Gnezdoto.net
Колело за смет, за дете велосипед снимка: 1bike.bg

Колело за смет, за дете велосипед

"Колело за смет, за дете велосипед" е eдна прекрасна инициатива на 1bike, целяща да подари колела на деца в неравностойно положение за Деня на детето. А още по-вдъхновяващото на тази идея е самото й осъществяване. Поредното доказателство за обединяващата сила на добрината.

ИСКАМ ДА ТИ РАЗКАЖА ЗА ЕДНИ ХОРА...

Седнах в автомобила, затворих вратата, завъртях ключа и инстинктивно погледнах към огледалата. Десетминутната разходка из магазина ми поднасяше предизвикателство — да се измъкна ловко от паркинга, без да докосна наместилата се самодоволно и съвсем ирационално под ъгъл лъскава лимузина.

След няколко маневри и недобронамерени мисли вече бях на пътя към вкъщи. Подвластният ми на доказалия се във времето стереотип за собствениците на такива автомобили мозък усилено рисуваше образа на човека с аудито. На кръстовището обаче пред мен мина велосипедист — пресече елегантно и продължи по пътя си. А моите мисли се отклониха към 1bike и хората, с които се срещнах и чиито ръце стиснах през последните няколко седмици, макар и с грес под ноктите. Нека ти разкажа малко за тях и за повода за тези срещи. Така че и ти да забравиш за човека с аудито.

В началото на годината един мой приятел, Томи, мина през работилницата и каза, че велосипедът от детството му стои в мазето и събира прах. Попита дали да не ни го донесе, за да го пооправим и да го подарим на някое дете. Тогава в съзнанието ни се зароди това, което два месеца по-късно кръстихме "Колело за смет, за дете велосипед" — една кампания, с която решихме да съберем непотребни велосипеди и да ги постегнем, за да ги дарим на деца, които не могат да имат такива. Защото всяко дете заслужава дълго лято на две гуми и всички емоции, които само велосипедът може да създаде.

Един ден по-късно вратата на работилницата се отвори плахо и през нея влезе мъж в костюм. Попита ни дали работим, а след това ни каза, че идва заради кампанията ни. Двамата със Сашо го последвахме навън и стигнахме до кола с пловдивска регистрация. Иззад багажника се появи Балканче — велосипедът от неговото детство, запазен и готов да зарадва още едно дете.

А сега си представи как една майка влиза, за да ни запознае с двете си осемгодишни деца. След това се отдръпва от пътя им, а те едно след друго добутват велосипедите, които са карали допреди няколко минути, и казват, че ги оставят за другите деца. И си тръгват с усмивка. Дано сме успели да им благодарим в изумлението си.
Или как едно семейство ми се извиняваше, че са успели да съберат само един от обещаните два велосипеда в колата. Дошли по работа от Ямбол и не очаквали, че ще им остане толкова малко място.

Не мога да пропусна и няколкото имейла, които си размених с друг доброжелател. Вече бяхме напълнили всички складове с велосипеди над търсения брой — общо 50 по първоначални преценки, — когато той ни писа, че иска да се включи в кампанията. Помолихме го да изчака — в този момент имахме достатъчно велосипеди и не искахме да вземаме повече, без да сме сигурни, че ще зарадваме още някое дете. След известно време той писа отново, като ни изпрати и снимки, за да ни покаже, че велосипедът е почти нов и само трябва да сменим една дръжка и да напомпаме гумите... А днес го донесе в работилницата...
Едва ли някога ще забравя името на човека, който в имейл ни поздравяваше, че сме събрали велосипедите, но и ни питаше дали сме помислили за каски. Не, не бяхме. И той каза, че със свои средства ще закупи каски за част от децата. От нас искаше единствено препоръка за електронен магазин, от който да ги поръча...

Това са само част от хората, с които "Колело за смет, за дете велосипед" ни срещна. Българи, които с думи и усмивка ни потупваха по рамото или просто ни благодаряха за идеята и усилията. Българи, които изваждаха старите велосипеди, поемаха разходите по транспорта им с куриер или личен автомобил, носеха ни звънчета, дръжки и педали, седалки и болтове, просто защото имат големи сърца и не се страхуват да споделят това, което притежават, с другите.
Ето тези хора трябва да помниш. Тези хора трябва да даваш за пример. И когато се чудиш как да започнеш деня си, сети се за тях и нека тяхната постъпка ти дава сили да продължаваш напред, за да направим по-добра своята България. Напук на хората, които не заслужават дори да ни правят впечатление.
Благодаря ви, добри хора!

Автор: Иван Ралчев/ raltchev.info

Вижте още: ЗАЩО СЕ ВЪРНАХ В БЪЛГАРИЯ


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki