Gnezdoto.net
Кабала - едно желание може да промени вашия живот

Кабала - едно желание може да промени вашия живот

Как кабала може да ми помогне?

Отговорът е следният: Кабала помага на всеки човек да постигне състояние на здравословно равновесие в живота, ако възприема потока на съществуването и посреща предизвикателствата му, вместо да му се противопоставя и да се оплаква. По този начин мъдростта на древното знание разкрива пътища за осъществяване на човешките мечти и желания – здраве, изобилие, съзидателност, вътрешен мир и радост, разширяване на интуицията.

Кабала означава „да получаваш", „да приемаш" и стимулира благотворния баланс между способността да получаваш и в същото време – да даваш на другите. Това практическо познание не само учи човека как да изживее мечтания и заслужен от него живот, а предлага и набор от символи, които му позволяват да интерпретира знаците на синхроничността и сънищата. Кабала обяснява смисъла на съществуването – казано накратко, това е разбираема, универсална доктрина, предназначена да направи по-съвършени човека и неговия живот.

Кабала

Кабала е юдейското мистично познание, което традиционно (до ХІV век) се е разпространявало само в устна форма. Носят се легенди за това как нейните доктрини са се запазили в тайна, защото се е вярвало, че такова мощно познание трябва да бъде достъпно само за тесен кръг посветени. Смятало се, че скритото име на Бога може да бъде откривано само на човек, „който е скромен и смирен, на средна възраст, лишен от гневност и не е отмъстителен".

Вероятно най-популярното съчинение на юдейския мистицизъм е „Зоар", написано от равина Мойсей (Моше) де Леон ог Гранада, в края на ХІІІ век, въз основа на съчинение от ІІ век. Тази книга, като съкровищница на древното познание, разкрива отношенията на Бога със света, обяснени с помощта на т. нар. „сефирот", или сфери, схващани и като качества на Бога. От тези десет на брой сфери е сътворен Космосът. Символично те се представят най-често като дърво, а понякога и като концентрично разположени сфери, като човек, като разклонен свещник. По такъв начин се разкрива тяхната многопластова символика, подчертаваща факта, че човешките действия имат ефект в по-висшите светове, а чрез служене на Бога благочестивата душа постига единение с него.

Представените под формата на Дърво на живота десет сфери символизират качества на Бога, които намират съответствие и в качествата на човешките същества. Кабала учи, че същите духовни форми, използвани от Бога за създаването на Космоса, могат да бъдат приложени от човека за осъществяване на всеки проект, произведение на изкуството, успех в бизнеса, във взаимоотношенията и в какъвто и да било друг аспект на живота. По този начин, човек се включва активно в сътворението и поставя нови щрихи в божествената картина на света.

Защо кабала се свързва с чудесата и магията?

Учението става популярно през Средните векове. Тогава на кабалистите се приписвала способността да материализират предмети от въздуха. Мнозина твърдят, че самият Иисус от Назарет е бил блестящ кабалист, чиито дарби да прогонва демони чрез екзорсизъм, да превръща водата във вино и да лекува проказа произтичат от перфектното владеене на принципите на Кабала.

Заклинанието на магьосниците „Абракадабра" също произлиза от арамейски език – коренния език на евреите, на който е говорил Христос и на който са написани повечето кабалистични текстове.

„Абракадабра" се превежда „създавам, като говоря", „сътворявам това, което казвам". Естествено, съвременната кабала няма нищо общо с Черни ложи, викане на демони или изпращане на проклятия. Вместо това, тя предлага „инструментариум" за персонални чудеса, въплътени в реални постижения и удовлетворение. Тя дава възможност за изпълнение на всяко човешко желание и за трансформиране на човешкия потенциал (нашите идеи и мечти) в реалността (във физически смисъл).

Кабала помага за проявлението на властта на духа над материята, или по-точно казано – на въображението над материята.

Не е ли предназначена кабала само за евреите, питат много хора. Вярно е, че е написана за евреите, но това е станало в Испания – през нейните Златни векове (ХІІ до ХІV век) – когато там християни, мюсюлмани и евреи общуват отблизо и взаимно оплодяват културните си традиции, ритуали и идеи. Науката и философията процъфтяват и в това отворено общество духовните истини, които обогатяват и облагодетелстват една група хора, влияят по същия начин и на останалите. Например Пико дела Мирандола интерпретира кабала, като използва християнската теософия и символизъм. По времето на Ренесанса в Елизабетинска Англия Франсис Бейкън преработва кабала и разпространява нейното знание сред философите. Елементи от кабала са интегрирани и в Масонството. Видни представители на човешкия род от онези времена – от нееврейски произход – които изучават кабалистичното знание, са Майстер Екхард, Лоренцо де Медичи, Якоб Бьоме, Уилиам Блейк и много други.

Какво представлява Дървото на живота?

Дървото на живота е най-старият и най-важен символ на кабала. То действа като духовен ориентир, съдържащ в себе си целия Космос под формата на диаграма. Рисуван, интерпретиран и използван от мистиците в продължение на векове, този жив модел на енергиите във Вселената се състои от десет сфери и двадесет и две отношения (връзки) между тях, съответстващи на двадесет и двете букви (и означаваните с тях звукове) от азбуката на иврит. Десетте сфери съответстват на десетте отделни архетипни сили: Воля, Мъдрост, Разбиране, Съчувствие, Любов, Общуване, Сексуалност/Смърт и Практичност. Двадесет и двете връзки между сферите изразяват взаимодействията между архетиповете. Например, сферата на Съчувствието (наречена Милосърдие в Дървото на живота) е разположена противоположно на Строгостта (наречена Правосъдие). Свързващото ги отношение е Устойчивостта, което означава, че при кабалистите способността да се постигне хармония между съчувствие и строгост води до силна устойчивост.

Дървото на живота може да бъде използвано за медитация, разсъждения и предсказания, както и за организиране, интегриране и разбиране на всички явления, обстоятелства и превратности в живота на човека. И също както истинските дървета поемат светлина, вода и хранителни вещества от почвата и ги превръщат в необходимия на хората кислород, Дървото на живота учи човека да получава, за да може да дава на другите.

edno jelanie moje da promeni vsichko gal sason kabalaГал Сасон - астролог и учител по кабала, сякаш случайно се среща с кабала, доколкото такива срещи са случайни. Отивайки на сърф в Мексико, той попада в Гуадалахара и наред със сърфа, започва да посещава, заедно с група музиканти, курс по кабала и астрология. Остава в Гуадалахара две години и приема мистичната връзка между мексиканската Гуадалахара и испанската Гуадалахара, където е написан „Зоар".

Книгата на Гал Сасон и Стив Уейнстийн „Едно желание може да промени вашия живот" разкрива мистериите, механизмите и митологията, свързани с кабалистичното Дърво на живота, като в същото време предлага практична програма за личностна трансформация, обогатяване на душевността и изпълнение на желанията.

Книгата можете да поръчате в книжарница Gnezdoto

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki