Gnezdoto.net
Момчето, което не можеше да реши какъв иска да стане

Момчето, което не можеше да реши какъв иска да стане

Преди няколко десетилетия, някъде към края на четиридесетте години, в малко европейско градче, една млада учителка поставила на малките си ученици, следната задача:

- Мили деца, днес ще напишете кратко съчинение по един изключително важен въпрос! Темата е: „Какъв искам да стана като порасна?". Първо много добре си помислете, коя професия ще изберете и след това ще опишете какво ви харесва най-много в нея и защо сте я избрали. Днес се радвате на безгрижното си детство, но то неусетно ще премине и този избор, сигурно ще се окаже решаващ и изключително важен за мнозина от вас. Сега имате на разположение цял час за размисъл и писане, а утре всеки ученик ще ми прочете какво е написал. – казала накрая учителката и ги оставила да пишат на спокойствие, а тя се захванала да проверява домашните им работи.

На следващия ден, децата с удоволствие започнали да четат своите съчинения, а някои от тях дори чакали с голямо нетърпение да дойде техният ред. Разбира се, че това били изявените отличници на класа. Малката Мери, която винаги изкарвала само шестици, искала да стане учителка. Тя с вълнение и с много сериозен тон, прочела, че ще бъде много умна и знаеща учителка, която дава знанията си на учениците и ги учи на всички важни неща, които трябва да научават децата за да са умни и добри. Джон, който също бил пълен отличник си мечтаел да стане лекар. Лекар, който поправя счупените тела на болните и тъжни хора и им помага отново да бъдат здрави и щастливи. Отличникът Хенри, решил да стане професор, който ще направи голям брой нови научни открития, които ще бъдат важни и много полезни за цялото човечество. Накрая дошъл редът и на малкия Филип, който вдигнал притеснено рамене и показал на учителката, празната си тетрадка.

- Защо? – тихо го попитала, загрижената учителка.
- Защото е глупав! – изпреварил го в отговора, самонадеяният Джон.
- Глупав е! Филип е глупав! – веднага се обадили още няколко от съучениците му, а малкият Филип се смутил още повече и изпуснал празната си тетрадка, която паднала върху пода на класната стая.

- Деца! Тихо! Не се подигравайте! Как не ви е срам? Това е нечовешко отношение и няма никакво значение, дали ще станете лекари или велики професори, ако не станете преди всичко добри хора, които се отнасят със състрадание, загриженост и уважение към своите ближни! – смъмрила ги младата учителка със сърдит тон, а после се навела и вдигнала тетрадката на засраменото момче. – Спокойно! Кажи ми, защо нищо не си написал? – попитала го с окуражаващ тон младата жена и нежно го погалила по русата му главичка.

- Защото искам няколко неща и не можах да реша, за кое от всичките да напиша. – отговорил смутеният Филип.
- Това е прекрасно! – поощрила го учителката. – Разкажи ми за тях.
- Искам да стана по-силен от злите и лошите хора. Ще бъда силен и умен за да помагам на слабите и добрите. Искам да свиря хубава музика, да рисувам интересни картини и още няколко други неща искам, но... – спрял малчуганът, притеснен от кикотенето на бъдещия професор, който се хилел зад гърба му, заедно със своя приятел, бъдещ хирург.

- Браво на Филип! – похвалила го учителката. – Сега напиши в тетрадката си, че ще станеш атлет с глава на мъдрец, с душа на поет, с ръце на художник и сърце на музикант. Това е чудесна комбинация от качества и умения, за която милиони хора си мечтаят. Пиши! – добавила накрая добрата учителка и погледнала строго към Хенри и Джон.

Минали години и повечето от децата станали точно такива, каквито написали, че ще станат. Мери станала детска учителка, по-късно била и директор на три училища, а в момента е пенсионерка, която всеки ден се тъпче с разни успокоителни и сънотворни лекарства. Надменният Джон станал хирург и поправил много счупени човешки тела, но преди няколко години се счупило неговото сърце и никой не можал да го поправи. Хенри бил професор, но отдавна е в психиатрична клиника, наложило му се да влезе в нея, малко преди да направи първото си голямо научно откритие от световна величина. Жалко! Колегите му казват, че имал голям потенциал, но нещо се случило с главата му и станал неадекватен в работата си и най-вече в отношенията си с колегите и студентите в университета.

Сигурно вече сте нетърпеливи и искате да разберете, какво се е случило с живота на Филип, нали? Той е направил и продължава да прави всички онези неща, които бе записал в своята тетрадка. Свири на пиано, композира и рисува картини. Филип е сред от най-популярните актьори през последните няколко години и е изиграл едни от най-завладяващите и запомнящи се роли в световното кино и на театралната сцена. Удостоен е с титлата Сър, носител е на Оскар и на множество други награди за актьорско майсторство. Винаги е бил по-силен от злонамерените хора и дори е помогнал на мнозина от тях. Помогнал е и продължава да помага на милиони хора с мъдрите си съвети, а на мен най-любимият ми е: „Нищо не искай, нищо не чакай и приемай всичко спокойно. Аз разсъждавам така: Какво говорят и мислят хората за мен, изобщо не ме засяга. Аз съм такъв, какъвто съм, и правя онова, което правя единствено за забавление – ето така е устроена тази игра, чудната игра на живота. Тук няма нищо за печелене, нищо за губене и нищо за доказване. И това прави живота много по-лесен".

Филип Антъни Хопкинс е роден на 31 декември 1937 г. в град Порт Толбът, Уелс, и още като дете проявява своя уникален и особен характер. Предпочита повече да си стои вкъщи, да свири на пиано или пък да рисува, отколкото да си играе със своите връстници. В началните му класове, училищните занимания са изпитание за малкия Хопкинс, тъй като страда от болест, наречена дислексия, заради която не може да чете и пише правилно. Съучениците гледат на него по различен начин и някои от тях го наричат Глупавия Хопкинс. Освен рисуването и музиката, започва да се увлича и по актьорската игра и през 1961 г. го приемат в Кралската академия по романтично изкуство в Лондон, четири години по-късно го канят в Националния театър. През 1966 г. прави дебюта си в киното, а днес талантливият актьор скромно споделя: „Аз просто уча репликите, излизам и ги казвам – лесно е". Лесно е! Да направим и ние живота си по-лесен!

Мили хора и особено вие млади приятели, никога не страдайте и не се тормозете, когато някой се опитва да ви се подиграва или да ви обижда по някакъв начин. Станете като Сър Филип Антъни Хопкинс и приемайте всички нападки с безразличие и вътрешно спокойствие, а външно може и да реагирате, но само в тези случаи, когато хората, които ви нападат са крайно несъзнателни или агресивни и със своите действия са на път да застрашат физическата ви сигурност. Отнасяйте се великодушно, дори и към най-агресивните, и в един момент ще видите, че техните нечовешки действия и грубите им обиди, както и тези на всички останали се превръщат в гориво за вашия духовен самолет, с който в един момент ще се издигнете до нивото на най-благородните и истински успелите хора в този свят!

Вижте повече за Валентин Начев и още статии от него

 

Вижте още: ВАЛС, НАПИСАН ОТ СЪР АНТЪНИ ХОПКИНС! УДИВИТЕЛНО!


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА: ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ХАОСА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Авторът Джордан Питърсън е определян като „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони хора са вдъхновени от личността и словото му. На лекциите и публичните му изяви се стичат десетки хиляди, последователите му в YouTube надхвърлят 2,3 милиона души, в Twitter – 1,3 милиона, в Instagram – 1 милион, а видеоклиповете, създадени от негови почитатели, които циркулират в мрежата, наближават милиард.

animiran 12 pravila 30 650x650

12 правила за смислен и пълноценен живот. 12 правила, в които се преплитат хилядолетната човешка мъдрост, изумителните открития на авангардната наука и посланията на великата литература и философията.

 


-30% ПРЕДПРАЗНИЧНО: ХАРЕСАЙ КНИГА, НАПРАВИ ПОДАРЪК

Книгата не е обикновен подарък. Чрез нея подаряваш слово, подаряваш история, подаряваш чувство. Тя носи уют и доверие, носи магия. Книгата, която подаряваш, казва: „познавам те, слушам те, интересувам се от теб". А когато подариш някому своя любима книга, ти му доверяваш парченце от себе си...

animiran kvadraten koleda 2019 650x650
Промоцията продължава до 31 декември 2019 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki