Gnezdoto.net
За да расте твоята душа

За да расте твоята душа

Не говоря за твоя Божествен Дух, който е и така не може нито да расте, нито да намалява, нито да се ражда, нито да умира, а за онази висша част в нас, която обикновено наричаме “душа”.

Всички знаят, че например физическите упражнения развиват мускулите и че при всяко учение трябва да се прилага упорито упражняване на това, което искаме да расте – било то овладяване на речта или на някаква машина.

И също така, когато искаш душата ти да расте, трябва неуморно да я упражняваш всеки ден. И за това не са необходими изключителни упражнения, а е достатъчно правилно внимание, естествено насочено към това, което е духовно. Когато наблюдаваш фототропизма на листата на растенията или на кората на дърветата, опитай се да схванеш това, което се намира по-дълбоко вътре, което е двигател и причина на това, което виждаш на повърхността. Свикни да усещаш “ръцете на Бог” в своята среда така, че да изследваш всички вещи със старателността и с чистотата на малко дете.

Свикни с това няколко пъти дневно да “спреш” своята работа и усърдие, за да се отдадеш на наблюдение, макар и за няколко минути. Остави тялото си в покой и в удобна позиция, за да не те безпокои... и наблюдавай, слушай. Не се движи, не създавай шум дори и с ума си и ще можеш да възприемаш неща, скрити за обикновения смъртен. И тези неща не са тук, за да ги разказваш или за да се хвалиш с тях “на всички посоки”, а за това да видиш съществуването на хиляди същества и съзвучия на природата, от които се състои Вселената. Когато разбереш това, ще станеш по-скромен и ще имаш по-голяма склонност към духовните неща.

За да може Душата ти да расте, първото което трябва да сториш, е да я възприемаш и още преди това, според възможностите си, да спреш шума на твоята персона, защото насред шума ще чуеш лошо шепненето на мъдреца.

Няма нужда да ставаш аскет в какъвто и да било смисъл (което от друга страна не е много вероятно да постигнеш) –просто дай на всяка вещ нейното собствено място и истинската ѝ стойност. Трябва ли да ядеш? Значи яж, но не се наслаждавай на това, нито търси изтънченостите, които събуждат лакомство. И така прави с всичко друго. Контролирай своето въображение, понеже именно то позлатява отражението на калта на света и те кара да тичаш, търсейки непрекъснато съкровища, които накрая ще се разпаднат в ръцете ти.

Такива и толкова прости неща трябва да правиш, ако искаш Душата ти да израства.

Проф. Хорхе Анхел Ливрага, Основател на “Новият Акропол

Вижте още: КОЙ СИ ТИ, КОГАТО НИКОЙ НЕ ТЕ ГЛЕДА

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki