Gnezdoto.net
Когато говориш за мен, не говори за себе си KELLEPICS / pixabay.com

Когато говориш за мен, не говори за себе си

Душата и мозъкът на човек вероятно са свързани. Когато в първата нахлуят страхове или се оформят рани, умът изгражда системата си от пътища по начин по-безболезнен за нас. Това е нещо красиво, естествено, но проблемът се появява тогава, когато предпазливостта ни започне да работи сама за себе си без действителна причина.

Ако сме твърди и непоклатими в убежденията си, то ние всъщност нямаме такива, защото обектът на вярата ни не следва да бъде завършен разказ, а непрестанно, гъвкаво и непринудено откриване.

Ето как натрупваме етикети и определения за всичко – типовете поведение и видовете хора, техните занимания и действия, а това ни дава материал за бърза оценка и значителна доза говорене, съчетана с минимално замисляне.

Като общество се превръщаме в шумен и постоянен брътвеж, самоподхранващ се от всичко и изплюващ навън единствено проекции на вътрешните си комплекси, тревоги и огорчения. Но така, вместо да намалява, болката, в която сме се вкопчили, расте, а ние продължаваме да се подлъгваме от изкушението за временно утешение, вместо да се стремим към цялостно изцеление.

Възможно ли е тогава да говорим? Можем ли да излезем от себе си, за да вникнем в света отвън?

Виждаме най-близките си, приятелите си, любимите си, завладени от преценки, отговарящи на защитния механизъм вътре в нас. Наставляваме ги, за да подсилим изкуствената си вяра в принципите, властващи от предпазливост, и ги забъркваме в собствения си страх, бутайки ги бавно към пропастта, в която сами сме паднали.

Но ако пропътуваме пътя до сърцевината на проблема, ще открием, че тя е не по-голяма от грахово зърно, съществуващо само доколкото сами вярваме в него. Ето какво – в душата няма рани, няма боязън, няма и тревога. Тя е цяла, но доверявайки се на думи, заразени с нечия уплаха, приютяваме представата за крехкостта й, често причиняваща уж нейната разруха.
А ако забравим за себе си и погледнем света, лишени от всичките си убеждения? Може би тогава ще намерим повече истина. Отворим ли очи през нея, ще открием далеч по-автентична представа за онова, което ни е мъчело, ще спрем да се пазим, осъзнавайки, че няма от какво, ще обикнем и ще разберем.

Когато се успокои съзнанието, спира и шума, защото с истината - ако сме имали волята да се докоснем до нея, се проектира и светлина, която стопява илюзията на страха. Ето така вече започваме да виждаме какъв е светът, какви сме ние и другите.

А ако има първа стъпка, то може би да замълчиш ще бъде точно тя, защото, за да чуеш онова, което слушаш, и да се обогатиш, разшириш, отвориш, а не войнствено да пазиш наученото за себе си, е нужно да дадеш път на тихия учител в живота ти.

За да Живееш, той винаги те учи да летиш, но ти, мислейки че знаеш, се бориш само да вървиш.

автор: Маркрит Чилингирян/ Airletters

Вижте още: ОТГОВОР НА ВЪПРОСА "ЗАЩО СМЕ ТУК И КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА НИ? "


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki