КОМПАС КЪМ УСПЕХА от Казуо Инамори
Един от най-успелите хора в Япония, Казуо Инамори е открил, че както в живота, така и в бизнеса, най-важното е да се ръководим от определени духовни и морални принципи.
Мъдра и вдъхновяваща, написана на достъпен език, книгата дава отговор на редица въпроси:
Защо много талантливи и способни хора не успяват в живота? Можем ли да променим съдбата си? Кои са най-важните фактори за успех в живота?

Една книга, която изследва начина, по който хората би трябвало да мислят и да живеят.
Едно философско послание отвъд етноса, езика и културата.
Една книга, която може да промени живота ви...

©2020 -2024 GneZdoto. Всички права запазени