Gnezdoto.net
Един несъстоял се разговор на тема време с моята дъщеря

Един несъстоял се разговор на тема време с моята дъщеря

Веднъж петгодишната ми дъщеря ме попита:
- За какво се използва часовникът?
- Часовникът служи, за да можем да управляваме времето си – отговорих бързо аз.
- Но какво е времето, тати, и какво значи да го управляваме? – продължи да любопитства тя.
Смотолевих нещо набързо. Не намерих сили да й кажа това, което имам намерение да кажа на вас.

А можеше да отговоря така:
-Мило дете, ще ти кажа осем неща:

Времето е мярка. Часовото време се измерва на базата на секундата по системата СИ (или СИ-секунда). До 1956 г. СИ-секундата се определя спрямо въртенето на Земята и е дефинирана като една 86400-на част от средния слънчев ден. Днес СИ-секундата се определя от атомни часовници и времето, базирано на СИ-секундата, се нарича атомно време. Тъй като въртенето на земята не е с постоянна скорост, атомното и слънчевото време се разминават. Понякога се налага да се прибавя или вади високосна секунда. И както виждаш, ние нямаме никакъв контрол върху това. Не е по силите ни да управляваме времето.

Времето е демократично. Няма значение кой си. Няма значение умен ли си или глупав. Няма значение дали си богат или беден, имаш 24 часа в денонощието.

Времето е еднопосочен вектор. Тече и вече никога не се връща. Само предстои. Но дали?

Всеки следващ момент може да се случи нещо и времето да спре. Да спре за ТЕБ. Помни дете - имаш само ТУК и СЕГА.

Предишното е само история, от която можеш да се поучиш. Бъдещето е неясно, което не означава, че трябва да живееш ден за ден. Просто се наслади на момента. Използвай го по най-пълноценния начин. Може да ти е за последно.

Времето е безценно. За разлика от магазините за играчки, магазини за време няма. Не можеш да си купиш време. Просто не се продава. И това го прави безценно. Не можеш да го спестяваш. Не можеш да го заемеш и после да си търсиш вересиите.

Бъди внимателна, когато пилееш собственото си или чуждото време. Загубено е много повече от час-два или ден. Загубена е частица от нечий безценен живот.

Времето е дар. Времето ти е подарено от Бог. Неговата воля се е проявила чрез нас - твоите родители. И не само. Времето е дар от всички и всичко на тази земя. Добре е да пазиш и да използваш много внимателно този дар.

Времето има настроение. Обърнала ли си внимание, дъще, че когато ти си забързана, и времето е забързано. Когато си отчаяна, и времето е отчаяно. Когато си щастлива, и времето е щастливо.

Времето е кратко. Часовникът, дечко, започва да тиктака от момента, в който си се родила и ще спре в момента, в който вече няма да съществуваш. А ти знаеш ли кога ще стане това? Може би, и дано да живееш колкото най-възрастният човек на планетата - 122 години, а може би и повече. Никой (освен Бог) не знае кога ще спре твоят часовник.

Времето е вечно. Осмицата е символът на безкрая. Времето ще бъде – независимо дали тебе те има или не в тази ти форма.

В началото всичко в тази вселена е било енергия. После, преди 13-14 милиарда години (ако може въобще да си го представиш) енергията се е превърнала в материя. Всъщност ти си вид енергия, придобила сегашната ти форма. След време формата ти ще се трансформира в енергия и после в друга форма. ТИ ЩЕ СЪЩЕСТВУВАШ ВЕЧНО. Времето, в другата ти форма, може би няма да има значение. И може би няма да има часовници, за които да разпитваш.

Как ще използваш отреденото ти време зависи само от теб. Това е твоят живот и ти решаваш.

Но помни! Доброто за теб невинаги е добро за друг. Ценното за теб не означава, че е ценно и за другите. Правилното и неправилното понякога зависят от гледната точка. Между мъдрото и глупавото често пъти дори няма граница.

Не мога да ти кажа кои са твоите 24 деления на часовника, но мога да ти дам осем бащински съвета:

Отдели си време за работа, това е цената на успеха.
Отдели си време за мислене, това е източникът на сила.
Отдели си време за игра, това е тайната на вечната младост.
Отдели си време за четене, това е изворът на мъдростта.
Отдели си време за семейство и приятели, това е пътят към щастието.
Отдели си време за любов, това е радостта в живота.
Отдели си време за смях, това е музиката за душата.
Отдели си време за сътворение, това е проявление на красотата.

Мъдро ще бъде да разпределиш времето си така, че да можеш да работиш и върху собственото си усъвършенстване.

Учи се винаги от всяко нещо и от всеки човек. Аз така се уча от теб. Да, може да ти се стори странно, но ти си ми учител. А аз не съм срещал още човек, който няма на какво да ме научи. Бъди готова да приемеш най-скъпите уроци – уроците на живота.

Стреми се към съвършенството всеки ден и знай, че никога няма да бъдеш съвършена. Внимателно взимай решения и знай, че животът е поредица от избори.

Понякога ще съжаляваш за своите избори. Недей! Ако си научила правилно урока си, си придобила опит и си направила още една крачка към съвършенството.

Не търси вина в другите и не завиждай - това ще те разруши като рак, ще те разруши отвътре. Помни – човек (стига да е физически и психически здрав) е поредица от избори, които сам е направил. Всеки сам заслужава съдбата си.

За всеки от нас е отреден един час, в който времето ще спре. Може би миг преди това, а може би по-рано, човек се обръща назад и прави равносметка на своя живот. Прави баланс. Прави оценка. И ако сама ти не бъдеш доволна от себе си, НИКОЙ не може да ти прости. И твоят дух ще блуждае навеки, белязан от крайно несъвършенство.

Затова, моля те, докато израстваш, а и цял живот, прави следните осем неща:

Намери своята мисия – мисли, търси с упорство и намери смисъла на твоя живот.
Открий своите ценности – изясни ги, разсъждавай трезво, не се поддавай на влиянието на медиите, модата, филмите, разбери какво наистина е ценно за теб самата.
Подреди своите приоритети. Не бъди проста реакция на случващото се около теб. Когато знаеш своята мисия и ценности, тогава вече е лесно – работи с приоритети, защото иначе няма да ти стигне един живот, колкото и дълъг да е той.
Направи си свой личен план за успех и действай. Внимавай, защото и аз, и майка ти, а и много хора и институции ще се опитат (за добро или лошо) да ти наложат техните планове. Но ти следвай своя.
Гледай на своето време като на инвестиция и инвестирай внимателно, не пилей този ценен ресурс. Когато отделяш време за нещо, мисли дали си заслужава, мисли какво печелиш, когато даваш от времето си.
Следи за своя успех – лесно е, когато периодично контролираш дали постигаш своите цели. Следи дали действията ти помагат да изпълниш своя личен план.
Бъди гъвкава и ако обстоятелствата налагат, преформулирай целите си и направи нов план. Понякога (и то доста често) целта дори не е важна – важен е пътят.

Взимай внимателно тези решения и се научи да се примиряваш с нещата, които не можеш да промениш, бъди силна, когато можеш да промениш нещата и се научи да различаваш кое може да се промени и кое не.

Наслаждавай се на своя живот какъвто и да е той - възможно е да бъде само един, затова му се наслади, но не се знае, може да имаш и повече, така че, внимавай. Обичай своя живот и наслаждавайки му се, пази живота на другите. Вгорчаваш ли нечий чужд живот, няма наслада. Успехът е горчив, ако си го постигнала с унищожение.

Сега сигурно разбирате защо не намерих сили да кажа всичко това на детето си. Но от все сърце се моля то да порасне и да го разбере. Тогава ще намеря куража да я попитам следното:
„След като разбра за какво служи часовника, след като разбра, че часовникът е само един от инструментите, чрез които градиш своя живот, готова ли си да работиш за смъртта?”
И независимо какво ще ми отвърне тя, аз ще уважа отговора й, но бих добавил:
Ти избираш. Но помни, времето е твоят живот. Можеш да управляваш времето като управляваш себе си. Всъщност ти си часовникът, дете.

Източник: margaritta.dir.bg; Автор: Тодор Миндилков

Вижте още: 15 ПРОСТИ ИЗРЕЧЕНИЯ, ПРИТЕЖАВАЩИ СИЛАТА ДА ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА ТИ


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "ФАНТОМНА БОЛКА" ОТ ОЛЕГ РОЙ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА ДО 31 ЮЛИ 2019 г.

Представете си, че след смъртта си, попадайки в отвъдното, получавате шанс да се върнете към живота и да изживеете още 33 години!
Само че има едно условие – трябва да поправите своя фатална грешка. Не знаете каква е тя и не помните нищо за себе си и за живота си. Но за да поправите миналото, трябва да се превъплътите последователно в трима души и да изберете живота на един от тях за следващите 33 години. Да погледнете през техните очи, да изживеете техните емоции… Трима души, загинали едновременно. И един от тях сте вие!
Дали ще успеете да преначертаете миналото? Как ще видите света през очите на другите хора?

animiran fantomna bolka 650x650

Роман, който ще ви зададе много въпроси и ще ви даде изненадващи отговори.

 


ПРОМОЦИЯ "ВАКАНЦИЯ": - 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

"Всичко добро, всичко вълшебно се случва между юни и август" Джени Хан

animiran pomocia vakancia obsht 650x650
Промоцията продължава до 24.00 часа на 31 юли 2019 г.!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki