Gnezdoto.net
Какво ме спира да открия и последвам своето призвание?

Какво ме спира да открия и последвам своето призвание?

За много хора думите "призвание" и "мисия" звучат стряскащо, защото си представят нещо голямо, необозримо, леко метафизично или поне неприложимо точно в техния случай. Всъщност говорим за специфичните талант, дарба или умения, които абсолютно всеки човек притежава и те го правят уникален. Защо наричаме тези умения „призвание“? Защото сме призвани да споделяме талантите и дарбите си със света и така да правим своя принос. Ако всеки знаеше каква е неговата уникалност и чрез нея помагаше на другите, светът би бил едно наистина прекрасно място...

Но ние, хората, сме се отклонили доста от този път. Първо, не вярваме, че притежаваме свой талант и специфично умение – чувала съм не един човек да ми казва: „Но аз не умея нищо конкретно и категорично нямам дарби...“! Второ, дори тези, които знаят какви са талантите им, често работят нещо съвсем различно с оправданието: „От това не мога да печеля, затова имам друга професия, с която изкарвам пари!“ или „Учих икономика, беше модерно, вече съм на години и е късно да сменям професията си!“, или класическото: „Имам семейство и отговорности, не мога да се занимавам с някакви свои капризи!

Да, така правим ние, хората – работим работа, която мразим, стоим във връзки, които отдавна са изчерпани, започваме бизнес само за пари, без да харесваме дейността, и никога не се питаме: „ЗАЩО?“ Всъщност не знаем колко висока цена плащаме за това, че живеем така! Плащаме със здравето и щастието си! И само ако знаехме, че да откриеш и следваш своето призвание съвсем не е толкова страшно и трудно! А истината е, че когато го направим, животът ни става по-красив и по-изобилен. Точно когато живеем в унисон със своята мисия, ние ставаме много по-способни да се грижим за близките си, да бъдем отговорни и добри хора. Превръщаме се в по-добри родители, приятели, партньори, защото сме удовлетворени и щастливи. Само когато сме изпълнени с енергия, можем да даваме от нея на любимите хора.

Какво най – често ни спира да открием и да последваме своето призвание:

Не вярваме, че всеки има уникално място под слънцето. Решили сме, че хора с мисия са само Майка Тереза, Нелсън Мандела, Ганди или Далай Лама. Всеки от нас може да бъде като тях, защото всеки има своя мисия. Мисията може да не е свързана с цялото човечество, може да е свързана с нашето обкръжение. Има майки с мисия да отгледат щастливи и здрави деца, маникюристки с мисия да правят жените красиви, готвачи с мисия да доставят наслада на сетивата ни. Мисията (призванието) може да е нещо много семпло в нашите очи, но то е значимо за останалите. Най-лесно можем да открием какво сме призвани да правим като се запитаме коя е дейността, която ни изпълва със страст и може да я вършим с часове без да се уморим. Какво правим с такава любов, че не усещаме как минава времето? А следващият въпрос е – за какво най-често ни молят хората, кое наше качество използваме, за да отговорим на молбите на другите. Може би ни молят за съвет или да сготвим нещо вкусно, да помогнем с декорацията, да организираме събитие, да напишем текст, писмо. Призванието е там, където нашата най-голяма радост среща най-голямата нужда на света.

Мислим, че призванието ни е конкретна съществуваща професия, за която не сме квалифицирани. Призванието е свързано по-скоро с качества, които да изразяваме чрез професията си, а не с конкретна длъжност или бизнес идея. Ако имам дарба да изслушвам хората и да давам съвети, мога да съм психолог, коуч, учител по йога, но мога и да съм фризьорка, която изслушва и съветва клиентките си, автор на статии или просто да пиша постове във Фейсбук и да получавам писма с въпроси от хората. Всяка професия, която ми позволява да проявя своите уникални качества, е подходяща. А може да си измисля и мой нов, собствен формат.

Убедени сме, че от талантите и призванието ни не могат да се печелят пари! Това често е свързано и с друго погрешно вярване, че призванието е нещо артистично или духовно като дейност. Както казахме, качествата ни могат да се „пакетират“ във всякакви професии и бизнес дейности. Каквото и да създадете с много желание и страст, което да изразява вашата личност, то ще се търси от хората. Това значи, че едното условие, за да печелите добре, е изпълнено. Другото е да коригирате убежденията си за парите. Факт, че има много хора с призвание – учени, художници, духовни учители, които тънат в нищета. Това е поради ограничаващи вярвания за парите. С правилните убеждения за богатството, парите и работа, която ви носи удоволствие и е в помощ на другите, ви чака изобилие със сигурност.

Вярваме, че трябва да измислим нещо ново и уникално, за да кажем, че сме открили призванието си! Както казва Елизабет Гилбърт: „Светът е на доста години и всичко вече е правено.“ Това не ни пречи да добавим и ние – да напишем книга, да отворим арт магазинче, да нарисуваме картина, да организираме сватби. Това, което кара хората да търсят даден продукт или услуга не е, че няма друг такъв, а любовта и страстта, която създателят му е вложил в него... Те всъщност търсят вас чрез създаденото от вас. Така че спокойно станете поредният сватбен фотограф, козметик, писател... всичко, което изразява истинската ви същност!

Чакаме перфектните обстоятелства, перфектната идея и ясния знак, за да започнем. Такива никога не идват и това е клопка, която трябва да преодолеем. Страх и съмнение винаги има, но успяваме само ако стартираме въпреки страха. А знаците обикновено идват едва когато започнем, за да ни насочат. Пресметнатият риск е наше задължение ако искаме вълнуващ живот. Не е нужно всичко да е перфектно, за да започнем. Първоначалната идея може да търпи промени, да идват нови идеи, да подобряваме старите. Дори и когато започнем, не винаги е лесно и това не значи, че не сме на Пътя си. Каквито и трудности да срещаме, в края на деня трябва да се запитаме: „Въпреки всички проблеми и препятствия, заслужава ли си да продължа да правя това? Искам ли го достатъчно?“ Ако отговорът е ДА, значи това е призвание и един ден усилията ни ще бъдат възнаградени.

Вижте повече за Ирина Вълчева-Кръстева и още статии от нея

Вижте още: БИЗНЕСМЕНЪТ И РИБАРЯТ


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promociq june 2023 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 12 юни 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki