Gnezdoto.net
Когато целият свят се е изправил срещу теб...

Когато целият свят се е изправил срещу теб...

Струвало ли ви се е някога, че срещу вас се е изправил целият свят, че всичко в живота ви се случва не така, както бихте искали, че сте изгубили пътя и нямате представа как да го намерите отново?


Нуждаели ли сте се от протегната приятелска ръка, от съвет и утеха, от любов, която пали огън в сърцето ви?
Чувствали ли сте се неразбрани, различни, отхвърлени... или предадени – заради това, че не искате да правите компромис със собствените си съвест и морал, с принципите си?

„Винаги е по-лесно да следваш пътя на другите и да мислиш като тях. Но да имаш принципи, означава да постъпваш правилно, а не по лесния начин. Означава да бъдеш личност – и това е нещо, което зависи само от теб. Другите нямат нищо общо с това.“

Гавин Екстенс разказва една трогателна история, заредена с изключителна енергия, която неусетно прелива и в самите нас, правейки ни по-силни, по-мъдри и устойчиви на житейските проблеми.

Заедно с Алекс, неговия герой, ще изживеем 6 години от живота му. Съпътствайки го до неговата 17-годишнина, ще открием за себе си нови емоции, ще се научим да се справяме с болката и страха, да обичаме истински и да отстояваме себе си, дори понякога това да ни подтиква да вървим срещу системата.

Ще запомним най-важните уроци:

„Никога не се отказвай от правото си да вземаш решения според собствените си принципи.“

„Не се страхувай! Страхът изкривява света. Страхът вижда демони там, където има само сенки.“

„Бъди винаги почтен! Почтеността може да се прояви във всевъзможни форми и понякога може да нарушиш правилата и все пак да действаш в името на почтеността. Понякога дори трябва да постъпиш точно така. Просто не очаквай повечето хора да го приемат.“

И ще получим отговор на важни въпроси:

Какво е свободната воля? Какви са всъщност правата, които човек трябва да отстоява? Толкова решаващо ли е мнението на социума? Трябва ли да се спазват наложените табута? И кой решава кое е правилно и кое не? Има ли човек правото сам да взема решения за собствения си живот и да бъде различен? Какво е смъртта? И какво значи стойностен, изпълнен със съдържание живот?

Алекс Удс не е съвсем обикновено момче. Когато е на 10 години, той е ударен от метеорит, който освен че му оставя белег и мозъчна травма, предопределя необичайното му бъдеще. Но момчето се чувства избрано, а не ощетено от съдбата.

Педантичен и странен, изключително любознателен и информиран, Алекс е удобна мишена за местните хулигани именно поради тези си качества. Да, Алекс не може да се похвали с щастливо детство. Но целият му живот се променя, когато среща своенравния и саможив вдовец господин Питърсън и открива в негово лице безценен приятел. Старецът, ветеран от войната във Виетнам, го научава на една проста истина: всеки човек има един-единствен шанс в живота си и е длъжен да не го пропилява. Отношенията между тях често ще пълнят очите ни със сълзи, ще ни карат да се усмихваме, ще ни вдъхват оптимизъм.

Самотното и неразбрано момче и не по-малко самотният старец, не само че успяват да се намерят в огромния човешки океан, но и да се съхранят в него – и себе си, и своето приятелство. Тяхното случайно запознанство неусетно се превръща в дълбоко, смислено и съдбоносно приятелство. Което въпреки външните трудности оказва огромно влияние върху двамата. Взети заедно, те са уникална симбиоза от мъдрост и стремеж към знания, нетърпение и спокойствие, отговорност и нехайство, капризност и съсредоточеност... И ако си мислите, че всички тези качества са присъщи единствено на по-възрастния човек, ви очаква изненада...

Историята на Алекс ще ви срещне с още два изключително интересни персонажа – майката на Алекс и неговата приятелка Ели. Пъстри, нестандартни и различни!

„Това, което смятате, че знаете за даден човек, е само част от историята. И далеч не единствената истина.“

Но всички тези на пръв поглед чудати герои притежават огромна човечност и доброта. Те проявяват такава сила в борбата с останалия „нормален свят“, успявайки да защитят не само собствените си права, но и тези на близкия си, че човек не може да остане равнодушен към тяхната история.

Защото...
„Разказването на една история е опит да направим сложността на живота по-разбираема. Опит да отделим реда от хаоса, моделите на съзиданието от вакханалията.“

Това не е любовен роман, но любовта се усеща във всяка страница, във всеки герой. Онази любов, която приема другия такъв, какъвто е, уважава неговия избор и желание, дори то да е последно... И не изпитва страх дори срещу него да е изправена цялата Вселена.

„Вселената срещу Алекс Удс“ – един история, като историята на най-добрия ви приятел. А към нея не можете да останете равнодушни, нали!

Роман, който ще промени отношението ви към живота и към смъртта...

„Смъртта е най-лесното нещо на света. Неприятно е само умирането...“

Тези, които са чели великолепния роман „Проблемът с емпатията“ и вече познават топлия и задушевен глас на младия английски писател Гавин Екстенс, неговия разказвачески талант, ще бъдат очаровани от втората си среща с него. Още по-силна, вълнуваща и запомняща се.
Незабравима.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki