Gnezdoto.net
Скъпа моя, не се страхувай...

Скъпа моя, не се страхувай...

Писмо до моята новородена внучка

Скъпа моя,
Ако бих могла да напиша това писмо преди четвърт век за твоята майка, би било чудесно...

Но тогава аз бях на 25 и не се замислях за нищо такова. Имах куп други грижи - сутринта да нахраня дъщеричката ми, да я заведа в яслите, после да бягам на лекции, а вечерта да разтребя, да приготвя вечеря. Твоят дядо работеше нощна смяна и не можеше да ми помага, когато твоята майка плачеше по цели нощи, защото често боледуваше. Сега аз съм на 50 и вече съм натрупала малко опит, който искам да споделя с теб. Аз не твърдя, че знам за живота всичко, но в края на краищата, аз съм твоя баба, ние имаме много общи неща (искаш или не) и искам ти да си щастлива. Моите съвети няма да са ти излишни!

• Не се страхувай да падаш. Люлей се на люлката, карай колело, ролкови кънки, пързаляй се и не се страхувай да падаш. Ще те боли, но благодарение на това ще се научиш да си бърза, ловка и да се изправяш тогава, когато ти се иска да плачеш.

• Не се страхувай да изказваш своята гледна точка. Ти не си длъжна да мълчиш, ако нещо не ти харесва или когато не си съгласна. Ни скривай своето мнение нито заради дружбата, нито заради любовта. Ако не те чуват или искат от теб да си "лоялна", то по дяволите такава дружба и любов.

• Не се срамувай да се извиняваш. Само много силните момичета умеят да се извиняват и осъзнават своите грешки, а аз много искам ти да пораснеш именно такава. Трудно е да кажеш: "Прости, аз не бях права. Как може да поправим нещата?" Но човек трябва да се научи на това и тогава никой няма да може да го победи.

• Не се страхувай да получиш лоша оценка. Двойката не е чак толкова лошо нещо. То ще ти посочи слабите места. Ти ще научиш върху какво трябва да поработиш. Ниската оценка не означава, че ти си глупава. Тя само ще те мотивира да действаш.

• Не се страхувай, че не си популярна. Докато всички популярни купонджийки ходят по дискотеки, на партита, седят по кафенетата и висят по цели дни в Интернет, качвайки своите снимки, ти ще се научиш да стреляш отлично, да яздиш кон, да пееш, да говориш перфектно гръцки, например, и т.н. На осемнадесет години популярните все още ще търкат панталони пред компютрите, а ти дотогава вече ще покоряваш света и може би ще потеглиш на първата си експедиция.

• Не се страхувай да бъдеш странна. Твоята баба също не се страхува!

• Не се страхувай да се влюбиш. Влюбеността все едно ще дойде при теб. Радвай се, че най-накрая си пораснала.

• Не се страхувай от първата целувка. Повярвай на баба си, че това е нещо възхитително! Не се страхувай, всички жени се целуват прекрасно, тъй като това ни е в кръвта.

• Не се страхувай да се омъжиш или обратно да не се омъжиш. Когато пораснеш, никой няма да го е грижа дали имаш халка на ръката си или не. Но ако ти си решила, че бракът и семейният живот са за теб, постарай се да срещнеш "своя" човек и тогава нещата ще се получат. Дори пръснатите навсякъде чорапи няма да те дразнят. Затова пък ще има кой да ти направи масаж вечер или с кого да разходиш кучето.

• Не се страхувай да родиш. Няма да те лъжа, боли много. Но това е най-прекрасното нещо, което може да се случи в живота си всяка жена.

• Не се страхувай от развода. В живота всичко се случва. Главното е да не се отчайваш и да не се затваряш в себе си. Разводът не е краят на живота. Това е начало на нещо ново, най-вероятно по-интересно.

• Не се страхувай от самотата. Понякога е полезно да останеш сама. Дори можеш да се наслаждаваш на самотата си. Но това няма да бъде за дълго - познавам си добре нашето семейство.

• Не се страхувай да плачеш. Сълзите са избор на силния. Аз съм силна и правя каквото искам. Искам ли да плача - плача, искам ли да се смея - смея се, искам ли да разхвърлям чорапите си по цялата къща - правя го.

• Не се страхувай да опитваш нови неща. Не мисли за възрастта и за това, какво ще кажат хората. Взимай от живота най-хубавото, и не е важно колко безумно е твоето желание.

• Не се страхувай да остаряваш. С възрастта ще започнеш да цениш повече живота и любовта на близките си. А после може и да напишеш писмо до своите внуци.

• Не се страхувай да губиш близките си. Аз дълго се съмнявах дали си струва да ти напиша това. Но загубите са неизбежни. Близките си отиват, но любовта не изчезва...

Аз те обичам.

Твоята баба

Източник: margaritta.dir.bg

Вижте още: ДО ДЪЩЕРЯ МИ!


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promociq june 2023 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 12 юни 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki