Gnezdoto.net
Повишете креативността и продуктивността си с 8 лесни стъпки

Повишете креативността и продуктивността си с 8 лесни стъпки

1. Направете нещо, което ви е интересно

За да ви тръгне една дейност по вода, то трябва да сте наистина мотивирани, развълнувани и любопитни относно задачата. В случай, че искате да сте креативни и продуктивни, фокусирайте се върху задачи, на които се наслаждавате и вече сте развълнувани. Ако трябва да изпълните задължение, открийте тази част от него, която ви заинтригува. Може би има интересен елемент? Обърнете внимание именно на него.

2. Поставете си ясни цели

Конкретизирайте още от самото начало. Към каква цел се стремите? Трябва да нарисувате картина? Да напишете песен? Да завършите презентация? Или да усъвършенствате нова поза в йогата? Насочването към конкретна цел ще подобри способността ви да се фокусирате и да не се разсейвате. Възможно е да се впуснете в прекалено много работа или да правите недостатъчно и да не достигнете до активно мозъчно състояние.

3. Открийте спокойно и продуктивно време

Тихата и спокойна обстановка е вдъхновяваща за много хора. Причина за това е, че мозъчните импулси се изменят към по-ниски честоти при поток от мисли. Започвайки работа, се постарайте да си създадете приятна обстановка. Също така се уверете, че сте избрали правилното време, в което наистина сте продуктивни. За някои това време е сутрин, за други- следобед или дори късно вечер. Открийте правилното време и го посветете на креативно изпълнение на задачи.

4. Избягвайте разсейвания и прекъсвания

Прекъсванията са смъртен враг на бликащите идеи. Всеки път, в който се разсейвате, независимо дали от разговор със съквартирант, или звънене на телефон, от получаване на имейл, песен за фон или от безпорядъка на бюрото, е вероятно да загубите неизказаните си идеи. Добре е, преди да се захванете с работа да изключите телефона, да помолите близки и приятели да не ви безпокоят и да си подредите работния кът. Това определено ще повиши продуктивността ви.

 

5. Фокусирайте вниманието си възможно най-дълго време

Веднъж седнете ли да творите във времето, което е най-продуктивно за вас, се опитайте да останете концентрирани възможно най-дълго. В началото е възможно да съумеете да се фокусирате за кратко. Това е нормално. Нужна е тренировка! Ако се стремите да се концентрирате, ще тренирате мозъка си да е по-активен и преди да усетите, часовете работа ще минават като минути.

6. Уменията ви трябва да са подходящи за задачата

Най-лесно активираме мислите си, когато работим над задача, пасваща на уменията ни. С други думи, когато сме добре подготвени за зададената ни работа, много по-лесно активираме мислите си. Чиксентмихайи дава за пример маратонец по време на състезание, за което се е подготвял в продължение на няколко месеца.

7. Няма нищо лошо в това, да разширите леко уменията си

Уменията ви действително трябва да отговарят на зададената ви задача, но за да активирате максимално мисловната си дейност ще се наложи поне малко да разширите възможностите си. Малко предизвикателство може и да е от полза. Вероятно изпробвате новото супер трудно йога упражнение. Вероятно записвате песен на нов софтуер. Стига да имате базови умения, едно малко усилие може да повиши концентрацията и продуктивността ви.

8. Наблегнете на самия процес, а не толкова на резултата

Важно е да запомните, че постигането на активно потоково състояние на ума е процес, а не резултат. С други думи да твориш в такова състояние е умение, което може да се усъвършенства с много практика, и това обикновено не става изведнъж. Не се отказвайте дори и да не се получи веднага. Помнете, че това състояние носи удоволствие и също така помага да оцените настоящите моменти. Ако се стремите само към крайния резултат, няма да усетите наслада от това, което вършите. Какво значение има как ще изглежда картината, ако сте я нарисували с истинско желание!? Просто опитвайте и никога не игнорирайте новите и интересни мисли, които ви щукват всеки ден.

източник: bg.checkonline4you.com

Вижте още: 5 ЛЕСНИ УРОКА, КОИТО НЕ ВИ КОСТВАТ НИЩО, НО ЩЕ ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА ВИ!


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki