Gnezdoto.net
Поддържайте семейните ритуали за повече щастие

Поддържайте семейните ритуали за повече щастие

Семейните ритуали допринасят за щастието. Редица проучвания доказват това твърдение и семейните консултанти горещо препоръчват всяко семейство да си изработи свои, за да бъде по-щастливо.

В нашето семейство имаме такива. Един от любимите ни е да прекарваме почивните дни заедно, да се забавляваме и да се наслаждаваме на присъствието си.

Разбира се понякога обстоятелствата ни пречат да се насладим на щастливите ритуали. Тази събота и неделя ми се наложи да работя. В събота вечерта големият ми син ме попита:

- Тате, защо трябва да работиш? Нали днес е почивка!

Обясних му, че имам неотложна работа и се налага да отсъствам. Семейният ритуал бе изпълнен, но без мен. Децата обичат сигурността, която им дава емоционално спокойствие. Преди да заспим синът ми каза:

- Тате, утре нали ще си бъдеш вкъщи!

Отговорих му, че и в неделя ще отсъствам, но вечерта като се прибера ще си играем заедно. В този момент детето ме порази с отговора си:

- Наказан си. Няма да ходиш на работа. Ще си стоиш у дома.

Почувствах прилив на нежна топлина. Вътрешно се зарадвах на неговата искреност и на факта, че семейният ритуал - да сме заедно през почивните дни, му носи щастие и му липсва, когато го нарушим. Убедих се на практика какво означава за едно дете това, което психолозите препоръчват за повече семейно щастие.

Зарадвах се и от неговата искреност. Децата не се страхуват да показват чувствата си и да ги споделят, за да бъдат по-щастливи.

От преживяната ситуация си направих следните два извода:

- Поддържай семейните ритуали и изграждай нови за повече щастие. Психолозите, в това отношение, са 100% прави.

- Учи се да бъдеш по детски искрен, защото тази искреност докосва сърцето, предизвиква чувства на умиление и подхранва любовта.

Например можем да кажем „Ще ми липсваш", „Ще те чакам с нетърпение", „Ще си мисля за теб" - винаги можем да изразим чувствата си с отворено сърце.

Пленяващата искреност е нежно докосване на любовта. Ние имаме нужда от нея. Практикувайте я по-често и отношенията ви ще процъфтяват.

И не забравяйте за ритуалите, които носят щастие!

Цветан Иванов е психолог и основател на сайта щастието.com.

Вижте още негови статии и допълнителна информация за него

Вижте още: ПРИТЧА ЗА ТАЙНАТА НА СЕМЕЙНОТО ЩАСТИЕ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki