Gnezdoto.net
Крадецът на мечти

Крадецът на мечти

Наскоро, работейки с мой клиент над лична негова тема, той ми сподели как усеща, че губи вяра в една негова голяма мечта. Разказа ми, че всички около него постоянно му повтарят как „Това няма да стане" и че се чувства доста обезкуражен, тъй като това, за което мечтае, е значимо и голямо за него.

Докато го слушах внимателно, се сетих за една много любима моя история на Джак Канфийлд. И му я разказах...

Вечерта, когато се прибрах, побързах да потърся историята в оригинал, за да си припомня всеки детайл от нея. Сега искам да я споделя и с вас.

„Имам приятел на име Монти Робъртс, който притежава ранчо в Сан Изидро и отглежда коне. Той ми позволява да използвам къщата му за провеждане на различни мероприятия с цел набиране на средства за младежки рискови програми.

Последния път, когато бях там, той ме представи и каза:
— Искам да ви разкажа защо се съгласих Джак да използва моята къща. Всичко започна от една случка, свързана със сина на пътуващ треньор на коне. Налагало се треньорът да се мести от конюшня в конюшня, от състезателна писта на състезателна писта, от ферма на ферма, от ранчо на ранчо, за да обучава коне. И по тази причина обучението на момчето в средния курс постоянно било прекъсвано. Когато минал в горните класове, учителят го накарал да напише съчинение и да разкаже какъв иска да стане като порасне и с какво да се занимава.

Една нощ то описало на седем страници силното си желание някой ден да притежава ранчо за коне. Обрисувало мечтата си с големи подробности и дори начертало план на ранчото от осемстотин декара, като показало местоположението на сградите, конюшните и пистата. След това начертало подробен разгънат план на къщата от 360 квадратни метра, която щяла да се намира в ранчото-мечта от осемстотин декара.

То описало с жар намеренията си и на другия ден предало съчинението на учителя си. След два дни получило обратно писмената си работа. На първата страница имало една голяма двойка, написана с червено, и бележка: „Обади ми се след часа".

Момчето с мечтата отишло да се срещне с учителя и попитало:
— Защо сте ми писали двойка?
— Много си малък, за да имаш подобни мечти — отвърнал учителят. - А и освен това, ти нямаш пари. Идваш от семейство, което непрекъснато пътува. Нямаш никакви средства. За да купиш ранчо, са необходими много пари. Трябва да купиш земята. Трябва да платиш за стадо племенни коне, а по-късно ще трябва да плащаш големи такси и за жребците. Невъзможно е да го постигнеш.

След това учителят добавил:
— Ако напишеш още веднъж писмената работа с по-реалистична цел, аз ще преразгледам оценката ти.

Момчето се прибрало в къщи и дълго и внимателно мислило по този въпрос. Попитало баща си какво трябва да направи, а той му отвърнал:

— Виж, сине, ти сам трябва да решиш какво да направиш. Мисля обаче, че решението, което ще вземеш, е от изключителна важност за теб.

Накрая, след като цяла седмица премисляло, момчето предало същата работа, без да направи каквито и да било промени, с думите:

— Можете да запазите двойката, а аз ще си запазя мечтата. След това Монти се обърна към събралата се група и каза:
— Разказвам ви тази история, защото вие се намирате в моята къща от 360 квадратни метра, в средата на моето ранчо от осемстотин декара. Все още пазя писмената си работа, окачена в рамка над камината.

А после добави:
— Най-хубавата част от тази история е, че преди две години, същият този учител доведе 30 ученици на летен лагер в ранчото ми за една седмица. Преди да си тръгне, учителят ми каза:
— Виж какво, Монти, ще споделя нещо с теб. Когато бях твой учител, бях нещо като крадец на мечти. През онези години откраднах много мечти от децата. За щастие, ти прояви достатъчно здрав разум и не се отказа от твоята.

Не позволявайте никому да краде мечтите ви. Следвайте желанията на сърцето си, независимо какви са те."

След като чу историята, в очите на клиента ми се появи онзи блясък, който търсих, същият, който казва: „Това е моята бъдеща реалност"...

Сигурна съм, че всеки от нас открива в този разказ частичка от себе си. Много често хората около нас, понякога дори и най-близките ни, без да искат се превръщат в „крадци на мечти".

Дали ще сбъднем мечтите си, обаче, зависи само от нас и силата на желанието ни тази мечта да бъде реална.

Вижте повече за Петя Пенева и други нейни статии.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki