Gnezdoto.net
Кои са любимците на съдбата и можем ли да станем такива снимка: pixabay.com

Кои са любимците на съдбата и можем ли да станем такива

Често чуваме за някой успял човек да казват „той е роден победител" или „той е любимец на съдбата". Кои са всъщност тези хора? Какви са техните модели на поведение и можем ли да станем като тях?

Този тип хора обикновено имат точна и трезва преценка за собствените си силни и слаби страни и умеят добре да управляват поведението си. Победителите винаги знаят какво ще правят утре и постоянно нещо организират, измислят, борят се и въвличат другите в някакви дейности. Наблюдавайки ги отстрани, ние си мислим за тях, че съдбата ги обича и като че ли винаги им върви. Всъщност победителите много добре знаят, че всичко им се получава и това е изписано на лицата им, което пък само по себе си им помага да успяват още повече.

Но успехът и победата са относителни понятия. Те са по-скоро състояния на духа, отколкото външни белези. Победителят е човек, който може да си поставя цели и да ги постига. За него е важно как той самият вижда собствените си постижения, а не оценката на другите.

Много често основата на успешния човек се корени в позитивното програмиране от детството. Сценарият на успеха се формира у хора, чиито родители от малки са вярвали в тях, инвестирали са във възможностите им, подкрепяли са ги и непрекъснато са им повтаряли, че при тях всичко ще се получи. Такива деца израстват уверени хора и най-често точно те се превръщат в „любимци на съдбата".
Понякога сценарият на победителя се формира като антисценарий – деца от тежки и проблемни семейства стават силни и борбени натури като противовес на негативната среда, доказвайки на света и на себе си собствената си значимост.

Но независимо от индивидуалния сценарий на успеха, всеки такъв човек има собствен път и модел на поведение, които го превръщат в победител.

Ето някои от най-типичните примери, които всеки може да открие сред своите приятели и познати:

Шампионът
Пробивен, енергичен и напорист, той е собственик на едър бизнес. Пресмята всичко – времето, парите, действията. Той не се връща към един и същи въпрос два пъти. Бързо взима решения, които понякога отстрани изглеждат напълно ирационални. Шампионът има перфектна интуиция и бистър ум. Открит, честен и надежден, ясно знае какво иска, работи много и сякаш има неизчерпаема енергия. Той е под постоянно напрежение и трудно да се отпуска. Предпочита екстремните спортове и рядко ходи на дълги ваканции. За него най-важното е първенството във всяко нещо, независимо дали това е игра на боулинг или крупна финансова сделка. Винаги е готов за битка и е уверен в своята победа.

Разумният
Той е спокоен, обстоятелствен и точен. Не обича суетата и импулсивните действия. Той винаги отделя време за обмисляне на нещата и не взема решения без да ги помисли. Коронната му фраза е: „Трябва да помисля". Основата на неговия успех е спокойният и постоянен анализ. Той внушава на околните чувство на стабилност и доверие. Уважава хората и винаги действа така, че да не засегне чуждите интереси и самолюбие. Издига се в живота постепенно, но сигурно. Той е тактик, умее да чака, но неизбежно постига своята цел.

Играчът
Пресметлив и внимателен, той е способен да предвиди събитията с няколко стъпки напред. Анализира, наблюдава и прогнозира поведението на хората много точно. Опитва се да избягва ненужния риск, но обича да измисля хитри юридически и финансови схеми. Неговата основна цел е да изиграе някого, но той обича самата игра, а не факта на крайната победа. Той е тънък манипулатор и обожава брилянтните стратегически комбинации със сложни ходове. Към бизнеса и към живота подхожда като към игра, която винаги печели.

Да наблюдаваш такива хора е не само интересно, но и много полезно – всички те имат собствен набор от тактики за водене на преговори или разрешаване на проблеми, от които можем да се поучим.
И ако погледнем в себе си и анализираме собствените си стратегии за успех и поведение, можем да започнем да ги използваме по-ефективно и самите ние да станем по-успешни.

В края на краищата, не бива да забравяме, че победителите не се раждат. Те стават такива.

Източник: cluber

Вижте още: 38 БИЗНЕС СЪВЕТА ОТ НАЙ-БОГАТИЯ ЧОВЕК В КИТАЙ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki