Gnezdoto.net
25 закона на щастието

25 закона на щастието

„Щастието е смисълът и целта на живота, върховният стремеж на човешкото съществуване.“ – Аристотел

1. Особеното при щастието е, че можеш да го изпиташ само когато пребиваваш пълноценно в настоящето. Правилният избор е да бъдем щастливи по време на цялото пътуване, а не чак когато ще сме стигнали до крайната дестинация.

2. Щастието изисква сериозна работа. По същия начин поддържаш дома си чист и спретнат – полагаш грижи за ценните предмети и изхвърляш вехториите. Да бъдеш щастлив, означава да търсиш хубавото и доброто. Вниманието ти може да бъде привлечено или от красивата гледка навън, или от мръсния прозорец. Въпрос на личен избор е с какви очи ще гледаш на живота и какви мисли ще допускаш в ума си.

3. Мнозина живеят така, сякаш един ден ще се озоват на място, наречено „щастие“, като че ли то е автобусна спирка. Въобразяват си, че тогава всяко парченце от пъзела ще си пасне на мястото, а те с въздишка на облекчение ще възкликнат: „Ето ме най-сетне... щастлив!“ А водещият мотив в историята на живота им е: „Ще бъда щастлив, когато...“

4. Направи нещо за другите. Не се обсебвай от собствената си личност. Ще видиш, че ще се почувстваш по-добре в мига, в който подариш щастие другиму – независимо дали ще изпратиш цветя или ще отделиш от времето си! Съвсем просто е. И е страхотно.

5. Щастието ни е обратно пропорционално на навика ни да приписваме вината на обстоятелствата. Ако се огледаме, ще видим пъстра палитра от хора, които успяват да преобърнат късмета си. Ще видим хора, които постигат успех и щастие въпреки липсата на образование, хора, които умножават печалбите си независимо от неблагоприятния икономически климат, хора, които водят вълнуващ и щастлив живот с осемте си деца, хора, които са възродили брака си от пепелта и отново са паднали в плен на любовта.

6. Ние решаваме дали заслужаваме уважение и точно колко щастие ще си позволим да очакваме.

7. Прекалената привързаност към вещи, хора и пари ще съсипе живота ти. Радвай се на всичко и не се привързвай към нищо. Това е най-голямото предизвикателство в живота.

8. Ако искаш да бъдеш по-щастлив, ако искаш да живееш по-пълноценно, няма нужда да променяш света. Той и бездруго е прекрасен. Трябва само да промениш себе си.

9. Активният живот носи щастие и удовлетворение. Принципът „Продължавай напред“ е стимулът, който ни кара да напуснем състоянието на инертност и да пристъпим към действие.

10. Щастието не се определя от събитията, които се случват в живота ни, а от начина, по който реагираме на тези събития.

11. Създавай с ума си здравословни, щастливи мисли. Научи се да се приемаш и обичаш такъв, какъвто си сега, и осъзнай, че до този момент си живял по най-добрия начин, на който си бил способен.

12. В изкуството да бъдеш щастлив трябва да притежаваш умението да се надсмиваш на трудностите в мига, в който се появят.

13. Няма хора, които се чувстват наистина щастливи, въпреки че очакват най-лошото от живота. Както няма да намериш и такива, които очакват животът да е прекрасен, но са истински нещастни. В живота си най-често получаваме това, което очакваме.

14. Когато си щастлив, животът и хората те възнаграждават по най-неочаквания начин. Но когато си напрегнат, ядосан или се чувстваш като жертва, животът ще те изрита в зъбите.

15. Случаят ще бъде против теб винаги, когато вярваш в това. Но има и друг начин да се живее: като вярваш, че Вселената непрекъснато крои планове да те направи щастлив.

16. За да си щастлив, няма нужда да разбираш от квантова физика. Достатъчно е да се учиш от тригодишните:

- Живей с радост и ентусиазъм.

- Използвай въображението си и създай жива картина на онова, което искаш.

- Следвай упорито целта си, с усещане за щастие и безгрижие.

- Живей без страх и предразсъдъци.

- Освободи се от разочарованията.

- Прощавай с лекота.

- Обичай безусловно.

17. „Алхимиците“ на Средновековието превръщали оловото в злато. В известен смисъл на всички ни се налага да бъдем алхимици – всеки ден сме изправени пред предизвикателството да трансформираме в щастливи възможности ситуациите, които на пръв поглед изглеждат злополучни – пропуснати самолети, автомобилни инциденти, разводи, груби сервитьори.

18. Колкото по-малко правила имаш за това какъв трябва да е животът или как трябва да се държат останалите, толкова по-лесно ще намериш пътя към щастието.

19. Хората вярват, че успехът те прави щастлив. Но истината е, че щастието те прави успешен. Ако си потиснат преди повишението, ще бъдеш потиснат и след като го получиш. Ако се чувстваш незначителен без сумата от един милион долара, с нея ще се чувстваш по същия начин. Ако без партньор животът ти е празен, ще остане празен и след появата му.

20. Отначало може да ти се стори трудно да намериш причините да бъдеш щастлив. Но с времето става по-лесно. Набираш инерция и колкото по-добре се чувстваш, толкова повече сработва късметът.

21. Щастието означава да се развиваш, а не да бъдеш перфектен. Празнувай всеки напредък, колкото и малък да е той.

22. Вземи мисълта „Какъв късмет е, че имам работа“, смеси я с „Повечето дни са хубави“, подправи я с „Животът става все по-добър“ и така създаваш чувство на щастие.

23. Малко са нещата, които ни изпълват с такава лекота и щастие, като жеста да направиш подарък, комплимент или да подадеш ръка за помощ. Когато даряваме с радост, чувството е прекрасно.

24. Щастието не е отсъствие на проблеми и болка. Те са част от промопакета, който получаваме като човешки същества, но който съдържа и гаранцията, че ще бъдем обичани, ще се смеем, ще плачем, ще се опитваме, ще падаме и ще се изправяме.

25. Искаш да живееш щастливо? Тогава веднага вземи решение: Никой с нищо не ми е длъжен. Ако някой ми даде нещо, това е бонус.

6 КАЧЕСТВА НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА:

Най-щастливите хора не се безпокоят особено от това дали животът е справедлив. Те просто живеят.

Щастливите се фокусират върху това, което имат. Нещастните – върху това, което им липсва.

Щастливите хора имат навика да си задават въпроса: „Какво хубаво има в това?“. Счупил си крака си. Какво хубаво има в това? – Ще се отдам на почивка; Ще се науча на състрадание към болните; Ще прочета няколко чудесни книги.

Щастливите хора не просто са готови за промените, те ги очакват! Точно тези хора казват: „Нужно ли е следващите пет години да приличат на предишните пет?“.

Някои хора смятат, че има „щастливи“ и „нещастни“ занимания. Нищо подобно. Щастливият човек може да превърне всяка досадна работа в интересна.

Щастливите и ефективни хора са склонни да приемат идеята за „единството“. За тях всяко събитие в живота им олицетворява важна взаимовръзка. Те очакват обстоятелствата да се синхронизират в тяхна полза. Най-успешните хора отхвърлят идеята за живота като лотария.

Андрю Матюс, от книгите "Как работи животът", "Как работи щастието" и "Следвай сърцето си"

Ако тази статия ви е заинтригувала, ще харесате книгите на Андрю Матюс. Известният австралийски автор и лектор е от хората, които моментално те зареждат с оптимизъм, вдъхновяват живота ти и ти показват по неоспорим начин, че ти си този, който може да го промени! След срещата си с него, дори да се намирате в трудна житейска ситуация, отново ще изправите глава и ще повярвате в собствените си сили, убедени в простотата на правилните решения.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki