Gnezdoto.net
Всичко е преходно

Всичко е преходно

Не, това не е мотивиращ пост, в който ви казвам, че болката отминава и истинското щастие е в малките неща и споделените моменти. Всъщност понякога болката не отминава и точно тогава няма с кого да я споделиш.

Всичко е преходно не за добро или лошо. Всичко е преходно, защото Е. Без причина, без смисъл, просто животът не е статичен.

Защо е важно да го осъзнаете? От една страна, за да опознаете своите нужди и очаквания – за да знаете как да задоволите нуждите си и да не робувате на очакванията си. Ей такива простички неща!

От какво се нуждаете? От стабилност, свързаност и реализация.

Звучи наистина много общо. Какво е сигурността? Тя е знанието, че вие и най-близките ви ще бъдете нахранени, облечени и подслонени. Начините по които ще подходите за постигането на тази стабилност обаче са преходни. Може да смените различни професии да разчитате на спестяванията си докато се преквалифицирате, да намалите разходите си или да си позволите да сте по-разточителни при добри финансови резултати (разбира се не прекалено, за да не застрашите бъдещата си стабилност). Никой не може да ви каже точно как да я постигнете, ако някой се опитва, не ви прави услуга. Често родителите с цената на всичко „бутат" децата си в определено поприще „защото там са парите". Това е грешно схващане, модерните професии са модерни до време, защото модата е преходна. Ако правите това което правите с любов и хъс и умеете да разпределяте разумно финансите си, резултатите ще са от задоволителни нагоре. Колко нагоре, зависи от вас.

Всъщност тази преходност на възможностите, пробите, грешките и успехите предполага вие да можете да се справяте с живота си и да запазите стабилността въпреки всичко. Тя се крие в способността да се изправите след удар, да научите по нещо ценно от всеки неуспех, да се преориентирате след неподходящ избор на професия. Стабилността е ваше умение, не фактор на преходните обстоятелства.

Какво е свързаността? От романтичната любов, до родителската обич и приятелство. Това чувство че някой го е грижа за теб, тази свързаност с реални хора в реални ситуации. Хилядите приятели във фейсбук не вършат работа освен ако познанствата ви не са подплатени с истинска комуникация. Неправилно е схващането, че някоя конкретна личност ще ви я осигури. Хората са преходни, наистина! Децата ни порастват, приятелите се отдалечават, любовта си отива, отиват си по-възрастните ни близки. Не са хората това, което създава нашата свързаност, това сме ние самите.

Свързаността е способността ни в този преходен свят да оставим някого да си отиде със съзнанието, че на негово място ще има други важни за нас хора, защото можем да създадем нужния контакт с тях. Това е способността да разкрием чувствата и мислите си пред друго човешко същество без страх, че ще изглеждаме слаби.

Реализацията търпи повече интерпретации. Тя е чувство за пълноценност. То също се проявява в някои преходни неща но в същност е отвъд тях. Тя е задоволството от това да правим нещо истински добре. Тя е разликата между сигурността и истинското щастие, тя е хъсът, с който подхождаме към нещо и любовта ни към резултата, колкото и несъвършен да е той.

А всичко друго е преходно...

Мила Петкова е доктор по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет Комплутенсе.
Вижте повече за нея и още нейни статии

Вижте още: ЛОШАТА ВРЪЗКА - СТРУВА ЛИ СИ УСИЛИЕТО?


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

lqtna promociq min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 юни 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki