Gnezdoto.net
“Защото” на влюбването

“Защото” на влюбването

– Защо се влюби точно в него? – ме попита приятелка.

Защо? Неподходящ въпрос. “Защо” предполага логическа мисъл, решение. Разум. “Защо” изисква причина. А влюбването не е причина... то е следствие. Любовта е онова, което се случва с нас след нелогична, емоционална вихрушка, която ни избира и белязва... не ние нея.

Не мога да обясня причините. Аз самата съм следствие. Аз съм по-млада, по-чувствена, по-свободна, по-луда, по-жива, по-добра, по-вдъхновена, по-дива... Това е резултатът от едно чувствено нападение, срещу което бях безсилна. Защо е избрало мен? Не знам. Имах ли избор да му се противопоставя? Не мисля. Омагьосващо, могъщо и първично е. Като чудо. Идва и те променя, без да пита, без да се интересува от последиците... и в никакъв случай – от реалността. От разумните причини, от сходствата на характерите или интересите... Просто така, като безразличен океан, който помита зажадняла суша, заличава я и я пренаписва отново. Оставя я тръпнеща, въздишаща и замечтана, жадна за още и още... пристрастена. Заразена с магия, с живец...

Чувствам се заразена. И болна от крайности, от небе и подземие, които се редуват с такава бързина и безочие, че погледът ми неконтролируемо губи идея за хоризонта. Щастие и нещастие се редуват мигновено, асансьорно... Болестта и лечението имат едно и също име. Неговото име. Присъствието и отсъствието му са стрелките, с които измервам времето си, с които запълвам пропастта в себе си. Светът има една ос и ако не се върти около нея, изобщо не се върти и става бодливо неподвижен. Непреглъщаем. Секунди, часове, дни стържат ръждясало в съзнанието ми... или устремно летят на вълшебно килимче към залеза, изгрева, безвремието... Зависи от неговото съществуване.

Аз, цялата аз, съм сведена до реакция. До биологично и елементарно същество. Дишам, издишам. Туптя, не туптя. Зависи от него. Но съм жива във всеки един нюанс на живото. Светя от радост или скърцам от болка... но съм жива. Тук и сега, в настоящето, присъствам изцяло. И затова не съжалявам. Затова не се интересувам от “защо”...
И все пак – защо ли? Защото вярвам, че най-страшното нещо в живота е да не си достатъчно жив. Да си загубил чувствителността си към нюансите. Да си забравил еуфорията и свободата на човешките емоции... Ето затова се влюбих. Защото съм орисана да вкусвам живота и да не забравям сладостта му...

Сега получи ли своето “защото”?...

Вижте повече за Антония Нотева и още статии от нея

Вижте още: КИАНУ РИЙВС: ВДИГНЕТЕ ОЧИ, КАЖЕТЕ „ЗДРАВЕЙ" НА НЯКОГО, ПРЕГЪРНЕТЕ НЯКОЙ!


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq min
Промоцията продължава до 28 февруари 2023 г.

 


ВСЕКИ ДЕН ДО 28 ФЕВРУАРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new price

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki