Gnezdoto.net
В обидите си се изгубваме

В обидите си се изгубваме

Търсим отдушник от неудовлетвореността. Нещо ни подсказва, че най-лесният път е обвинението – така няма нужда да променяме нищо. С времето изграждаме привидно удобен свят в мрежата от виновници, на които ние сме просто жертва, но страдайки и понасяйки драматично ударите, захвърляме настрана собственото си щастие, здраве и развитие.

Лесно се самозабравяме, но всичко това е само част от един объркан ум, натъпкан с неверни истини. Иначе хората по природата сме добри и състрадателни индивиди и не бихме продължавали да вредим, ако осъзнавахме с колко простички действия го правим.

Обиждаме се на близките си, на приятелите си, на напълно непознати, на живота. А всъщност зад обидата стои единствено липса на изживявания, липса на наблюдателност върху онова, което ни се случва, липса на разбиране и приемане в нас самите.

Защо крием емоциите си? Тъкмо по този начин се изгубваме в свят на илюзии. Когато изживяваме нещо, би следвало да му дадем гласност – дори не пред другите, а пред себе си. Може би, ако го правехме, щяхме да се уважаваме повече и да внимаваме с какво си позволяваме да тровим тялото и душата си. Щяхме да си дадем сметка колко неблагоприятно и ненужно е да задържаш болка, омраза и преди всичко обида.

Толкова е по-просто. Хора сме, но когато заменяме човешката си същност със стремежа както ние, така и животът ни, отношенията, любовта, децата ни да отговарят на някакви кухи и безмилостни изисквания, спояваме свободното си време с обида. Все пак така няма да се наложи да поставим под въпрос вече утвърдените си разбирания.

И това е една бездънна яма. Ще гледаме отсрещните, а ще виждаме себе си – незадоволените си нужди, липсата на обич и толерантност, неувереността, за която си мълчим и не се опитваме да променим. Така си оставаме чужди. Но отвътре.

Защото обидата най-често е единствено чифт очила, с които да прикрием емоциите, напиращи в душата ни. Спрем ли да се борим, ще видим колко мирно всъщност ни приветства светът. Животът не ни мрази, накърнява и измъчва, а се опитва да отвори очите ни и да ни научи да летим.

С благодарност можем да съзрем колко много вече имаме, с обич – да стоплим целия свят. И тогава ще осъзнаем, че сме хора. Просто хора, губещи силите си по пътя на перфектността, за да заслужат свободата да се почувстват достойни, пълноценни и достатъчни пред себе си.

И само ако го разбирахме, не бихме се сърдили повече никога. Не бихме се изгубвали в обиди. Вместо това бихме си подали ръка и бихме се сдобрили с онзи тихо чакащ одобрението ни вътре в нас, а след това с живота и със света.

автор: Маркрит Чилингирян/ Airletters

Вижте още: ЕДИН НЕОЧАКВАН УРОК, КОЙТО ПРОМЕНИ ЖИВОТА МИ


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

 


ДВЕ КНИГИ! 300 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

Безценна колекция от 300 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

2 knigi pritchi promo january 2021 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki