Gnezdoto.net
Скъпи учителю, научете моето малко момче...

Скъпи учителю, научете моето малко момче...

Писмо на Ейбрахам Линкълн до учителя на сина му:

Синът ми започва училище днес. Всичко това ще бъде странно и ново за него за известно време и бих желал да се отнасяте внимателно. Това е приключение, което може да го отведе на различни континенти. Всички приключения, които вероятно включват войни, трагедия и скръб. Да живееш този живот ще изисква вяра, любов и смелост.

Така че, скъпи учителю, ще ви моля да го вземете от ръката ми и да го научите неща, които той ще трябва да знае, преподавайте – но внимателно, ако можете. Научете го, че на всеки враг съответства приятел. Той ще трябва да научи, че всички хора не са равни, че всички хора не са предани. Но научете го също, че на всеки подлец съответства герой; че на всеки егоистичен политик съответства отдаден лидер.

Научете го, ако можете, че спечелените 10 цента са много по-ценни от един намерен долар. В училище го научете, че много по-почтено е да се провалиш, отколкото да мамиш. Научете го да може да губи и също да се радва на победите си.

Научете го да бъде внимателен с внимателните хора и твърд с твърдите. Дръжте го далеч от завистта, ако можете и го научете тайната на тихия смях. Научете го, ако можете, как да се смее, когато е тъжен и че не е срамно да плаче. Научете го, че може да превърне славата в провал и отчаянието в успех. Научете го да се присмива на циниците

Научете го, ако можете, магията на книгите... но дайте му също тихи минути да размишлява върху вечната мистерия на птиците в небето, пчелите в слънце и цветята на зеления хълм. Научете го да има вяра в собствените си идеи, дори и когато всеки му казва, че са грешни.

Опитайте се да дадете на сина ми силата да не следва тълпата, когато всички останали го правят. Научете го да слуша всеки, но го научете също да пресява всичко, което чува през ситото на истината и да взема само доброто, което идва.

Научете го да продава таланта и ума си на най-високата цена, но никога да не слага цена на сърцето и душата си. Нека да има смелостта да бъде нетърпелив и търпението да бъде смел. Научете го да има възвишена вяра в себе си, защото така винаги ще има възвишена вяра в човечеството, в Бога.

Това е огромно поръчение, учителю, но вижте какво можете да направите. Той е толкова добро малко момче, моят син.

Източник: change-life.eu

Вижте още: НАЙ-ХУБАВОТО СЕ ВИЖДА САМО СЪС СЪРЦЕТО. НАЙ-СЪЩЕСТВЕНОТО Е НЕВИДИМО ЗА ОЧИТЕ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki