Gnezdoto.net
По-добре сам, отколкото в лоша компания снимка: picjumbo.com

По-добре сам, отколкото в лоша компания

Когато характерът на някого не ти е ясен, погледни приятелите му. - японска поговорка

Голяма заслуга за това кой си или какъв ще станеш имат и хората, които избираш да са в твоето обкръжение. Понякога е въпрос на усет да разбереш колко някой човек е полезен за теб, за твоето развитие, с кого да общуваш и кой да си тръгне. Изборът винаги е наш. Не е рядкост да сме заобиколени с хора, които смятаме за приятели, но в някои моменти от живота ни да останем неприятно разочаровани.

Ще спомена някои често срещани общувания и поведения:

Хора, които търсят компанията ви, само когато на тях им е удобно

Разбира се, всяко приятелство става плавно и непринудено с участието на двамата. Иска се уважение и разбиране към отсрещната страна. Но има хора, които ви търсят само, когато имат нужда от компания, които не правят място за вас в техният живот. А когато вие искате да споделите време с тях никога ги няма. И може би се чувствате като досадник в общуването си с тях. Само вие ги търсите, грижа ви е за тях, лоялни сте. А от тяхна страна няма подобни чувства. Ако човек ви иска като приятел, ще направи място в животът си за вас. Другото са само оправдания.

Хора, които непрекъснато ви връщат в миналото и често го използват срещу вас

Някои хора не могат да свикнат с факта, че сте се променили, че сте различен от човека във вашето минало и ви връщат отново там или се държат с вас все едно сте онзи човек. Всеки е правил грешки, бил е различен в изминалото време, но с времето, след различни преживявания се е поучил от грешките, променил е своето държание, поглед към нещата и желание за развитие.

Намират се негативни хора, които умишлено да ви натрапват ваши грешки или навици от миналото, които по никакъв начин нямат общо с вас. Когато искаме да се развиваме и променяме към по-добро неминуемо някои хора остават по пътя зад нас. Има токсични връзки, които вместо да спомагат за вашето развитие ви държат привързани към миналото. А кой би искал да гледа постоянно назад?

Стоейки в миналото е губене на жизнена енергия и не води до нов пълноценен ден. Ако някой постоянно ви съди за вашето минало и го използва срещу вас е време да оставите този човек зад себе си.

Хора, които ви карат да се чувствате като в капан

В здравословните взаимоотношения и приятелства всичко е свободно и всеки има своя лична територия. Чувстваш се свободен, приет и си там поради твоя личен избор. Ако в някое общуване се чувстваш ограничен или в капан, може би не е подходящата среда за теб. Понякога разбирането за приятелство се разминава при различните хора и това прави общуването трудно. Можете да усетите и да разберете дали това е приятелството, което ви дава свобода или ви ограничава, дали ви помага да изявявате себе си или държи да се държите по определен начин.

Съветниците и критикуващите вашите мечти

Е, има хора, които колкото и да са ни близки, толкова и далечни ги усещаме. Често срещан абсурд.
Имайки мечти и споделяйки ги с близък човек или приятел е вид доверие. Има хора, които (по различни причини) винаги намират начин да омаловажат нечия мечта или постижение. Приличат ми на онези, вечните комплексари, които нямат постижения или мечти, но винаги могат да снижат другите. Силните хора помагат на другите да изпълняват техните мечти и им вдъхват вяра и кураж, вместо да ги унижават или обезкуражават. Намират се и такива. Ако са част от вашият живот и сте в честа връзка с тях, помислете. Нашето обкръжение помага да станем онова, за което мечтаем. Колко големи са мечтите ви?

Не се тревожете, ако някой се съмнява във вашите мечти. Животът е едно отворено пътуване и след раздяла с неподходящи приятелства, идват нови.

Хроничните лъжци

Не знам лъжата има ли място в едно приятелство или иначе казано, може ли едно приятелство да е истинско, ако има лъжи. Има наистина хронични лъжци, които чак изживяват всяка тяхна лъжа. Знаем приказката за лъжливото овчарче. Взаимоотношенията с подобни хора са непълноценни, ако непрекъснато се чудиш кое от казаното е лъжа и кое истина.

Негативните хора, които във всяко нещо виждат проблем

Те са склонни да виждат всичко негативно, все едно са изпаднали в хронична депресия. Чудното е, че външният им вид може и да не отговаря на вечно мрачната им същност. Те не са негативно настроени само срещу вас, но и срещу всичко в живота. Особено срещу промените и развитието. Всичко, което казват, е проекция на тяхната действителност. Казаното от такива хора не бива да се приема навътре. Ние можем да контролираме единствено себе си и нашите възприятия.
Ако усещате, че общуването с такива хора ви действа потискащо или негативно, по-добре е да се отдръпнете, за да поемете въздух. Позитивните промени се случват, когато се отдръпнеш от вечно негативните хора. Това не значи, че ги мразиш, а че уважаваш повече себе си.

Може би познавате човек, който вечно се оплаква, не прави нищо за да излезе от това положение и усещате тази негативна енергия да потиска и самите вас.
На мен ми се е случвало. Да ме молят за съвет, да опитвам да помогна както мога, дори само с морална подкрепа. Но идва момент, когато за огромен период от време този човек стои все още там и все още те търси само, за да се оплаква. Честно казано, в един момент се отдръпнах, защото не само че никой не може да помогне на човек да се измъкне от собствената си „мизерия", но той действа и натоварващо на околните.

Всеки, който е поел по пътя на развитието, който е променил себе си и се опитва да използва разумно всеки нов ден, е усещал, че контактът с такива хора го дърпа назад. По-добре е да се обграждаш с хора търсещи, с хора действащи.

По пътя на моята промяна се оказа, че имам някои хора, които определено ме дърпаха назад, нямаха възгледи и гледаха в различна посока от мен.

От нещата, които някой ни казва за нас, можем да научим много, но ние подбираме само тези, които ще допринесат за нашето развитие. Така е и с хората. Общувай с хора, на които искаш да приличаш, без да губиш своята същност. Хора, които те мотивират, от които можеш да учиш. Даже и такива, които са по-добри от теб в някоя сфера.

Животът е твърде кратък, за да си прекарваш времето с „неправилните" хора, които те отдалечават от щастието.

Преди четях една мисъл за истинските приятели - че истинските приятели са тези, които са с теб в тежките моменти. Да, сигурно в тежките моменти само някои ще те подкрепят. Може би и те са в тежко положение и ще припознаят мъката?

Но има и друга мисъл - че истинските приятели са с теб, когато имаш успехи и се радват от сърце за твоите успехи. Кое е вярно за вас, вие определете.

Вижте още статии на Видислава Тодорова и допълнителна информация за нея.

Вижте още: 12 КРАТКИ ИЗРЕЧЕНИЯ, КОИТО ЩЕ ВИ ОСВОБОДЯТ ОТ ВЕЧНАТА НЕГАТИВНОСТ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki