Gnezdoto.net
Хюга – така го правят датчанките pixabay.com

Хюга – така го правят датчанките

Hygge – невъзможно е да не сте чували тази трудна за изписване (а и за произнасяне), но толкова популярна в момента дума. Хюга! Много книги и статии се изписаха по темата за датската философия, а хюга си остава все така трудна за дефиниране. Хюга е едновременно комфорт, уют и споделеност. Хюга е усещане! А знаете ли кое е най-хюга времето през годината? Зимата или като цяло по-студените месеци, разбира се. Само си предствете свещи, горещо какао, камина, одеяло, филмова вечер... Точно това е хюга. Чувство. В момента и... тенденция!

Съвсем очаквано интериорните и козметичните индустрии приеха с отворени обятия новата вълна, наречена хюга, и ни заляха с възможности максимално да я настаним в дома си. Истината обаче е, че ние нямаме нищо против да внесем допълнително комфорт и уют, както в ежедневието, така и в ритуалите си за красота. Както го правят датчанките!

А как всъщност го правят? Като едни работещи момичета, със забързано ежедневие, те са открили, че ключът към спокойствието е организацията на времето. Скандинавките добре са усвоили изкуството да живеят „по-полека” и сред приоритетите им е да обръщат внимание на себе си. Достатъчно внимание и достатъчно често! Споделяме с вас някои от малките тайни на датчанките, различни от най-разпространените хюга моменти и свързани най-вече с „времето и грижата за себе си”:

Доза светлина

Всеизвестен факт е, че в скандинавските страни слънцето през студените месеци е оскъдно. Дотолкова, че светлата част от денонощието през зимата в Дания продължава едва 6 часа. И ако за нас – хората от Балканския полуостров, това звучи почти плашещо, то датчаните, въпреки липсата на естествен витамин D, държат призовите места в класациите за най-щастливите хора в света. Заради начина си на живот.

Те са намерили начин да се справят с ранните залези, като добавят още светлина в домовете си под формата на... свещи. Най-често ароматни свещи, направени задължително от нетоксични и максимално естествени съставки. Разполагат ги навсякъде из стаите, а те освен мека светлина, носят със себе си и уютна атмосфера.

Релакс с всички сетива

Датските жени се фокусират върху това да бъдат здрави и да изглеждат естествено. За тях грижата за външния им вид е в синхрон с философията на хюга, или иначе казано – изпълнена със спокойствие. Напълно естествено за една датчанка е вечер да затвори вратата на банята, да запали ароматни свещи и да се наслаждава на момента, докато изпълнява ритуалите си за красота. Но не просто използвайки маска или нанасяйки серум, ами обръщайки внимание на ароматите и на текстурите на продуктите. Релаксиране с всичките си сетива. Звучи абсолютно неприложимо в нашето забързано ежедневие – ще си кажете. Ами всъщност не е, това са същите онези 3 пъти по 5 минути, които отделяте вечер за вашата грижа, но събрани заедно и превърнати в ритуал.

Семпла грижа

Нима 15-20 минути са достатъчни? Всъщност да, особено ако знаем с какво правилно да ги наситим. Датските жени не прибавят непрекъснато нови и нови продукти в рутината си. Те залагат на малко на брой стъпки, но им отделят достатъчно време. Така например една датчанка държи върху тоалетката или в шкафчето в банята само серум, дълбоко хидратиращ крем и някое и друго етерично масло. Толкова. Нанасяйки серума те си правят масаж на лицето, кремa използват в борбата срещу сухотата на кожата и ниските температури навън, а колкото до етеричните масла, те освен в ритуалите за красота са включени и като ароматерапия по време на дългите топли душове или горещи вани, които скандинавците обичат да си вземат.

Бонус съвет: Ако някога сте се чудили на какво ухае хюга, то отговорът на този въпрос е много индивидуален и е същото като да попитаме: „На какво ухае щастието?”. Можем обаче да ви кажем на какво ухаят по-голяма част от датските бани – на евкалипт. Евкалиптът влияе добре на белите дробове, спомага за изграждането на имунитета, действа антисептично и не на последно място – мирише силно и отпускащо. Съвсем като идеята за хюга.

Споделено щастие

Още един продукт, който безспорно отговаря на хюга концепцията и се нарежда заслужено до свещите, това са маските за лице. Какво би била една релакс рутина без маска? Най-често домашно приготвена, с малко съставки, някак лежерно и без много предварителна подготовка. Ако пък е в компанията на приятелки, още по-добре. Именно това е и едно от любимите неща на датчанките – да си организират хюга вечер с приятелки, вино и грижа за себе си. Дали ще си направят маникюр, ще гледат филм, ще тестват нови домашни маски или пък ще си опекат сладкиш, това зависи от моментното им настроение. Важното е, че са в приятна компания и създават спомени.

Момент... вино, приятелки, грижа за себе си, спомени... Мислим, че е полезно да практикуваме хюга през цялата година, особено в тази ѝ концепция. Възможно най-често! Нали?

автор: Ани Георгиева
източник: fashioninside.bg

Вижте още: ТАЙНИТЕ НА ЯПОНСКОТО ДЪЛГОЛЕТИЕ И ТАЙНСТВЕНАТА ДУМА ИКИГАЙ

СПЕЦИАЛНО ЗА ЖЕНИ: КАК ПРЕСЛЕДВАНЕТО НА СЪВЪРШЕНСТВОТО СЪСИПВА ЖИВОТА НИ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "СИЛАТА НА ЖЕНСКАТА СЪЩНОСТ"

vig vsi4ki