Archive.Gnezdoto.net
Вашият мозък има бутон ИЗТРИЙ. Как да го използвате?

Вашият мозък има бутон ИЗТРИЙ. Как да го използвате?

В средите на невронауката съществува нещо като поговорка: свързват се онези неврони, които се възбуждат по едно и също време. Това означава, че колкото по-често използвате една невронна верига в мозъка си, толкова по-здрава става тя. С други думи: повторението е майка на знанието. Колкото повече се упражнявате на пианото, да говорите чужд език, да жонглирате и така нататък, толкова по-здрави стават тези вериги.

Само че умението да учите нови неща не се изчерпва с изграждане на връзки между невроните и с тяхното укрепване. Нужно е нещо повече...

В продължение на години това схващане обясняваше механизма по какъв начин учим нови неща. Оказва се обаче, че способността за учене е нещо повече от изграждане на невронни връзки и тяхното укрепване. Вече знаем, че далеч по-важно е умението да разрушаваме старите. Това умение се нарича „синаптично подрязване“ (synaptic pruning).

Сега ще видим как работи това.

Вашият мозък прилича на градина

Представете си, че мозъкът е градина, но вместо цветя, плодове и зеленчуци, вие отглеждате синаптични връзки между невроните. През тези синаптични връзки невротрансмитерите, като допамин, серотонин и други, пътуват между нервните клетки.

Глиалните клетки (централната нервна система е изградена от неврони и глиални клетки – Б.ред.) са „градинарите“ във вашия мозък и помагат за по-бързото предаване на сигналите между определени неврони. А някои глиални клетки имат грижата, образно казано, да почистват, да плевят, да унищожават вредителите и да събират окапалите листа. Градинарите във вашия мозък, отговарящи за „подрязването“ на синаптичните връзки, се наричат микроглиални клетки. Въпросът е как разбират кои синаптични връзки са ненужни и трябва да бъдат премахнати?

Изследователите са напът да разкрият тази мистерия, но това, което знаят със сигурност, е, че използваните по-рядко синаптични връзки съдържат протеина C1q. Откривайки този протеин, микроглиалните клетки се свързват с него и унищожават (или срязват) синаптичната връзка.
Така вашият мозък освобождава пространство, за да изграждате нови и здрави синаптични връзки и, следователно, да учите нови неща.

Защо сънят е толкова важен?

Понякога имате ли чувството, че мозъкът ви е задръстен? Може би когато сте на нова работа или работите по сложен проект. Не си доспивате, а от всички страни ви заливат с нова информация. В известен смисъл мозъкът ви наистина е задръстен.

Когато учите прекалено много нови неща, мозъкът пак изгражда синаптични връзки, но те са неефективни, не са достатъчно здрави. Мозъкът ви трябва да „подреже“ голяма част от връзките и да прокара нови, по-преки и ефективни „пътечки“. Той прави това по време на сън.

Докато спите, вашият мозък се прочиства и обновява. Невроните се свиват до 60 % и правят място на глиалните клетки („градинарите“), които се заемат с изхвърляне на отпадните вещества и „подрязване“ на синапсите.

Случвало ли се е сутрин да се събудите напълно отпочинали и способни да мислите бързо и ясно? Това е така, защото през нощта глиалните клетки са свършили цялата градинарска работа и са освободили необходимото пространство в мозъка, за да можете да усвоите и синтезирате новата информация (което е същината на ученето).

По същата причина кратката дрямка оказва благотворен ефект върху работата на мозъка. Ако подремнете за 10-20 минути, това два възможност на глиалните клетки да премахнат част от неизползваните синаптични връзки и да направят място за изграждане на нови.

Да се опитвате да мислите, когато мозъкът ви е лишен от сън, е все едно да си проправяте път през гъста джунгла само с мачете. Това е тежко, мудно и изтощително занимание. Пътеките са объркани и преплетени, през гъстата растителност не виждате накъде ви водят. Но да мислите с отпочинал бистър ум може да се сравни с приятна разходка в парка, където пътеките са чисти и поддържани и се пресичат от също толкова чисти и поддържали алеи, а вие виждате далеч напред. Звучи приятно и освежаващо, нали?

Внимавайте за какво мислите

Добрата новина е, че имате известен контрол по отношение на връзките, които мозъкът ви ще реши да изтрие. Той ще премахне синаптичните връзки, които не използвате, и обратното, ще укрепва онези, които използвате. Така че внимавайте за какво мислите.

Ако отделяте прекалено много време за четене на жълтите страници, например, и твърде малко на работата си, познайте кои синаптични връзки ще бъдат набелязани за изтриване.

Затова позволете на мозъка си да се обновява и почиства, като мислите за нещата, които са важни за вас. Тогава глиалните клетки, градинарите във вашия мозък, ще подхранват и напояват важните синаптични връзки и ще подрязват непотребните. По този начин градината на вашия мозък ще процъфтява.

Автори: Джуда Полак и Оливия Фокс Кабейн; превод: Гнездото
Източник: fastcompany.com

Вижте още: ЗАЩО НЯКОИ ХОРА НА 60 ИЗГЛЕЖДАТ И СЕ ЧУВСТВАТ КАТО НА 40, А ДРУГИ НА 40 ИЗГЛЕЖДАТ И СЕ ЧУВСТВАТ КАТО СТАРЦИ


"ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ" - ЕЛИЗАБЕТ БЛЕКБЪРН И ЕЛИСА ЕПЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! ЕДНО БЕЗЦЕННО РЪКОВОДСТВО ЗА ДЪЛЪГ ЖИВОТ В ДОБРО ЗДРАВЕ!

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Книга, или по-скоро ръководство, което ви дава властта сами да удължите времетраенето на своята младост и да живеете по-дълго в добро здраве!

efekt telomeri 1000x1000 30 otstypka min

Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!
/от д-р Елизабет Блекбърн, лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето, и д-р Елиса Епъл, водещ здравен психолог/

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 30 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ, ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ"

vig vsi4ki