Gnezdoto.net
22 неща, които щастливите хора правят различно снимка: pixabay.com

22 неща, които щастливите хора правят различно

Има два типа хора на света: тези, които избират да са щастливи и тези, които избират да не са. Обратно на общото схващане, щастието не идва с известността, богатството, другите хора или материалните придобивки. По-скоро то идва отвътре. И най-богатият човек може да се чувства нещастен, докато бездомникът отвън е усмихнат и доволен от живота.

Щастливите хора са щастливи, защото правят себе си такива. Те поддържат позитивен поглед върху живота и остават в мир със себе си.

Въпросът е: Как го правят?

Просто е. Щастливите хора имат добри навици, които подобряват техния живот. Те правят нещата по различен начин. Попитайте някой щастлив човек и той ще ви каже:

1. Не задържайте недоволство.

Щастливите хора разбират, че е по-добре да простят и да забравят, отколкото да позволят негативните емоции да вземат връх над позитивните. Задържането на недоволство има пагубен ефект върху добруването, включително повишени нива на депресия, тревожност и стрес. Защо да позволявате на някой, който се е отнесъл несправедливо да има власт над вас? Ако позволите на цялото недоволство да си отиде, печелите чисто съзнание и достатъчно енергия, за да се насладите на хубавите неща в живота.

2. Отнасяйте се към всеки с доброта.

Знаете ли, че е научно доказано, че ако си мил и любезен, това те прави по-щастлив? Всеки път, когато правим нещо безкористно, мозъкът произвежда серотонин – хормон, който облекчава напрежението и повдига настроението. Не само това, но хората, които се отнасят към другите с любов, достойнство и уважение изграждат по-силни взаимоотношения.

3. Вижте проблемите като предизвикателства.

Думата „проблем" никога не е част от речника на щастливия човек. Проблемът се възприема като недостатък, борба, или нестабилна ситуация, докато предизвикателството се приема като нещо позитивно – като възможност, задача или смелостта да се справиш. Всеки път, когато сте изправени пред препятствия, можете да погледнете на това като на предизвикателство.

4. Изразявайте благодарност за това, което вече имате

Има една известна поговорка, която казва нещо подобно: „Най-щастливите хора не притежават най-доброто от всичко, те просто правят най-доброто от всичко, което имат." Ще имате по-дълбоко чувство на удовлетвореност, ако се съсредоточите върху нещата, които имате, вместо да копнеете за нещата, които нямате.

5. Мечтайте смело.

Хората, които мечтаят за големи неща има по-голяма вероятност да постигнат целите си от тези, които не го правят. Ако имате смелостта да мечтаете на едро, умът ви ще бъде фокусиран и с позитивно отношение.

6. Не се концентрирайте върху дребните неща.

Щастливите хора си задават въпроса – „Това ще има ли значение за мен след година?". Те осъзнават, че животът е прекалено кратък, за да се губи време за тривиални неща. Позволявайки не нещата да се смъкнат от плещите ви, определено ще направите по-лесна възможността да се радвате на наистина важните неща в живота.

7. Говорете добро за другите.

Да бъдеш добър дава по-добро усещане, от това да си лош. Колкото и да е забавно клюкаренето, обикновено оставя усещането за вина и обида. Казвайки хубави неща за другите хора, се зареждаме с позитивни мисли.

8. Никога не се оправдавайте.

Бенджамин Франклин е казал: „Добрият в оправданията, не е добър в нищо друго." Щастливите хора не се оправдават и не обвиняват другите за провалите в живота си. Вместо това, те приемат грешките си и по този начин се опитват да променят и направят нещата по-добри.

9. Останете в настоящето.

Щастливите хора не живеят в миналото и не се тревожат за бъдещето. Те се наслаждават на момента. Те си позволяват да се потопят в това, което правят в момента. Спри и помириши розите.

10. Будете се по едно и също време всяка сутрин.

Забелязали ли сте, че много от успешните хора са ранобудни? Ставането по едно и също време всяка сутрин стабилизира жизненият ритъм, повишава продуктивността и ни носи състояние на спокойствие и концентрация.

11. Избягвайте социалните сравнения.

Всеки работи със собствено темпо, така че защо да се сравнявате с другите? Ако мислите, че сте по-добър от някой друг, ще спечелите нездравословно усещане за превъзходство. Ако мислите, че някой друг е по-добър от вас, ще се чувствате зле по отношение на самия себе си. Ще сте по-щастливи, ако се фокусирате върху собствения си прогрес и оценявате този на другите.

12. Избирайте приятелите мъдро.

Нещастието обича компания. Ето защо е важно да се обградите с оптимистично настроени хора, които да ви окуражават да постигате целите си. Колкото повече позитивна енергия имате около себе си, толкова по-добре ще се чувствате.

13. Никога не търсете одобрение от другите.

Щастливите хора не се интересуват от това, какво мислят другите за тях. Те следват собствените си сърца и не позволяват на скептици да ги обезкуражават. Те разбират, че е невъзможно да угодят на всички. Вслушвайте се в това, което имат да ви кажат хората, но никога не търсете одобрението на някой друг, освен своето собствено.

14. Отделете време, за да слушате.

Говорете по-малко, слушайте повече. Слушането държи ума ви отворен за мъдростта на другите и възгледите им за света. Колкото по-внимателно слушате, толкова по-тих става ума и толкова по-доволни се чувствате.

15. Грижете се за социалните си контакти.

Самотният човек е нещастен човек. Щастливите хора разбират колко е важно да имат силни, здравословни взаимоотношения. Винаги търсете и намирайте време да говорите със семейството си, приятелите или важните за вас хора.

16. Медитирайте.

Медитацията кара ума да притихне и помага да намерите вътрешен мир. Не е нужно да сте зен майстор, за да го постигнете. Щастливите хора знаят как да изчистят ума си от мисли навсякъде и по всяко време, когато имат нужда да успокоят нервите си.

17. Хранете се добре.

Нездравословната храни ви прави мудни и мързеливи и е трудно да сте щастливи в това състояние. Всичко, което ядете оказва пряко влияние върху способността на тялото да произвежда хормони, което се отразява на нашето настроение, енергия и бистър ум. Приемайте храни, които ще държат ума и тялото в добро състояние.

18. Правете упражнения.

Изследванията показват, че упражненията покачват нивата на щастие. Спортуването освен това повишава самочувствието ви и повишава желанието за себереализация.

19. Живейте просто.

Щастливите хора не държат безпорядък около къщата си, защото знаят, че притежаването на много вещи ги натоварва и ги кара да се чувстват затрупани и стресирани. Научно изследване показва, че европейците са много по-щастливи от американците, което е интересно, защото живеят в по-малки жилища, карат по-малки коли и притежават по-малко вещи.

20. Казвайте истината.

Лъжата ви стресира, разяжда самочувствието ви и ви кара да не се харесвате. Истината ще ви направи свободни. Да бъдете честни подобрява менталното здраве и изгражда доверието на другите към вас. Винаги бъдете честни и никога не се извинявайте за това.

21. Създайте самоконтрол.

Щастливите хора имат способността да избират собствените си съдби. Те не позволяват на другите да им казват как да живеят живота си. Да бъдеш в пълен контрол над живота си носи позитивни усещания и огромно чувство на собствена стойност.

22. Приемете това, което не може да се промени.

След като приемем факта, че животът не е справедлив, ще постигнем по-голям мир със себе си. Вместо да позволите да ви обземе усещането колко несправедлив е животът, просто се фокусирайте върху нещата, които можете да контролирате и да промените към по-добро.

Автор: Чиара Фукарино / successify.net / Чрез change-life.eu

Вижте още: ЕДНА ПРОСТА РАЗМЯНА НА ВРЕМЕ, КОЯТО ЩЕ ПРОМЕНИ ЖИВОТА ВИ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki