Gnezdoto.net
Коледен подарък със... споразумение

Коледен подарък със... споразумение

Майка решила да подари на своя 13-годишен син нов телефон за Коледа. Чисто нов, прекрасен смартфон. Мечтата на всеки тийнейджър! Но към подаръка било включено и... писмо, в което се съдържало нещо като споразумение, чието спазване било условието за получаване на подаръка.

Ето какво съдържало писмото:

Скъпи сине,
Сега държиш в ръцете си този прекрасен нов телефон. Ти си едно страхотно и отговорно момче и напълно заслужаваш такъв подарък. Но той носи със себе си приемане на няколко правила и предписания. Моля те, запознай се внимателно с тях. Надявам се, че разбираш моята отговорност към това да израснеш образован и здрав младеж, който да бъде полезен на обществото и да съжителства с технологиите, без да бъде зависим от тях.

Аз те обичам страшно много и с нетърпение очаквам да си разменяме с теб милиони прекрасни съобщения чрез този телефон. Но неспазването на някои от точките в споразумението ще доведе до прекратяване на собствеността ти върху него.

И така, ето условията:

1. Този телефон е мой. Аз съм го купила и съм платила за него. Давам ти го на кредит.

2. Аз винаги ще знам неговата парола.

3. Когато телефонът звъни, винаги отговаряй и не забравяй най-напред да кажеш: „Здравей!“. Никога не игнорирай позвъняване, ако на дисплея е изписано „Мама“ или „Татко“. Никога!

4. Всеки учебен ден ще предаваш телефона на един от своите родители точно в 19:30 часа, а в почивен ден – в 21:00 часа. Той ще бъде изключен до 7:30 сутринта.

5. Няма да носиш телефона в училище. Общувай с хората лично – това е важен житейски навик. (Пътуванията и извънкласните мероприятия подлежат на отделно разглеждане).

6. Ако го изпуснеш в тоалетната или на земята и той се повреди, ти носиш отговорност за неговата поправка и за заплащането на ремонта.

7. Не използвай технологиите, за да лъжеш, мамиш или заблуждаваш друг човек. Не участвай в разговори, които обиждат други хора.

8. Не изпращай съобщения, имейли и не говори чрез това устройство неща, които не можеш да кажеш лице в лице.

9. Не изпращай съобщения, имейли и не говори чрез това устройство неща, които не би казал на свои съученици в присъствието на родителите им.

10. Никакво порно! Търси в интернет информация, която спокойно би могъл да споделиш с мен. Ако имаш въпрос за нещо, попитай някого – най-добре мен или татко ти.

11. Изключвай телефона или го поставяй в безшумен режим, когато си на обществени места – особено в ресторант, кино или театър, и когато общуваш с друг човек. Ти не си невъзпитан и груб, така че не позволявай тази придобивка да промени това.

12. Не изпращай снимки на интимни части от тялото си (а също и не получавай такива). Не се смей на това. То винаги е лоша идея и може да провали живота ти. Мрежата е огромно и много по-силно от теб място. Много е трудно да накараш нещо подобно да изчезне от там. Включително и лошата репутация.

13. Не прави милиони снимки и видео клипове. Изобщо не е нужно да документираш абсолютно всичко. Наслаждавай се на живота и впечатленията си. Те ще останат в твоята памет завинаги.

14. Понякога излизай без телефон и се опитай да се чувстваш уверен и без него. Той не е живо същество и не е част от теб. Научи се да живееш и без него.

15. Сваляй нова или класическа музика или нещо различно от това, което слушат всички твои връстници. Вашето поколение има неограничен достъп до всякаква музика. Използвай това по най-добрия начин и най-вече за да разширяваш своя мироглед.

16. Гледай света с широко отворени очи. Поглеждай през прозореца. Слушай песента на птиците. Разхождай се. Разговаряй с хората. Прави някои неща, без да прибягваш до помощта на Гугъл.

17. Ако сбъркаш нещо, аз ще взема телефона, ще седнем и ще поговорим за това. И ще започнем отначало. Ние с теб непрекъснато ще се учим. Помни, че сме заедно и аз съм в твоя отбор.

Надявам се, че ще приемеш тези условия. Голяма част от тях се отнасят не само за твоя нов телефон, но и за целия живот. Ти растеш в бързопроменящ се свят, което е прекрасно, но и опасно. Вярвай повече на своя бистър ум и добро сърце, отколкото на една машина.

Обичам те много. И се надявам да се наслаждаваш на своя страхотен подарък.

Честита Коледа!
Мама.

Тъй като ние отглеждаме хора, а не папагали, те трябва постоянно да се ръководят от ясната светлина на ума.
Ян Коменски

Притчата е част от сборника "Предай нататък любовта. 150 истории за чудото на живота"

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те съществуват и винаги са били там.
Книга, която ще зареди деня ви с енергия, ще стопли сърцето ви и ще успокои вечерта ви след дългия ден...


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo 01 new 2022 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min
Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki