Gnezdoto.net
Понякога забравяме, че най-скъпото ни „цвете“, сме самите ние

Понякога забравяме, че най-скъпото ни „цвете“, сме самите ние

Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: „Моето цвете е там някъде." – Малкият принц

Понякога е необходимо да правим много малки стъпки, за да успеем да ценим и обичаме сами себе си и да сме отговорни за собственото си щастие.

В тази статия описвам малките и в същото време толкова важни неща, за да се качим едно стъпало към себе си. Ще дам и по няколко „стъпки" за постигането на прогрес в дадената област.

1. Правим само неща, които ни доставят удоволствие – Отказваме се от заниманията, които не ни носят нито полза, нито удоволствие.

Добре е да се "отървем" от всички досадни и натоварващи ни неща...
Това, разбира се, понякога не ни се струва съвсем възможно – особено, ако нещата които не ни носят удоволствие са свързани с нашата работа или ежедневни задължения.

Какво да правим, когато се налага да правим неща, които на първо четене не харесваме - В този случай набелязваме с какво дадената дейност или ситуация ни харесва и насочваме мислите си към тях.
За да има ефект това упражнение, е добре да го правим продължително време на малки стъпки – първи ден записваме 3 неща, втория – прочитаме тези 3 и дописваме още 3, трети ден – прочитаме вече записаните 6 неща и написваме още 3...и така до 10-тия ден, когато вече би трябвало да имаме 30 неща.

Това простичко действие ни помага да сменим фокуса си и да видим колко много хубави неща има в дадената не толкова приятна дейност или ситуация.

Всичко е въпрос на фокус!

Понякога забравяме, че най-скъпото ни „цвете", сме самите ние.

Какво още ни доближава към това да ценим и обичаме сами себе и да сме отговорни за собственото си щастие.

 

2. Общуваме само с хора, които ни „зареждат" - Стоим настрана от хората, общуването с които ни създава негативни емоции.
Най-добре би било, ако можем да прекратим контактите си с тези хора или да ги ограничим максимално.

Ние избираме кои хора да допускаме до себе си и в пространството си. Ако общуването с някого ни натоварва или не ни носи удовлетворение, тогава в наши ръце е решението. Варианти има доста - можем да споделим, че начинът му на комуникация ни кара да се чувстваме не добре или тотално да преустановим контактите с този човек. И тук искам да подчертая – дори това да е наш много близък приятел или най-добрата ни приятелка – започваме да се виждаме все по-рядко и ако усетим напрежение или дискомфорт в даден момент – намираме начин да станем и да си тръгнем.

Спираме да правим компромиси със себе си!

Ако имате подобни ситуации, може да опитате с упражнението за смяна на фокуса – може да се окаже, че сме забравили да виждаме хилядите положителни качества в този човек.

...Понякога забравяме, че най-скъпото ни „цвете", сме самите ние.

 

3. Преодоляваме се - Дръзваме да направим нещо, от което отдавна се боим или стесняваме – да се запознаем и да поговорим с непознат, да се насладим сами на хубава вечеря, да отидем на концерт и да послушаме хубава музика, да направим онова екстремно нещо, което отлагаме от дълго време или нещо друго, което не си позволяваме да направим.

Това ни помага, защото откриваме нов хоризонт – страха и притеснението са наши ограничители. Те ни спират и пречат да продължим и да преоткрием себе си. А всички ние сме толкова силни и смели.

Направете списък с всички неща, които искате да направите – нека той съдържа и малките и големи такива (поне 10...и когато се сетите за нови неща, ги допълвайте) – например да обиколя Европа с колело или...да прекарам един месец в Австралия...и по-малките...да се запозная със симпатичната мацка от фитнеса или...да отида на среща с непознат или... да отида на караоке и да пея сам пред всички.

Харесайте едно нещо от списъка си и го направете още утре, второто в срок от една седмица и поставете срокове на всички останали.

Няма провал, има само обратна връзка! Има само научени уроци! Има само преодоляни страхове! И не на последно място – има много изживяни трепети и удоволствия!

Да, понякога забравяме, че най-скъпото ни „цвете", сме самите ние.

 

4. Нашите Силни страни - Съставяме списък с всички свои качества и отвреме навреме го допълваме!
Това ни дава много повече увереност, покачва самочувствието ни и ни прави много силно насочени към себе си.

Когато започваме, обикновено, е малко по-трудно да „се изтъкваме" – било то и сами пред себе си, на лист хартия, който само ние ще си четем. Именно затова, можем да започнем от 30 качества – така излизаме от зоната си на комфорт и се сещаме дори за някои много малки, на пръв поглед, неща, но всички те допълват голямата палитра от „МЕН".

След като веднъж сме написали първите 30 качества, всеки ден ги препрочитаме и допълваме поне с по едно.

Всички ние сме брилянтни шедьоври на природата и най-важното нещо е да си позволим да си го признаем.

...Понякога забравяме, че най-скъпото ни „цвете", сме самите ние.

 

5. Време за себе си – Избираме си ден, който ще прекараме без телефон и най-вече Интернет – само АЗ с МЕН.

Първоначално е странно, нетипично, може би празно, а може би скучно...

След известно време обаче, този дискомфорт изчезва и се достига до усещане за истинска хармония със самите себе си.
Истината е, че единствено, когато сме щастливи сами със себе си и сме си самодостатъчни, тогава можем да оценим и всекиго другиго.

Започваме с един ден в месеца, след известно време (това е строго индивидуално и е въпрос на усещане) започваме да си планираме два такива дни в месеца и последната фаза е да си „подаряваме" по един такъв ден седмично.

И като допълнение към тази част - правим списък с всички неща, които ни зареждат, обичаме ги, помагат ни да се отпуснем и да си починем. За всеки човек тези неща са различни - някои обичат да ходят на масаж, други да се разхождат сами из природата, за трети това е един час във фитнеса или пък четенето на хубава книга... лежането на плажа... слушането на любимата музика... гледане на филми... шоколад... или нещо друго – Вашето!

Пишем всички глезотийки и наградки, които ни карат да се чувстваме добре (отново, ако се сетим за нещо ново, го допълваме) и в деня за нас правим някое (или няколко) от тези наши любими неща.

Само, когато даваме наслада на себе си, можем да усещаме и получаваме наслада от околния свят.

Ние сме достойни да получим всички удоволствия!

Аз обичам себе си и вече знам, че най-скъпото ми "цвете" съм самата АЗ!

Вижте повече за Петя Пенева и други нейни статии.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki