Logo
Печат на тази страница
За разочарованията и очакванията

За разочарованията и очакванията

Най-големите разочарования в живота ни се случват, когато имаме очаквания и те не се оправдаят. Най-често във връзките ни с другите се случва да имаме нереалистични очаквания. Намаляване на очакванията от другите значително ще намали разочарованията и ще ни помогне да се съсредоточим върху нашия собствен живот.

Което означава да спрем да очакваме всички да са съгласни с нас.

Всеки живее собствения си живот. Спрете да очаквате, че останалите постоянно трябва да одобряват или харесват начина ви на живот или действията ви. В приятелските отношения е лесно да изслушаме всяко мнение на приятел без да се нуждаем от личното му харесване относно нас. Никой не е дошъл на този свят да изпълнява нечии очаквания или да живее по нечии стандарти. Колкото повече утвърждавате вярата в себе си, толкова по-малко ще се нуждаете от нечие одобрение. Често хората действат със страх или не споделят от страх да не би да не бъдат одобрени и харесани.

Не приемайте нечие мнение прекалено лично, нито пък бъдете зависим от мнението на околните. Изградете силна основа от качества, които да ви подкрепят дори и в момент, когато околните не одобряват някое ваше действие. Осмелете се да бъдете себе си и да следвате вашият уникален път. Научете се да следвате собствената си интуиция, която е голям помощник. Останете верни на целите си независимо от мнението на околните.

Спрете да очаквате някой да ви уважава повече отколкото вие самите се уважавате. Често човек с несигурното си поведение показва на околните слабите си страни и често бива злоупотребявано с това. Истинската сила на човек е в душата и духът му, не е в мускулите. Въпросът е колко имаш вяра в себе си, колко се уважаваш за това, което си. Реши никога да не молиш някога за респект, обич или внимание. Показвай го с държанието си. Използвай утвърждения всяка сутрин или друг метод за засилване на вярата в себе си. Да сме любезни с другите е важно, но първо да започнем от себе си. Когато често си в състояние на обич към себе си и себеуважение, ще научиш и другите да се държат така с теб. Сигнали на тялото, тон, държание, често показват нашите най-дълбоки усещания, без да го разбираме съзнателно. Самочувствието и обичта към себе си е нещо, което може да се развие с подходящите методи.

Не очаквайте да бъдете харесвани винаги от другите. Всеки един човек има своята стойност, независимо как изглежда или как живее. Прекарвайте времето си с хора, които ви ценят. Желанието да се харесаш на някой може да те постави в клопката да играеш игри, да се преструваш, дори да се обличаш по техен вкус. Не се страхувай да показваш собственият си стил и уникалност. Чуждото мнение не е стандарт за прекрасен живот. Ако се чувстваш различен, вместо да се опитваш да заприличаш на останалите, продължавай да имаш своят собствен стил и вярвай в себе си.
Не копирай. Бъди уникален.

Не очаквайте всички да разберат вашата идея за кой сте или какви са мечтите ви. Винаги има хора, с които говорим на един език, и такива с които общуването е трудно. Следвайки пътят си ще откриете хора близки до вас. Така няма да се налага да убеждавате някой в идеята кой сте вие. Да обичаш и да уважаваш другите означава да им позволиш да бъдат себе си. Спрете да очаквате и хората да изглеждат по определен начин.

Друго нещо с очакванията е, мисленето, че другите знаят какво ние си мислим. Комуникацията е една от тайните за успешно общуване. Има хора, интроверти често или по-необщителни, които не задават въпроси, не изказват мнение. И се случват ситуации, където хората си нямат представа какво си мислите или какво очаквате от тях. Никой не може да чете мислите (все още) и да гадае. Откритите разговори помагат много. Не очаквайте някой да ви се обади, ако нямате уговорка и после да му се сърдите после примерно, че не ви се е обадил.

Казвайте какво искате директно и открито. Ако не поискате помощ примерно, няма кой да гадае, че вие се нуждаете. Този вид проблем в комуникацията отново се дължи на липси в ценностната система и негативни вярвания относно самите нас и другите. Работата върху личните вярвания и комуникацията е нелесен, но с професионална помощ, решим проблем. Бъдете отворени, контактувайте и говорете открито.

Очакванията, че някой друг ще се промени както вие искате. Често срещан проблем във връзките. Вярването, че някой ще се промени както вие искате е не само нездравословно, но и егоистично. Всеки човек извървява собственият си път с неговите изпитания, промени и уроци. Всеки човек има различен темп на промяна, развитие, възприятие. И никой човек не е длъжен да стане такъв, какъвто на вас ще ви е удобно. Независимо дали ни харесва или не, приемането ще е съзнателно, ако имаме уважение към личността на другият. Но първо трябва да се осъзнае правото ни личен избор, какъвто имат всички.

Очакванията, че някой ще се държи по определен начин. Огледалните лични връзки, различните характери, ни правят толкова различни като действия така и към мисли. Всеки има определен начин на реагиране и различни навици. Очаквайки някой да се държи в съгласие с нашите принципи може да се окаже труден въпрос.

Очакванията, които сме вложили в някой проект, работа, пътуване... Сигурно всеки е изпитвал поне веднъж това. Възприятието, че всичко е променливо, че няма нищо сигурно, помага за спиране на подобен вид очаквания. По-малкото очаквания, носят и по-малко разочарования.

И както споменах, всичко започва от силните ни качества, вярвания и убеждения, които сме изградили. Колкото по-независими и вярващи на себе си сме, толкова по-малко очаквания и съответно разочарования ще има. Изграждането на позитивна вътрешна система е постижима задача.

Още статии на Видислава Тодорова и допълнителна информация за нея.

Вижте още: 7 ЕФЕКТИВНИ УТВЪРЖДЕНИЯ ЗА ВСЕКИ ДЕН

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени