Gnezdoto.net
Марк Зукърбърг: Отговорни сме да направим света по-добро място за всички деца

Марк Зукърбърг: Отговорни сме да направим света по-добро място за всички деца

Раждането на дете преобръща човешкия живот. Всеки родител започва да гледа на света по по-различен начин, защото това вече е светът, който ще посрещне неговата рожба. Всеки родител иска да осигури за детето си по-добър и сигурен живот.

А когато един от най-богатите и успели хора в света прегърна новородената си рожба, неговата надежда за по-добър живот на детето му прерасна в загриженост и мисъл за всички деца по света, за децата от следващото поколение.

Скъпа Макс,
За мен и майка ти е трудно да намерим думи, с които да опишем надеждата за бъдещето, която ни вдъхваш. Твоят нов живот е пълен с оебщания и ние се надяваме, че ти ще бъдеш щастлива и здрава, за да ги преживееш пълноценно. Ти вече ни даде причина да се замислим над света, в който се надяваме да живееш.
Като всички родители, ние искаме да се развиваш в свят, по-добър от днешния.

С тези думи започва откритото писмо на Марк Зукърбърг и неговата съпруга Присила Чан Зукърбърг към новородената им дъщеря Макс. В публикувания във „Фейсбук" текст те споделят своята философия за инвестиране в бъдещите поколения и по-конкретно в идеите им за развиването на човешкия потенциал и насърчаването на равенството.

Наред с това в писмото основателят на социалната мрежа споделя, че ще дари за благотворителност 99% от акциите си във „Фейсбук", възлизащи на приблизителната сума от 45 милиарда долара. Целта им е да започнат с инвестиции в персонализираното обучение, лечението на болести, свързването на хората и изграждането на силни общности, като всяка година даряват по 1 милиард на организации с идеална цел, заели се със същата мисия.

Вижте затрогващото писмо на двамата млади родители:

Новините непрекъснато говорят за грешните неща около нас, ала ние виждаме как всъщност животът се подобрява. Медицината напредва. Бедността намалява. Познанието расте. Хората се свързват един с друг. В бъдещето технологичният прогрес във всяко едно отношение трябва да нарастне още повече.

Ние ще направим всичко по силите си, за да подпомогнем този процес, не само защото те обичаме, а и защото имаме моралната отговорност към децата от следващото поколение.

Ние вярваме, че всеки живот е еднакво ценен и в това число са и хората, които тепърва ще живеят тук. Именно заради това е необходимо нашата общност да инвестира в осигуряването на бъдещите поколения, а не само в настоящите.

Точно сега обаче не винаги насочваме ресурсите си към най-добрите възможности и към проблемите, с които твоето поколение ще се сблъска.

Помисли за болестите. Днес харчим около 50 пъти повече в лекуване на болните хора, отколкото са инвестициите в това те на първо място да не се разболяват.

Медицината е считана за самостоятелна наука от по-малко от 100 години, а вече сме свидетели на открития на лекарства, с които се лекуват напълно не една болести и се третират допълнително още повече. Колкото по-голямо е технологичното развитие, толкова повече ще напреднем в установяването на предварителна диагноза, в лечението и в управлението на собственото си здраве.

Днес повечето хора умират поради пет различни причини – сърдечна недостатъчност, рак, инсулт, невродегеративни заболявания, инфекции, - а ние можем да направим бърз прогрес в лечението на тези заболявания.

Веднъж повярвали във възможността твоето поколение и поколението на твоите деца да бъдат предпазени от болести, колективно имаме отговорността да инвестираме времето и ресурсите си, за да направим това реалност. Майка ти и аз искаме да изпълним нашата част в изграждането на това бъдеще.

***

Нашите надежди за твоето поколение са фокусирани върху две идеи: разширяване на човешкия потенциал и пълно приемане на идеята за равенство.

Разширяването на човешкия потенциал за нас значи събаряне на ограниченията за това колко прекрасен всъщност може да бъде един живот.

Можеш ли да научиш и изпиташ 100 пъти повече неща, отколкото ние днес?

Може ли нашето поколение да подсигури здравословно твоето, за да живеете по-добре и по-дълго?

Можем ли да свържем света, за да имаш достъп до всяка една идея, човек или възможност?

Можем ли да създадем повече чиста енергия, за да не се налага да мислим непрекъснато за околната среда, когато се захващаме със следващия си проект?

Можем ли да култивираме предприемаческия дух, за да имаш по-добри възможности при създаването на нов бизнес и осъществяването на нова идея?

Говорим и за равенството, за да може всеки, независимо от територията, семейството или обстоятелствата, при които е израснал.

Нашето общество трябва да прави това не само заради справедливата и благотворителна кауза, а и заради самия прогрес на човечеството.

Днес не можем да разгърнем напълно своя потенциал. Единствения начин е старателно да канализираме всички таланти, идеи и приносът, който всеки един от нас може да даде.

Може ли нашето поколение да елиминира бедността и глада?

Можем ли да осигурим на всеки основно здравеопазване?

Можем ли да изградим приветливи и задружни общности?

Можем ли да възпитаме мирни отношения между хората от различните нации?

Можем ли да дадем пълни права на всички – жени, деца, малцинствата, емигрантите?

Ако нашето поколение инвестира правилно в настоящето, отговорът на всеки един от тези въпроси ще бъде ДА – в най-добрия случай съвсем скоро.

***

Тази мисия - развиването на човешкия потенциал и насърчаването на равенството - се нуждае от нов подход отстрана на всички, които работят за постигането на тези цели.

Трябва да направим дългосрочни инвестиции за повече от 25, 50, а дори и 100 години. Големите предизвикателства, които приемаме, предполагат и повече време за разрешаването им.

Трябва да се обвържем директно с хората, на които служим. Не можем да им дадем възможности, ако не разбираме нуждите и желанията на техните общности.

Трябва да развиваме технологиите, за да направим промяна. Много институции инвестират пари за тези каузи, но по-голямата част от прогреса идва от иновацията.

Трябва да участваме в дебати. Много институции не желаят да направят това, но прогресът трябва да бъде подкрепен.

Необходимо е да застанем зад гърба на най-силните и независими лидери във всяка област. Съдружието с експерти е по-ефективно за целта на тази мисия, отколкото това да се опитваме сами да постигнем нещо.

Трябва да рискуваме, за да научим уроците си за утре. Все още не сме дорасли за учението и много неща, които ще опитаме, няма да сработят, но ще се вслушаме, ще се научим и ще продължим да се усъвършенстваме.

***

Нашият опит с персонализирано обучение, достъп до интернет и обществен достъп до образование и здравеопазване оформи философията ни.

Нашето общество израсна в класни стаи, в които всички учеха едни и същи неща с еднакво темпо, независимо от индивидуалните си интереси и нужди.

Твоето поколение ще си поставя цели за това каква професия иска да има - инженер, здравен работник, писател, лидер. Ти ще имаш технология, която ще разбира как учиш най-добре и над какво трябва да се фокусираш. Ще напреднеш бързо в предметите, които са ти най-интересни и ще получаваш помощта, която ти е необходима в сферите, които те затрудняват. Ще проучваш теми, които днес дори не се изучават в училищата. Твоите учители ще разполагат с по-добри средства и данни, които ще ти помогнат да осъществиш целите си.

Освен това учениците по целия свят ще могат да използват персонализираното обучение в интернет, дори и да не живеят близо до добри училища. Разбира се, за равния старт в живота ще е нужно повече от една технология, но персонализираното обучение може да бъде един добър начин всички деца да получат по-добро образование и възможностите им да не се разминават много.

Започваме да изграждаме тази технология сега и резултатите вече са обещаващи. Не само че учениците се представят по-добре на тестове, но те придобиват знанията и самочувствието да учат каквото си пожелаят. А това пътешествие едва е започнало. Технологията и образованието бързо ще се подобряват с всяка година, в която ти си в училище.

Аз и майка ти сме преподавали на ученици и вече видяхме какво е необходимо, за да сработи тази система. Ще бъде нужно да работим с най-добрите лидери в образованието, за да помогнем на училищата по света да възприемат персонализираното обучение. Ще бъде необходимо да контактуваме с различни общности и ето защо стартираме с нашата организация San Francisco Bay Area community. Във всеки случай ще допускаме грешки, ще се учим и така ще постигнем целите си.

Веднъж разберем ли какъв свят искаме да изградим за теб и за твоето поколение, ще имаме като общество да фокусираме своите инвестиции върху бъдещето, а след това и да го направим реалност.

Заедно можем да го постигнем. И когато това се случи, персонализираното обучение няма само да помогне на учениците в добрите училища, но ще осигури повече равни възможности на всеки, който има връзка с интернет.

***

Много от невероятните възможности за твоето поколение ще дойдат от достъпа на всички до интернет.

Хората често смятат, че мрежата е само за забавление и комуникации. За по-голяма част от хората по света обаче интернет може да бъде връзка от жизненоважно значение.

Без значение остава обстоятелството, че не живееш в близост до добро училище, защото интернет може да ти осигури достъп до виртуално такова. Осигурява още здравна информация относно това как да предотвратите дадени заболявания или как да отгледате здрави деца, ако наблизо нямате лекар. Може да осигури финансови услуги, ако в близост не може да се намери банка. Може да даде достъп до работни места, дори и да не живеете в регион с добра икономика.

Интернет е толкова важен, че на всеки 10 човека, които придобият достъп до него, един човек бива избавен от бедността и се създава едно работно място.

Въпреки това, повече от половината население на света, около 4 милиарда души, все още няма достъп до интернет.
Ако нашето поколение ги свърже, можем да спасим стотици хиляди хора от бедността. Можем и да помогнем на милиони деца да получат образование и да спасим живота на още толкова, помагайки им да се предпазят от различни болести.
Това е още една дългосрочна цел, която можем да постигнем с помощта на технологията и работата в екип. Ще бъде необходимо да изобретим нова технология, която да направи интернет по-достъпен. Ще трябва да работим с правителства, неправителствени организации и компании. Ще трябва да се свържем с общностите, за да разберем от какво се нуждаят. Добри хора ще ни дадат различна гледна точка към най-добрия път напред.

Заедно можем да успеем и да създадем равнопоставен свят.

***

Технологията сама по себе си не може да разрешава проблеми. Изграждането на по-добър свят започва със съграждането на силни и здрави общества.

Децата имат най-големи възможности, когато могат да учат. А могат да учат най-добре, когато са здрави.

Здравето започва отрано - с любящо семейство, добро хранене и сигурна и здрава среда.

Децата, които са преживели травматични епизоди рано в живота си, често развиват не толкова здрави разум и тела. Проучванията показват промени в развитието на мозъка, които водят до занижени когнитивни способности.

Твоята майка е лекар и учител и е виждала това от първа ръка.

Ако имаш нездравословно детство, е трудно да достигнеш пълния си потенциал.

Ако трябва да се чудиш дали ще имаш средства за храна или наем или да се страхуваш от посегателства и престъпление, тогава ще ти бъде трудно да достигнеш потенциала си.

Ако се притесняваш дали ще отидеш в затвора вместо в колежа заради цвета на кожата си, или дали семейството ти ще бъде депортирано заради документи, или че можеш да станеш жертва на насилие заради религията си, сексуалната си ориентация или половата си принадлежност, тогава може да ти е трудно да достигнеш пълния си потенциал.

Институциите трябва да разберат, че всички тези проблеми са свързани. Това е философията на новия тип училище, които майка ти развива.

Чрез работата с училища, здравни центрове, групи на родители и местни правителства и чрез осигуряване на храна и грижи за децата от малки, можем да започнем да работим над тези несправедливости. Само тогава можем заедно да започнем да даваме на всеки равни възможности.

Дълги години ще са нужни за разработването на този модел. Но това е поредният пример как развиването на човешкия потенциал и разпространяването на равенството са тясно свързани. Ако искаме да постигнем и двете неща, трябват ни на първо място включващи и здрави общности.

***

Има още толкова много неща, които нашето поколение може да направи, за да живее твоето в един по-добър свят.
Днес аз и майка ти посвещаваме живота си на това да разрешим тези проблеми. Започвайки, докато сме млади, ние се надяваме да доживеем фундаменталните полезни промени.
Ние започваме Инициативата Чан Зукърбърг, с която целим да съюзим хората по света в името на развитието на човешкия потенциал и насърчаването на равенството за всички деца от следващото поколение.

Първоначалните сфери, върху които ще се фокусираме, ще бъдат персонализираното обучение, лечението на болести, свързването на хората и изграждането на силни общности.
За да напреднем в тази мисия, ние ще дадем 99% от своите дялове във Фейсбук, които в момента възлизат на 45 милиарда долара. Знаем, че това е малък принос, в сравнение с ресурсите и таланта на всички, които вече работят по тези въпроси. Но искаме да направим това, което можем, работейки съвместно с още много други хора.

Макс, обичаме те и се чувстваме изключително отговорни да направим света по-добро място за теб и всички деца. Пожелаваме ти животът ти да бъде изпълнен със същата любов, надежда и щастие, които ти ни даде. Нямаме търпение да видим какво ще донесеш ти на света.

С обич,
мама и татко

Вижте още: ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ РОДИТЕЛИТЕ СИ – ЕДИНСТВЕНОТО ВАЖНО ПОСЛАНИЕ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ! 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki