Gnezdoto.net
Здравословната връзка или как да бъдем себе си във връзката

Здравословната връзка или как да бъдем себе си във връзката

Както казва ОШО: Моят критерий е следният: ако една връзка израства като дълбочина, всичко е наред. Продължавай! Постарай се да я изчерпиш, ако можеш. Но ако тя не израства, не се задълбочава, ако интимността вече не разцъфтява, ако всичко е спряло и ти се привързваш просто защото не знаеш как да напуснеш и как да кажеш довиждане, ти унищожаваш своята способност за любов. По-добре да се движиш, да смениш партньора, отколкото да унищожиш любовта. Защото любовта е целта, а не партньорът! Ти обичаш един човек не заради самия човек. Ти го обичаш заради любовта! Любовта е целта.

Затова, ако тя не се случва с този човек, нека се случи с някой друг, но нека да се случи! Дай й възможност за приемственост. Тази приемственост, този поток на любовта, която непрестанно се случва, ще те въведе по-дълбоко в нея, ще внесе дълбочина, нови измерения, нови реализации...

Една истинска красива връзка не е просто добра – тя е изключителна! Никога не се задоволявай с по-малко. Само една изключителна връзка може да внесе дълбочина. Ако тя не се случи, имай достатъчно смелост да й кажеш сбогом – без оплакване, без недоволство, без гняв. Какво можеш да направиш?

Щом не се случва – не се случва. Не можеш да накараш другия да се чувства виновен. Какво може да направи той? Каквото може да направи, той го прави. Каквото можеш да направиш и ти – правиш го. Но ако някак си не се получава, ако не си подхождате, ако не сте предназначени един за друг, не продължавай да насилваш нещата. Това е като да пъхаш квадратна тапа в кръгла дупка... Аз ви уча да сте верни на любовта, а не на хората. Бъдете верни на любовта. Никога не изменяйте на любовта, това е всичко!
...Ако пропуснеш любовта, ще пропуснеш всичко това, което е прекрасно в живота!

Из „Казвам ви" на Ошо

Както казва ОШО има неща, по които можем да разпознаем как се развива връзката ни, носи ли ни удовлетворение или ни потиска. Във всяка връзка има място за компромиси, но не с всичко можем да правим компромис.

Взаимоотношенията могат да носят както взаимна радост и израстване, така и да се превърнат в задушаващи и неносещи радост от споделеността. Всички връзки независимо колко време продължават би било хубаво да носят подкрепа, разбирателство, радост, насърчаване в израстването и показването на истинският АЗ. И не би трябвало да ви взимат от енергията или да ви карат да се чувствате лош човек. Ако се налага да се жертва нещо за една връзка би било добре да се помисли какво може да дадем в повече и какво не.

Едно от нещата, които пречат и се оказват задушаващи в една връзка е контролирането, липсата на свобода. Ако постоянно трябва да се оправдавате за излизане с приятел или с вашето семейство и близки, то значи човекът до вас има проблем със самочувствието, липсва му увереност. Често от детство, където е липсвала достатъчно обич или внимание остават отпечатъци върху личността и по-късно ги изявява в личните си взаимоотношения. Може би вашият партньор/ка има вътрешна несигурност и иска да контролира положението винаги. Но това се превръща в една задушаваща и неприятна част от взаимоотношенията. Всеки зрял човек би трябвало сам да се погрижи за обичта, която му липсва, а не да я очаква от човекът до него. И то да я изисква по този неприятен начин.

„Никога не се променяй, за да те хареса някой! Все някога правилния човек, ще те хареса такъв какъвто си!"

За да сме щастливи и пълноценни в една връзка трябва да бъдем себе си и да бъдем харесвани за това, което СМЕ. Понякога някои хора започват връзка с надеждата, че може би човекът до тях ще се промени както на тях има харесва. Но най-често това не се случва. Мое лично мнение е, че никой не бива да се променя заради някой друг, било то партньорът му. Смятам, че точно интимните партньори трябва да бъдат приети с тяхната уникалност. Защото всеки е красив и уникален по неговият си начин. А правилният човек ще ви хареса и обича, такива каквито сте. Никой човек, ако ви обича няма да ви кара да се промените по негов вкус. Обикновено тези, които ни обичат се радват и ни подкрепят, ако самите ние искаме да направим дадена промяна. Разбира се малките компромиси не пречат. Но не и искането за промяна на вярвания и поведение като цяло.

Има случаи, когато по различни причини партньорът ви не ви носят радост, а напротив – влошават вашето състояние, спират развитието ви или просто изсмукват енергията ви. Чувствате се изтощени и без желание даже и да общувате. Целта на една връзка е да носи щастие и радост от съвместното споделяне, съжителство или контакт между двама човека. Развлеченията, смехът, общите приятели и дейности носят радост и усилват щастието в животът ви като двойка. Въпреки това времето поотделно също трябва да бъде хармонично и да ви носи радост.

Всеки има нужда от време за самия себе си, онази лична, неприкосновена територия, която е наше лично право. Не бива да се отказвате от своите приятели заради влизането във връзка. Не ограничавайте себе си от различни дейности и хобита, които правите сам. Ограничаването само с един човек води до баналност, а понякога се отразява зле и на двойката. Появяват се зависимости на хората един от друг, а това съвсем не е пълноценно съществуване. Връзката няма цел да ни допълни или раздели от личните ни приятели, а да ни обогати като хора, да споделим нашата същност и общите преживявания заедно. Ако имате човек, който е с различни разбирания от вашите относно личното време, може би е добре да поговорите. Или да си изясните подобни неща в началният стадий на взаимоотношенията ви. Спестява много усилия и излишно загубено време.

Мечти! Кой няма мечти и цели в живота. А когато до теб имаш човек, който те разбира и подкрепя, е чудесно. Не е задължително да имате планове за далечното бъдеще. Независимо каква е целта на връзката ви и колко дълга е тя, разбирането и подкрепата са от нещата без които връзката няма да е толкова силна и свързваща. Идеалният вариант би бил да имате еднакви или поне сходни разбирания и поглед в една посока. Но идеални неща няма. Затова подкрепата и разбирането вършат работа в развитието ви. Стъпка по стъпка е хубаво да имаш рамо, на което да се опреш и да те окуражи следвайки своите цели. В противен случай би било трудно да имаш връзка с човек, който не разбира идеалите ти, целите ти, мечтите си. И още по-зле, ако не ги одобрява. Тогава спънката е огромна. А с това нещо компромиси не се правят. Все пак важният човек в живота ви сте вие. И ако някой ви обича и уважава ще подкрепи всяко ваше решение.

Нови преживявания, рискове. Животът е прекрасен, когато е изпълнен с нови преживявания, пътуване, опознаване на нови страни, на нови дейности, хобита, развитие. Всичко това носи удовлетворение и радост. И всеки човек има различни страсти и интереси. Ако обичате развитието и новите неща примерно, а партньорът ви не ги харесва ще е трудничко да се нагодите и да имате време заедно. Обикновено човекът до вас е добре да ви подкрепя, а не да спира търсещия ви дух.
Ако имате такъв до вас, може би не е за дълго. Ако има и засилено собственическо поведение може да се стигне и до прояви на неразбиране и ревност... които не са приятни на никой. Уверете се, че имате свободно мислещ човек до вас или такъв, с когото да правите новите неща заедно. В това е красотата на връзката. Общуването е от огромно значение в една връзка.

Иска се сериозна ангажираност и любящ свят, за да имаш приятно прекарано време, колкото и дълго да е то. Човек, който те разбира без да те съди или обвинява постоянно. Понякога изпадайки в подобна връзка не се усеща как те завърта и се оказваш неразбран и неоценен. Човек учи чрез връзките. И всяка връзка с нов човек е различна от другата. Ние сме различни. Но винаги трябва да се помни как може и как не може да се държат с нас.
Ако имате колебания дали той/тя е подходящият за вас човек, вие ще определите.

Здравословна връзка е между две самостоятелни личности заедно в Цялото.
И все пак – всяка връзка е уникална в нейното развитие и не бива да се вкарва в рамки и стандарти. Но ако на вас не ви е комфортно и задоволително, каква любов е това?

Вижте още статии на Видислава Тодорова и допълнителна информация за нея.

Вижте още: ОБИЧАЙ ТОВА, КОЕТО ИМАШ, ПРЕДИ ЖИВОТЪТ ДА ТЕ НАУЧИ ДА ОБИЧАШ ОНОВА, КОЕТО СИ ИМАЛ!


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki