Gnezdoto.net
Защо никога не трябва да казваш "Ще бъда щастлив, когато..."

Защо никога не трябва да казваш "Ще бъда щастлив, когато..."

Мнозина живеят така, сякаш един ден ще се озоват на място, наречено „щастие“, като че ли то е автобусна спирка. Въобразяват си, че тогава всяко парченце от пъзела ще си пасне на мястото, а те с въздишка на облекчение ще възкликнат: „Ето ме най-сетне... щастлив!“ И водещият мотив в историята на живота им е: „Ще бъда щастлив, когато...“

Всеки от нас трябва да направи избора си. Готови ли сме всеки ден да живеем с мисълта, че разполагаме с ограничено време, през което можем да направим най-доброто с наличните средства, или ще прахосваме настоящето в празни надежди за по-светло бъдеще?

Следващото откровение е написано от един осемдесет и петгодишен старец, научил, че умира:

„Ако можех да изживея живота си отначало, бих допускал повече грешки. Нямаше да съм толкова идеален. Щях да се забавлявам повече. Да бъда по-гъвкав. По-често щях да постъпвам глупаво, отколкото в това си пътуване. Всъщност не са много нещата, които бих приел на сериозно. Щях да съм по-безразсъден. И нямаше да бъда такъв чистник.

Щях да рискувам повече, да предприемам повече пътувания, да покорявам повече планини, да преплувам повече реки и да посещавам повече непознати места. Щях да ям повече сладолед и по-малко зърнени храни. Щях да преживея повече истински, отколкото въображаеми неприятности!

Знаете ли, бях един от онези хора, които живеят по график, разумно и обмислено по всяко време на денонощието, ден след ден. Е, преживял съм и хубави моменти, но ако трябваше да започна отначало, щях да се погрижа да бъдат повече – безкрайно повече.

Бях един от онези хора, които никога не тръгват на път без термометър, грейка с гореща вода, разтвор за гаргара, дъждобран и парашут. Ако можех да започна отначало, щях да пътувам с по-малко багаж.

Ако можех да започна отначало, бих се разхождал бос от ранна пролет до късна есен. Щях да се кача на повече въртележки, да съзерцавам повече залези, да играя с повече деца, ако можех да започна отначало.
Но нали виждате, не мога.“

Това послание не е ли едно прекрасно напомняне? Старецът е осъзнал, че ако искаш да бъдеш по-щастлив, ако искаш да живееш по-пълноценно, няма нужда да променяш света. Той и бездруго е прекрасен. Трябва само да промениш себе си.

Светът не е „съвършен“. Нещастието ни се измерва с разликата между обективната реалност и представата ни каква „трябва“ да е тя. Ако проявяваме повече гъвкавост, работата по нашето щастие ще стане значително по-лека. Неминуемо е да имаме предпочитания за начина, по който искаме да се развива животът ни, но трябва да вземем решението да бъдем щастливи независимо дали тези предпочитания ще се превърнат в реалност.

Както е казал един индийски гуру на ученика си, който отчаяно се опитвал да намери радостта от живота: „Ще ти издам тайната. Ключът към щастието е ДА БЪДЕШ ЩАСТЛИВ!“

Откъс от книгата "Как работи щастието" на Андрю Матюс


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki