Gnezdoto.net
Живот след развода: 7 стъпки как да преоткрием себе си и да продължим напред снимка: bureauvanderleeden.nl

Живот след развода: 7 стъпки как да преоткрием себе си и да продължим напред

Разводът е свързан с много промени, емоционален и физически стрес. Промяната означава, че нещата вече няма да са по този начин, по който сте свикнали да бъдат.

Историята на всеки развод е различна. Може би сте били със своя партньор в продължение на много години или за по-кратък период, може би имате деца или не, може би решението за развод е ваше или на вашия партньор... Едни от най-важните въпроси сега пред вас са: Накъде оттук нататък? Как искам да изглежда моят живот в бъдеще? Как да започна да се движа в тази посока?...

Няма готови отговори и рецепти и нищо не може да се случи мигновено, но колкото и болезнена да е за вас тази ситуация и колкото и безнадежна да изглежда, винаги има определени неща, които може да направите, за да намерите правилната посока за себе си. Ето някои от най-важните стъпки, които могат да ви помогнат да преодолеете тази загуба, да преоткриете себе си и да продължите живота си...

1. Признайте загубата и своите чувства от това, което се случва в живота ви.

Загубата си е загуба и е важно да признаете това, да се изправите пред реалността и да бъдете честни пред себе си. Независимо дали решението за развод е ваше, или е решение на вашия партньор, загубата ви е голяма и е съпроводена с много емоции като болка, гняв, вина, объркване, страх, срам, безпокойство и дълбока скръб... Позволете си да скърбите. Скръбта следва да бъде преживяна и да й бъде отдадено нужното значение и време. Важна част от оздравителния процес е да изразите своите чувства, да си позволите да изживеете своята скръб. Само когато приемете действителността такава, каквато е, можете да разберете и научите "уроците" си от тази ситуация и да "пуснете" миналото си и партньора си с уважение и благодарност. Вероятно на етапа, на който сте в момента, това ви звучи далечно, неразбираемо и дори абсурдно, но начинът, по който преминете през този процес и завършите тези взаимоотношения, е важен за вашето бъдеще.

2. Потърсете подкрепа.

Подкрепата на значими за вас хора е от изключителна важност в този период. Помислете към кого можете да се обърнете за помощ в настоящия момент. Може би това са ваши роднини или приятели. Потърсете подкрепа и си позволете да я приемете. Проучете какви възможности за професионална подкрепа бихте могли да ползвате. Много ценна би могла да ви бъде подкрепата на подходящ специалист – консултант или психотерапевт. Направете го, не отлагайте...

3. Водете си дневник.

Воденето на дневник, особенно в периода ви на скръб, може да ви помогне да преминете по-успешно през стреса и тревожността и да бъдете по-осъзнати за това, което преживявате. След време, когато погледнете назад, ще можете да видите емоциите, през които сте преминали, и етапите, които са ви отвели към възстановяване. Така ще може да оцените пътя, който сте успели да извървите.

4. Преоткрийте себе си.

Използвайте възможността да бъдете само със себе си. Това може да ви помогне да преоткриете себе си и смисъла, който влагате в живота си. Може би ще ви помогнат следните въпроси: Кои са нещата и дейностите, които ви носят удоволствие и с които се справяте добре?; Какви нови умения искате да развиете?; Има ли неща, които сте искали да правите, но винаги сте отлагали?

5. Преоткрийте смисъла на живота си.

Помислете: Какво може да ви предвижи напред и да ви дава сили сутрин да станете от леглото си и да се срещнете с живота отново? Каква е финансовата ви ситуация в момента? Кои са вашите ресурси, които могат да ви помогнат да се предвижите напред? Какъв бихте искали да бъде животът ви – след 3 месеца, след 6 месеца, след година...? Кои са спешните неща, които е необходимо да свършите? В какво бихте искали да инвестирате своята енергия и ресурси? Поставете си цели: помислете и формулирайте своите цели и приемете това като ангажимент към себе си. Важно е да разбиете целите си на малки стъпки и да прецените тяхната последователност. Действайте: Всяко начало е трудно, но с всяка следваща крачка ще придобивате повече увереност и сила.

6. Грижете се за физическото си здраве.

Освен грижата за емоционалния ви живот и преживявания е важно да се грижите и за своето физическо здраве. Помислете как да организирате своя ритъм на живеене, така че да си осигурите достатъчно време за почивка. Двигателната активност и физически упражнения, както и балансираното хранене са важни, за да се справите с предизвикателствата, пред които сте изправени.

7. Дайте си време.

Преминаването през различни трудности, кризи и загуби изисква време. За всеки е нужно различно време, за да се възстанови и да продължи. Дайте си време, за да разберете и да се адаптирате към промените, както и да възвърнете радостта си от живота.

Динка Колева е фамилен консултант и социален педагог. Вижте още нейни статии и допълнителна информация за нея ...

Вижте още: 10 неща, които ще върнат усещането ви за щастие


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki