Gnezdoto.net
Изкуството да поставяш граници снимка: fastcompany.com

Изкуството да поставяш граници

Не мисля, че има много умения за комуникация толкова важни, колкото е умението да се поставят граници. Сигурно няма. Да поставиш точните граници е изключително важен елемент от всяка връзка, която си изградил или ще изградиш през живота си.

Но какво точно означава това и защо го наричам изкуство?

Свободата на един индивид свършва там, където започва свободата на друг - затова е толкова трудно да обособим своята собствена "душевна територия". Трудна задача е да поставим граница на тази своя територия и то по такъв начин, че тя да не затруднява постигането на близост с любимите хора, напротив – да я затвърждава.

Мога да дам пример. В любовта трябва да изразиш с думи своите очаквания и стремежи – във връзките и в живота въобще. Трябва да можеш ясно да дефинираш с какво не си съгласен и защо. Не че трябва да връчиш списъка с всичко това още на първата среща, но в процеса на развитие на връзката, особено тогава, когато започнете да общувате ежедневно, ще имаш възможност да изразиш всички свои идеи, мечти и стремежи. Също така, това е идеалният момент да създадете заедно някакви основни правила на вашата връзка, надявайки се, че ще стигнете до консенсус.

Границите, които ще поставиш, ще са уникални, като теб самия. Някои хора знаят, че винаги ще се вбесяват, ако половинката им е мързелива, разсеяна или неточна, но други биха го приели с лека ръка и дори би им се сторило сладко. Ами ти?

Всичко това важи не само за любовта. Ти поставяш граници на всички свои отношения с другите. Поставяш правила в комуникацията с родителите си, с приятелите и с близките (обикновено това става в пубертета, когато си достатъчно зрял да дефинираш и аргументираш желанията си). ТИ решаваш дали близките ти определят твоите решения в любовта и кариерата, не те. ТИ решаваш дали тяхното мнение ще е по-важно от твоето, или обратното и защо. Запомни, че хората, които те обичат, винаги ще се месят в живота ти, ще ти налагат ценностите си и ще се опитват да влияят на решенията ти. Това, само по себе си, не е лошо, те го правят, само защото те обичат и вярват, че знаят какво ще те направи най-щастлив, но дали е така, знаеш само ти. Твоя е отговорността да им го кажеш недвусмислено.

Защо за мен това е изкуство?

Първо, защото овладяването му изисква много работа, умения и талант. Не се получава мигновено. Трябва да откриеш сам точния начин да обясниш своите желания и ценности на всеки свой близък поотделно, понякога с риск да го обидиш. Опитай да си дипломатичен и отворен и към тяхното мнение, докато отстояваш своето.

Не трябва да си егоист и просто да изискваш даден вид поведение от някой, който очевидно не мисли като теб. Това е процес, чиято цел е постигане на разбиране и съгласие. Но запомни, че ако все пак не стигате до консенсус по фундаментални теми, близостта ви ще бъде подложена на голямо изпитание и може дори да приключи. Но това е хубаво, нали не искаш да губиш времето на някого, също както не желаеш да губят твоето. Естествено, това е по-сложно с родителите, защото сте свързани до живот, но ако поддържаш градивен диалог с тях за това какво желаеш и какво не, къде могат да се месят и къде не, със сигурност ще постигнете много.

И накрая, бих искала да те уверя, че когато успееш да дефинираш територията си, да поставиш ясни граници и очаквания, резултатът може да бъде истински шедьовър. Хората ще знаят какво могат да очакват от теб и какво не; ще знаят, че дори често да си зает, все пак ги обичаш много и могат да разчитат на теб за важните неща; ще започнат да ти показват любовта си по начина, по който винаги си искал да ти бъде показана, и в крайна сметка ще се заобиколиш с точните за теб самия хора – тези, които споделят ценностите и възгледите ти.

Не казвам, че ще бъде лесно. Ако си естествен талант в тази област, сигурно вече си постигнал всичко това несъзнателно и без много много да разсъждаваш, си създал чудесна хармония между себе си и близките си. Ако е така, поздравявам те, но ако не е така, продължавай да се стараеш, защото МОЖЕШ да успееш.

Мила Петкова е доктор по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет Комплутенсе.
Вижте повече за нея и още нейни статии


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki