Archive.Gnezdoto.net
Не се разконцентрирай, а се фокусирай върху своята цел! снимка: trilan.net

Не се разконцентрирай, а се фокусирай върху своята цел!

Един от най-големите врагове при изпълнението на нашата мисия в живота е липсата на фокус. Първоначалният ентусиазъм от целите, които сме си поставили, може да бъде намален от появили се нови идеи, които се опитват да ни отклонят от поетия от нас курс. Наистина, трудно е да не се разконцентрираме, особено ако новите идеи са успели да породят у нас силни емоции. Следващите няколко принципа обаче ще ти помогнат за поддържане фокуса на твоята лична мисия.

1. Поддържай ясни приоритети.

Първият въпрос, който би следвало да си зададеш при възникване на нова идея, е: "Приоритетна ли е тази дейност за мен?" Дали идеята е просто част от твоето хоби или е свързана с мисията ти? По какъв начин ще се отрази на семейството ти? Колко време ще ти отнема? Ако твоята мисия е да направиш конкурентноспособен бизнес за производство на шоколадови вафли и ти хрумне идеята да се научиш да свириш на саксофон, би следвало да проучиш колко часа ще ти отнема на седмица и по какъв начин това ще се отрази на семейните ти задължения. Не трябва да съсипваш своето семейство заради случайни хрумвания. Анализирай също дали това ще бъде средство за отпускане, или ще те разконцентрира. Ако установиш, че губиш своя фокус, зарежи дейността - в случая тя е второстепенна и не e приоритет за твоята мисия.

В бизнеса приоритетна е онази дейност, която донася финансова полза за компанията. Донякъде това може да се приложи и за личната сфера, понеже паричният поток е приоритетен - благодарение на него ние снабдяваме нуждите - нашите и на семейството. Необходимо е на седмична основа да преосмисляме начините, по които ще осигуряваме паричен поток за изпълнението на нашата мисия и това да бъде приоритетно в нашето плануване.

2. Пиши си ежедневен лист със задачи в края на всеки работен ден.

Плануването на деня помага да не позволяваме на всичките ни задачи и отговорности да ни засипят наведнъж и да ни отклонят от основните ни цели. Листът със задачи има за цел да зададе предварителен план на протичането на следващия ден. Казвам, следващия ден, защото е правилно планирането да става в края на деня, когато енергията ни е вече изчерпана и не се изисква много творческа сила.

При изработването на списък със задачи е добре да се посочат конкретните цели за седмицата, които да бъдат реалистични и измерими. След това посочете всички свои приоритети, върху които е необходимо да се фокусирате, за да постигнете успех след един месец. Опишете отговорностите си, които не търпят отлагане, по степен на важност, и изискванията, които не са спешни, но все пак могат да бъдат свършени в планувания ден. Задължително посочете с кои хора трябва да се срещнете, за да се придвижва вашият проект напред, и дейностите, които могат да бъдат премахнати, отложени или делегирани.

Посочете едно нещо, което ще спрете да отлагате и което ще свършите още в началото на деня, а също и каква информация ще ви бъде необходима, за да придвижите проекта към успешния му край.

Накрая, нанесете всички тези неща в календар по часове.

Описването на дейностите ни помага да се справим с отлагането и да бъдем по-добре фокусирани върху задачите си.

3. Използвай принципа на лавината.

Ако си разфокусиран до такава степен, че твоите навици се намират в пълен безпорядък и имаш проблем с отлагане на дейностите, които никога не успяваш да изпълниш, можеш да използваш принципа на лавината.

На лист хартия отбележи всички свои навици, с които имаш проблем - например:
- закъсняваш за срещи;
- не спортуваш редовно;
- често не си миеш зъбите.

Не се опитвай да променяш всички свои лоши навици наведнъж, а ги подреди и приоритизирай, започвайки от най-лесната за изпълнение дейност - в случая това ще бъде миенето на зъбите. Вземи качествено решение да се посветиш на тази дейност и не позволявай на нито едно изключение да възникне. Достатъчно е само едно изключение, което да разруши твоята лична отговорност. Веднъж, щом си преодолял този лош навик, премини към следващото ниво - да правиш редовни физически упражнения, например, и след това към по-следващото.

Позитивното преживяване, свързано с този метод, е, че, след като си преодолял даден проблем, твоето самочувствие ще започне да се повишава и ти ще имаш повече вътрешна сила да се справиш със следващия личностен проблем. Ако някой периодично не изпълнява обещанията си към теб, това ще понижи твоето доверие към него - по същия начин е и със самия теб. Ако циклично нарушаваш поетите към себе си обещания, доверието в самия теб ще се понижи, а оттам и твоето самочувствие. Респективно, ако изпълняваш поетите към самия себе си обещания, самочувствието ти ще нарастне.

4. Опрости своя стил на живот.

21 век вкара човечеството в ерата на свръхтехнологиите, които са от голяма полза за всички ни. От друга страна, средствата за комуникация като лаптоп, мобилен телефон, Интернет, Скайп, PDA и мн. други могат да ни разфокусират до степен, в която на нас ни става все по-трудно да достигнем целите си в живота. Ако имаме неотложни задачи, някой стар познат може да се сети за нас и да ни звънне по GSM-a, за да ни пита как сме. След това проверяваме мейла си и сме заляти от очаквания за връзка или просто от Junk! Накрая установяваме, че нивото на ефективност през деня е било просто нула!

Никога не проверявай електронната си поща сутрин и не чети новините в Интернет сутрин. Причината е, че най-ефективното ти време, когато си изпълнен с енергия, е сутринта и е добре да го използваш за нещо креативно, а не за пасивно възприемане на информацията, каквото е четенето. От друга страна, ако четеш новините сутрин, една лоша новина (а такива заливат медията на ежедневна основа) може да срине личната ти мотивация през деня. Отдели време да четеш новините и пощата си в края на деня, а отговаряй сутрин само на писмата, които счетеш за приоритетни. Концентрирай се върху целите и задачите, които си си поставил от предходния ден.

По възможност изключвай мобилния си телефон по време на важна работа, а също и когато прекарваш време със своето семейство. Инструктирай хората да оставят гласово съобщение и отговори, когато ти е възможно. Избягвай използването на чатове, форуми и Скайп, когато имаш важни задачи - тези форми на комуникация са забавни, но могат да формират много лоши навици у теб.

Избави се от всяка електронна играчка, към която си пристратен и която ограбва от времето и от достойнството ти.

5. Никога не върши няколко неща наведнъж.

Няма по-голям източник на раздвояване в човешкия ум от непрекъснатото сновене от мисъл на мисъл, породено от правене на редица дейности едновременно. Избягвай да започваш нова дейност, преди да си завършил предходната. Способностите ни да се концентрираме могат да бъдат развити, когато отхвърляме мислите за други дейности, докато в момента извършваме нещо конкретно.

6. Отделяй минимум 15 мин. на ден за плануване.

Най-пренебрегваното време в един работен ден е времето за плануване. Статистиките ни сочат, че един средностатистически топ мениджър изразходва около 30% от времето си за административни задължения и едва 9% за плануване. Когато отделяш по поне 15 мин. на ден за плануване, ти не позволяваш на задачите ти да задушат твоята енергия, а се чувстваш в контрол на живота и обстоятелствата.

Стоян Георгиев е семеен терапевт. Вижте още негови статии и допълнителна информация за него...

Вижте още: За бамбука, успеха и как да се чувстваме победители в живота

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki