Gnezdoto.net
Защо на хората спря да им пука?

Защо на хората спря да им пука?

Може би, защото смятат, че положението е толкова зле, че няма начин вече да се оправи.

Може би, защото не знаят откъде да започнат.

Може би, защото не знаят какво да сторят, за да оправят нередностите.

Може би, защото никога не са се замисляли каква е причината за проблема и дори не могат да разберат как е възможно да се случва всичко това.

Може би, защото са се примирили с мисълта, че светът отива по дяволите и каквото и да направят, ще бъде все тая. Все пак, какво значение имат действията на един-единствен човек?

Може би, защото са се поддали на идеята, че положението всъщност не е чак толкова зле, както нелепо ведрите медии или злокобните медии ни карат да мислим.

Може би, защото си живеят в своя малък свят и стига нещо да не ги засяга лично, не им пука какво се случва около тях. „Нямам пари на фондовата борса, така че ми е все едно“, „Не гласувам, така че ми е все едно кой ще ни управлява“, „Няма да живея още дълго, затова не ме интересува какво ще се случи с планетата“.

Може би, защото са мързеливи. Много са хората, които виждат проблемите и знаят, че могат да направят нещо, но просто са прекалено мързеливи, за да положат и минимално усилие за преобразяване на общата картина.

Може би, защото се боят да изкажат мнение. Много хора си мълчат от страх да не им се подиграят или да не ги унижат по някакъв начин. Откритото говорене и изразяването на мнение може да засегне някого, а те определено не искат да направят това.

А може би, само може би, те смятат, че сме се запътили в правилната посока.

Нелепото твърдение, че светът е станал по-добро място, е просто зле информирано мнение и опит да се отклони вниманието и да се оправдае липсата ни на ценности.
Ценностите ни се изплъзват постоянно и това личи във всяка сфера от живота.

Хайде, определете за себе си какви са ценностите ви. Не е толкова трудно; трябва само да се сетите какво ви ядосва.
Е, какво ви притеснява, тормози и ядосва? Какво кара кръвта ви да кипне?

Ако не го изречете на глас, ако не го запишете и не си обещаете да направите нещо, за да го оправите, колкото и малко да е то, това си остава просто мрънкане. Тъй че, отделете няколко минути, намерете един лист и напишете какво ви ядосва.

Светът ще се промени, когато иска, а не когато вие искате. Точно сега не иска. Може би никога няма да поиска. Но това, което можете да направите, е да променете своя свят. Върнете се към собствените си основополагащи ценности. Предайте тези уроци на децата си. Постарайте се именно тези ценности да ръководят всеки ден действията ви, думите и мислите ви. Управлявайте бизнеса си съобразно тях. Инвестирайте парите си според ценностната си система. Гласувайте, като следвате тези ценности. Възпитавайте децата си спрямо тях. Можете да влагате основополагащите си ценности във всичко, което казвате и правите. Направете всичко това и светът ви ще се промени.

И ако достатъчно голям брой хора го направим, може би бавно, след достатъчно време, светът все пак ще се промени.

От книгата на Лари Уингет "Защо почти всичко в тоя свят се прецака"

Целта ми е хората, които прочетат тази книга, да осъзнаят колко зле са нещата и да решат да предприемат нещо по въпроса, преди да е станало прекалено късно. Лари Уингет

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki