Gnezdoto.net
Избирам да дам живот на 57 мои женски същности!

Избирам да дам живот на 57 мои женски същности!

Днес съм рокерка с кожени гривни, смъкнати скъсани дънки и войнишки ботуши. Походката ми е уверена, рязка и малко мъжка. Чувствам се силна и готова за битки. Решавам проблемите спешно и категорично.

Вчера бях с рокля на точки и розова жилетка, усещах се нежна и женствена. Исках топло да прегърна света.

От месеци в колата ми звучи само джаз. Когато се кача и завъртя ключа, попадам в 30-те години на 20 век. Усещам атмосферата на това време и потъвам с лекотата в безвремието. Трафикът и задръстванията изчезват...

Вечер, когато танцувам салса, съм екзотична тъмнокожа жена от Куба с цветя в косите. Салса на испански означава сос или вкус. Тази музика е смесица от много стилове, звуци и инструменти, също като мен. Понякога имам вкус на домашно приготвена храна... с много любов. Има дни, в които съм като истински шедьовър на изтънчен готвач. Но не са рядко и тези, в които съм несполучливо съчетание на продукти, горчивa или пресолена манджа.

Толкова много усещания, цветове, аромати, самоличности...

Преди години щях да избера само една от тези жени и да се отрека от другите. Гордо щях да размахвам изтерзаната физиономия на „Майката” и да твърдя, че се гордея с нея и в мен няма нищо друго, пък не ми и трябва... А след това тайничко да плача, усещайки празнотата вътре в себе си...

Сега имам нужда от всичките си Лица. Не ги критикувам или прогонвам. Ставам сутрин и се ослушвам навътре в себе си, коя от тях иска да чуя гласа й. Не винаги тези жени, които виждам, ми харесват, но, когато ги поканя и опозная, разбирам защо са дошли. Щом им позволя да поемат въздух и да се покажат, това ме обогатява и допълва. Кара ме да засиявам!

Все едно да се самозалъгвам, че ми е достатъчно да бъда безинтересно парче стъкло вместо обработен и полиран брилянт. Блясъкът и великолепието на диаманта се разкриват едва след обработката и оформянето му. Най-често използваната шлифовка е кръглият брилянт, а той има 57 фасети или страни. Голямо майсторство и прецизност се изисква за тази обработка. Същото е и с нас хората, ако изберем да „засияем” – сериозна работа ни чака.

Всекидневно се изправяме пред много предизвикателства и клопки, които могат да ни превърнат в парче стъкло.

И ние като диаманта имаме дълга история и, когато нещо в тази история съвпадне с настоящето ни, много лесно избираме една своя същност и всички останали фасети загубват своята сила и блясък. Така правим, когато се оставяме на:

- Работохолизма и прекаления стремеж към кариера с цената на това да загубим себе си.
- Преувеличеното майчинство, превърнало се в задушаващи окови за детето и обезсилващо бащата.
- Свободолюбието и независимостта, чрез които без да забележим сме избрали самотата пред партньорството.
- Да сме единствено украшение на мъжа до себе си.
- Силната, справяща се горда амазонка.
- Слабата, безпомощна, страхлива и мрънкаща домакина.
.............
Ако избера да имам само една страна, колкото и прекрасна да е тя в началото, рано или късно, това ще ме превърне в безинтересен и непотребен къс стъкло.

Ако нямам поне 57 страни никога няма да заблестя!

Избирам да бъда многостенен кристал, който отразява различни парченца от моята женственост! Да дам живот на най-малко 57 мои женски същности!

И както се казва в една песен „Shine Bright Like a Diamond!” – „Нека заблестим като диамант!”

p.s. Размислите ми бяха провокирани от книгата на Елиф Шафак „Черно мляко”.

автор: Аксиния Цветанова myvelikoturnovo

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "СИЛАТА НА ЖЕНСКАТА СЪЩНОСТ"

vig vsi4ki