Уникалното писмо-договор, с което една майка подари на сина си iPhone 5

Уникалното писмо-договор, с което една майка подари на сина си iPhone 5

Една майка решава да подари на своя 13-годишен син Грегъри смартфон за Коледа. Чисто нов, прекрасен iPhone 5. Мечтата на всеки тийнейджър!
Стандартна ситуация, нали? Всяка майка иска да зарадва детето си с най-мечтания подарък. Но тази майка прави нещо изненадващо. В подаръка е включен... „договор" между нея и сина й. Подписването и спазването на този договор е условието за получаване на подаръка.

Ето какво съдържа писмото-договор:

Скъпи Грегъри,
Честита Коледа! Сега държиш в ръцете си този прекрасен iPhone. Ти си едно страхотно и отговорно момче и напълно заслужаваш такъв подарък. Но той носи със себе си приемане на няколко правила и предписания. Моля те, внимателно се запознай с този договор. Надявам се, че разбираш моята отговорност към това да израснеш образован и здрав младеж, който да бъде полезен на обществото и да съжителства с технологиите, без да бъде зависим от тях.

Неспазването на някои от точките в този договор ще доведе до прекратяване на собствеността на телефона от твоя страна.

Аз те обичам страшно много и с нетърпение очаквам да си разменяме с теб милиони прекрасни съобщения чрез този телефон.

И така, ето условията:

1. Този телефон е мой. Аз съм го купила и съм платила за него. Давам ти го на кредит.

2. Аз винаги ще знам неговата парола.

3. Когато телефонът звъни, винаги го вдигай и не забравяй добрите обноски – когато отговаряш казвай „Здравей!". Никога не си помисляй да игнорираш позвъняване, ако на дисплея е изписано „Мама" или „Татко". Никога!

4. Всеки учебен ден ще предаваш телефона на един от своите родители точно в 19:30 часа, а в почивен ден – в 21:00 часа. Той ще бъде изключен до 7:30 сутринта.

5. Няма да носиш телефона в училище. Общувай с хората лично – това е важен житейски навик. (Пътуванията и извънкласните мероприятия подлежат на отделно разглеждане).

6. Ако го изпуснеш в тоалетната или на земята и той се повреди, ти носиш отговорност за неговата поправка и за заплащането на ремонта.

7. Не използвай технологиите, за да лъжеш, мамиш или заблуждаваш друг човек. Не участвай в разговори, които обиждат други хора.

8. Не изпращай съобщения, имейли и не говори чрез това устройство неща, които не можеш да кажеш лице в лице.

9. Не изпращай съобщения, имейли и не говори чрез това устройство неща, които не би казал на свои съученици в присъствието на родителите им.

10. Никакво порно! Търси в Интернет информация, която спокойно би могъл да споделиш с мен. Ако имаш въпрос за нещо, попитах някого – най-добре мен или татко ти.

11. Изключвай телефона или го поставяй в безшумен режим, когато си на обществени места – особено в ресторант, кино или театър, и когато общуваш с друг човек. Ти не си невъзпитан и груб, така че не позволявай iPhone да промени това.

12. Не изпращай и не получавай снимки на интимни части от тялото си или на нечии чужди интимни части. Не се смей на това. Това е рисковано и може да провали живота ти. Това винаги е лоша идея. Мрежата е огромно и много по-силно от теб място. Много е трудно да накараш нещо подобно да изчезне от там. Включително и лошата репутация.

13. Не прави милиони снимки и видео клипове. Изобщо не е нужно да документираш абсолютно всичко. Наслаждавай се на живота и впечатленията си. Те ще останат в твоята памет завинаги.

14. Понякога излизай без телефона и се опитай да се чувстваш уверен и без него. Той не е живо същество и не е част от теб. Научи се да живееш и без него.

15. Сваляй нова или класическа музика или нещо различно от това, което слушат милионите твои връстници. Вашето поколение има неограничен достъп до всякаква музика. Използвай това по най-добрия начин и най-вече, за да разширяваш своя мироглед.

16. Гледай света с широко отворени очи. Поглеждай през прозореца. Слушай песента на птиците. Разхождай се. Разговаряй с хората. Прави някои неща, без да прибягваш до помощта на Google.

17. Ако сбъркаш нещо, аз ще взема телефона. Ще седнем и ще поговорим за това. И ще започнем отначало. Ние с теб непрекъснато ще се учим. Помни, че сме заедно и аз съм в твоя отбор.

Надявам се, че ще приемеш тези условия. Голяма част от тях се отнасят не само за твоя нов iPhone, но и за целия живот. Ти растеш в бързопроменящ се свят, което е прекрасно, но и опасно. Вярвай повече на твоя бистър ум и добро сърце, отколкото на една машина.

Обичам те много. И се надявам да се наслаждаваш на своя страхотен нов iPhone.

Честита Коледа!

Мама.

Вижте още: 60-СЕКУНДЕН УРОК ЗА РОДИТЕЛИ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.