Gnezdoto.net
Легендата за храма на вечната любов

Легендата за храма на вечната любов

Шах Джахан е бил наследник на видните монголски завоеватели Тимур хан и Чингиз хан. Легендата разказва, че докато се разхождал по пазара срещнал непозната продавачка на коприна и стъклени огърлици. Тя се оказва неговата единствена голяма и истинска любов. Името й е Аджурманд Бано Бегум, но след коронацията им той я кръщава Мумтаз Махал – Избраницата на двореца.

Двамата се влюбили безумно, но заради ранната възраст на принцесата, трябвало да чакат 4 години, докато сватбата се осъществи по всички правила и предписания на свещената книга. Бракът им предизвикал бурни дебати, тъй като след церемонията Шах Джахан загърбил полагащия му се харем и се отдал изцяло и предано на жена си. Мумтаз Махал от своя страна също била много силно привързана към съпруга си. Тя пътувала с него навсякъде, и била неговия най-доверен съветник, както и най-верният му поддръжник във всички начинания.

Благодарение на нейната проницателност и гъвкави реакции принцът успял да избегне и превъзмогне много политически интриги , дори спадове, а в същото време изживял и много възходи. Мумтаз Махал била единственият човек, на когото можел да разчита в сложната атмосфера на конспирации в императорския двор и тя никога не го подвела. Всъщност и днес името на Мумтаз Махал в Индия се свързва с респект, възхищение и признателност за абсолютно безрезервната й обич и подкрепа към съпруга си. Двамата живели заедно 19 години. През това време тя родила на съпруга си 14 деца, от които само 7 оцеляват. От друга жена той нямал, а и не искал да има деца, което било абсолютна революция за времето си.

Принцът поел властта след смъртта на баща си и поредица битки между претендентите за трона. Но три години по-късно щастието му било помрачено, тъй като заради тежкото раждане на 14-тото им дете Мумтаз Махал починала.

Смъртта й напълно съкрушила Шах Джахан, а в легендата дори се говори, че само за една нощ той побелял. Цели две години императорът бил в траур. Той престанал дори да се храни и се лишил от всички удоволствия, които му напомняли за любимата жена. И единственото, което имал желание да направи, е да увековечи любовта си към Мумтаз Махал завинаги. Точно тази била причината за построяването на гробницата Тадж Махал.

Императорът искал да построи гробница, която да зашемети целия свят. Искал тя да е точно толкова великолепна и красива, колкото съпругата му и тяхната любов. Построява я на място, което се вижда в цялата си прелест от прозореца на собствените му покои. Строежът, който продължил 22 години, бил единственото нещо, което поддържало духа му жив след смъртта на съпругата му.

Правоъгълната основа на Тадж Махал само по себе си е символ на различните ъгли, от които може да бъде видяна красивата жена. Главният вход е като воала, който закрива женското лице и който трябва да бъде деликатно повдигнат при първата брачна нощ. Кубето е направено от бял мрамор, но гробницата е разположена на фона на реката и отраженията във водата създават уникланата визия на Тадж Махал. Цветовете се променят през различните часове на деня и през различните сезони. Подобно на истински брилянт, сияе на лунната светлина, която се отразява в инкрустираните скъпоценни камъни. Розовее рано сутрин, следобед е млечнобял, а когато изгрее луната - златист. Тези промени отразявали различните настроения на жената.

Шах Джахан е погребан до Мумтаз Махал. Осем години преди смъртта му той е свален от трона от един от синовете си. Наследникът затворил баща си в кралския му апартамент. От там през реката шах Джахан от сутрин до вечер съзерцавал Тадж Махал, където било останало сърцето му.
В Индия от край време вярват, че преди сватбата младоженците е задължително да посетят храма, защото има положително влияние и носи късмет на брака.

източник: polejerno.blogspot.bg

ПРЕПОРЪЧАНО: ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! ЕДИН БЕЗЦЕНЕН ПОДАРЪК ЗА ПРАЗНИЦИТЕ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 knigi pritchi promo vreme za podaryci 2021 650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


ВРЕМЕ Е ЗА ПОДАРЪЦИ! ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ В ГНЕЗДОТО – ДО 70% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ!

animiran baner vreme za podaryci do 70 min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн до края на 2021 година!

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "ИЧИГО-ИЧИЕ" - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! /до 31.12.2021 г./

Това, което се случва в момента, няма да се повтори никога повече! Как да превърнем всеки миг от живота си в незабравима възможност?

animiran ichigo ichie 650x650

"Драмата на съществуването не е в това да умреш, а в това никога да не започнеш да живееш." Марк Аврелий

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki