Gnezdoto.net
Две истини за щастието Снимка: © Carlos Galeano

Две истини за щастието

Приемаме една истина за вярна и край. Оттук насетне ставаме „глухи и слепи". Затваряме съзнанието си за другите истини. За мен това е равнозначно на това да кажеш, че по пътя към върха води само една пътека. Нима това е възможно?

В повечето случаи пътеките са повече от една. Така е и с щастието.

Една истина за щастието по никакъв начин не противоречи на друга, а просто допълва пътищата към него.
Някои са твърдо убедени, че щастието се съдържа в простите и малките неща. Ключът е в това да ги оценяваш, да не ги приемаш за даденост и да се радваш ден след ден на това, което имаш.

Напълно съм съгласен.
Можем да имаме всичко, за което сме мечтали, но ако не му се наслаждаваме – все едно го нямаме.

И въпреки това, въпросът за щастието не се изчерпва с това, което имаме тук и сега. Нещата, които имаме тук и сега преди време са били неща, за които сме мечтали и сме се трудили. От тази гледна точка „Защо да спираме да се стремим да постигаме още?"

Вярвам, че хората са били много щастливи след като свещта е била изобретена. Вече не се е налагало да си лягат с настъпването на нощта. Всеки е можел да удължи будния си период и да го посвети на нещо стойностно. Вярвам, че хората са били благодарни и са се наслаждавали на светлината от топлия пламък.

От друга страна, е имало някой, който е искал още. Най-вероятно този някой е изобретил електрическата лампа. Познайте кой е той? Сега не ценим ли това изобретение?
А за свещите какво да кажем? Все още ги използваме – за създаване на романтична обстановка, за украса на тортата при всеки рожден ден, за ароматизиране на дома...

Този пример ни показва как постигнатото е солиден фундамент за чувството ни за щастие, а стремежът към още е като да построим красива къща върху фундамента.

Какво се оказва?
Да ценим е важно. Да продължаваме да се стремим също е важно. Едното не отнема от другото. Едното допълва другото.
Щастието обича постигнатото не по-малко от стремежите ни за още. Щастието обича доволството, но не обича ограниченията. Щастието ни шепне да се наслаждаваме на това, което имаме, както и да продължаваме да растем и да реализираме безкрайният ни потенциал.

„Хем седя, хем вървя!" - една от тайните на по-щастливите хора.

Цветан Иванов е психолог и основател на сайта щастието.com. 

Вижте още негови статии и допълнителна информация за него

Вижте още: 27 ВДЪХНОВЯВАЩИ МИСЛИ ОТ БЕЪР ГРИЛС - ОЦЕЛЯВАЙ И ПРОЦЪФТЯВАЙ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki