Gnezdoto.net
Какво е омразата?

Какво е омразата?

Странно ли ще се почувствате, ако ви кажем, че омразата е задължителна част от развитието на човека? Още от малки изпитваме омраза и тя ни помага да се изградим като личности. Може би повечето от вас имат братя и сестри и си спомнят как са се карали, удряли и ревнували като малки. Може би някои от нас са предпочитали майка си или баща си и са правили разлика между тях. Разпознахте се, нали? Всички тези поведения са нормални, когато сме малки. Има си термин, който ги обобщава. Казва се “Едипов комплекс” и е развит от Зигмунд Фройд преди около 100 години. Валиден е и до днес. Проблематичен е, ако това поведение не си остане в детството, а ни ръководи и когато сме възрастни.

Защо мразим и понякога нараняваме ближния? Защото искаме внимание и любов, и то повече от него. Такава е системата. Трябва да сме най-отгоре. Всеки иска да се утвърди и да покаже, че съществува. Всеки иска място под слънцето. Тези искания също са нормални, въпреки че често ни е срам да го изкажем на висок глас. Проблемът е, че понякога забравяме да го кажем и на самите себе си. Колко често ви се е случвало да си кажете на висок глас – “Аз искам да съм известен, искам да имам много пари, да ме обичат?”. Не много често, нали?

Днес в интернет пространството често се срещат два типа личности (разбира се, всички сме различни, но тези два типа изпъкват сред останалите): тези, които нямат много потенциал, но пък имат в изобилие самочувствие, което ги мотивира да бъдат силни и да си вярват. Вторият тип са тези, които имат потенциал, понякога много потенциал, но нямат самочувствие, не вярват в себе си и така не могат да се развият. Как работи човешката психика при тези два типа хора?

Тези, които нямат много потенциал, за сметка на самочувствието, са много по-малко критични към себе си. Те действат, без да се замислят, говорят и шумят около себе си, а добре знаете, че в днешното общество е много важно да се създава шум, дори и да няма определена причина. Това, което прави едно събитие успешно, не е толкова събитието, а шумът, който се вдига около него. Съвременният човек е жаден за сензация. Проблемът на тези хора е, че те искат да си купят директно частен самолет, а може би трябва първо да изкарат книжка, да си купят кола, след това нещо по-голямо и след това да достигнат до самолета. Това ги прави неудовлетворени и шумът, който създават, не служи за нищо. Пък и “всяко чудо за три дни”, казва една българска поговорка.

При тези, които имат потенциал, но не го развиват, работи друг процес. Те са много критични към себе си. Мислят много, колебаят се. Искат да са перфектни, да не се изложат. При тях действията са много по-малко, за сметка на мислите. А знаете, че за да се постигне нещо, се иска повече действие. Когато човек е критичен към себе си, той пасивно обръща омразата, която по дефиниция, трябва да изпитва към другите, към себе си. Така се зараждат понякога ментални проблеми като депресия или меланхолия.

Затова, на човек му трябва равновесие. Той трябва да е по средата – нито да е много критичен, нито пък да е глух и сляп за каквато и да е критика.

Как се постига това равновесие? Лесно, бихме казали. С малко работа върху себе си – безшумно и несензационно.

Вижте повече за Ваня и Нина и още статии от тях

Вижте още: ПРИКАЗКА ЗА ЕГОТО И ИСТИНСКОТО ЩАСТИЕ


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki