Gnezdoto.net
Изборът... и неговата сянка Отказът

Изборът... и неговата сянка Отказът

Изборът е в основата на свободата, изконния човешки стремеж. Когато мечтаем за свобода, самоосъществяване и богатство, ние всъщност се стремим към правото да имаме избор.

Избор да се храним с каквото искаме, избор да изглеждаме по определен начин, да отидем където искаме, да имаме каквото желаем, да вярваме в каквото искаме, да бъдем с когото искаме, да правим каквото ни се прави...

Правото на избор е и право да се стремим и борим за това, от което изпитваме нужда; така че дори към момента да нямаме възможност за нещо желано, ние сме свободни да го искаме и да правим планове и постъпки за постигането му. Изборът е нашата врата към бъдещето, към себе си и към взаимоотношенията с другите...

Но изборът е началото, не краят. Колкото и сладко да е правото на избор, факт е, че от колкото по-голям брой възможности можем да избираме, толкова по-трудно е да го направим. И тук не става въпрос само за претегляне на различни стойности и за надникване в евентуално бъдеще; става дума за всичко останало, от което се отказваме, когато направим конкретен избор.

Съвременният човек е разглезен по отношение на броя възможности. Като се започне от изобретяването на дистанционното управление за телевизор (и цялостния бум в развитието на технологиите), премине се през отворените граници между държавите и свободното избиране на религия (духовност), и се стигне до броя интимни партньори на средностатистическия човек, който никога преди в историята не е бил толкова неограничаван.

Така погледнато хората никога не са били по-свободни, отколкото тук и сега, в цивилизования свят на 21 век. Но това, интересно защо, не ги прави по-щастливи.

Една от причините е, че всички неосъществени възможности тежат някъде в (под)съзнанието на човек и се случва да му влияят повече, отколкото осъществената една възможност. Наличието на голям избор намалява стойността на избраното. И може би свободният човек всъщност е роб на нещата, от които се е отказал...

А дали правото на избор в основата си не е едно инфантилно желание? Свързано с мечтание, неограниченост, съвършенство... С идеята за прекрасно бъдеще, което е ценно именно поради своята имагинерност.

Докато правенето на избор е (може би) зряло желание. Носи последици, изисква отговорност. Има си цена, както и параметри, които не са съвършени, но пък – реални.

Така че вероятно е полезно за съвременния човек да надрасне тази своя разглезеност по отношение на множествения избор. Да спре да се колебае, да премисля, да оставя животът да се случва, докато той мечтае неопределено и отлага решенията. Защото неправенето на избор също е избор... но от онези лошите, които отразяват отказа от себе си.

Вижте повече за Антония Нотева и още статии от нея

Вижте още: НИЕ НЕГО ИЛИ ТОЙ НАС?


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki