Gnezdoto.net
О, родна реч, незнайна!

О, родна реч, незнайна!

Празникът на славянската писменост и култура е зад ъгъла, а Кирил и Методий надничат от там с любопитство. Интересно, къде са четящите млади хора?! „Може би играят на криеница?" – решават двамата братя и тръгват да ги търсят. Явно добре са се скрили, защото на пръв поглед не се вижда нито един.

Доближават се с интерес към групичка младежи, седнали в най-близкото кафене.
„Ще си поръчам оная, синята рокля, дето я гледахме снощи в сайта. – Стига бе! Тя изобщо не е ФешЪн. Ще приличаш на някоя баба." – дочуват те и трескаво се питат, кога точно са вмъкнали в езика думата ФешЪн . А изказването от другата маса „Избрах си най-яката прическа! Много е куул. Направо ще избия рибата с нея." направо ги оставя без думи.

Тъжно, но факт! Все пак езикът не може да стои изолиран и в ерата на интеграцията е редно и той да се приобщи към своите латински съседи.
Търсенето на млади хора с книга в ръка продължава.

Най-накрая попадат на първите любители на словото – мъж, около тридесетте и млада жена, забили нос в някакво четиво без корици, без страници, но все пак буквите си личат – същите онези, създадени от тях.

Явно читатели все още има, но по всичко личи, че са застрашен вид и за да ги зърнеш, трябва добре да се поразтърсиш.
Обиколката им ги отвежда до парка. А там, на една пейка, деца пишат трескаво на някакъв нов вид хартия, без пера и без... как му се викаше на онова новото изобретение, което замени перото... Ах, да, химикал!

Решават да хвърлят един бърз поглед върху написаното:
„Go6o dovechera shte se razbiem"; „Ти си Улигофрен"; „Баси тъпака си, да неЗнаеш кАде се намира Очилището" ; „Ти сИрЬозен ли си?"; „В молЪТ имаше голямо намаление на блузиЙ, от ония готините"...

Четат братята доколкото могат и се питат, те ли са забравили езика или са попаднали в някаква паралелна бАлгария, която не може да изрази, а какво остава да напише правилно мислите си. И тук друг един плашещ въпрос изниква в умовете им: „Има ли изобщо тази модерна бАлгария мисли собствени, а не чужди – дочути /а не разбрани/ и дотолкова повтаряни, че накрая сама е повярвала, че са нейни?!"

Стоят двамата братя и се чудят: „За какво ни беше да се трудим толкова, да я измислим тази Глаголица, а след това и на Климент да създава Кирилицата, като очевидно нашите Юруди са могли да се оправят прекрасно и с латиница?!"
Тъжно е, че толкова труд е хвърлен на вятъра.

А те продължават... Минават покрай паметника, който са им издигнали пред Националната библиотека и си мислят: „Ето на това място, само след няколко дни, ще се поставят венци. Но колко от поклонниците ще пристъпят прага на библиотеката?"

Май вече нямат работа тук. Изглежда, че в това ново време те не са нищо повече от един паметник, а делото им, грижливо пазено и обогатявано повече от единадесет столетия, е просто поредният лавров венец от древността, с който съвременните бългъри да се похвалят пред чуждестранните си гости, заявявайки гордо: „И ний сме дали нещо на светЪ!"

Стигнали до ъгъла, от който тръгнаха, Кирил и Методий хвърлят за последно поглед към своите наследници и поклащайки глава, въздишат: „Докъде са я докарали"...

Вижте още статии от Вили Терзиева и допълнителна информация за нея ...

Вижте още: ЛЮБОВТА НА ЖИВОТА ТИ


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq min
Промоцията продължава до 28 февруари 2023 г.

 


ВСЕКИ ДЕН ДО 28 ФЕВРУАРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new price

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki