Gnezdoto.net
Покана за радост

Покана за радост

В навечерието на светлия християнски празник Рождество, имаме удоволствието да ви предадем една специална покана. Тя наистина е специална, защото е отправена от две необикновени личности... Негово Светейшество Далай Лама и архиепископ Дезмънд Туту.

Те са двама духовни гиганти, двама носители на Нобеловата награда за мир, двама приятели. Те прекарват една седмица заедно, за да отпразнуват 80-годишния юбилей на Далай Лама, да се насладят на своето приятелство... но и за да създадат една книга, която да бъде дар за всички хора. През тези изпълнени със смях и сълзи седем дни двамата духовни учители се взират в бездната и отчаянието на нашето време, за да отговарят на вечния въпрос, който вълнува всеки човек: Как да открием радостта пред неизбежното страдание на живота?

Те имат да ни кажат много важни неща, но най-напред ни отправят своята покана...

ПОКАНА ЗА РАДОСТ И БЛАГОСЛОВ КЪМ ВСИЧКИ ВАС

„Събрахме се в Дхарамсала, за да отбележим един специален рожден ден, да се порадваме на приятелството си и да създадем нещо, което да бъде подарък за другите. Едва ли има нещо по-радостно от раждането, ала много голяма част от живота минава в тъга, стрес и страдания. Надяваме се тази книга да отвори пред вас вратата към един свят с повече радост и щастие.

Бъдещето не се определя от някаква мрачна съдба. Ние го определяме. Всеки ден, всеки миг ние създаваме собствения си живот и сме способни да го преобразим, както и да променим качеството на човешкия живот на цялата планета. Да, притежаваме такава сила.

Трайното щастие не е в преследването на цели или постижения, каквито и да са те. Щастието не е нито в славата, нито в богатството. То е единствено в ума и в сърцето – и тъкмо там се надяваме да го намерите.

Нашият съавтор, Дъглас Ейбрамс, любезно се съгласи да ни помогне в този проект и да ни интервюира в продължение на цяла седмица в Дхарамсала. Помолихме го да преплете гласовете ни и да добави и своя принос като разказвач, тъй че не само да споделим гледните си точки и личен опит по въпроса отде извира радостта и какви са нейните естествени източници, а също така да включим мнението и на учените, и на други хора.

Не е нужно да ни вярвате. Наистина, нищо от думите ни не трябва да се приема за религиозна доктрина. Ние сме просто двама приятели, представители на много различни култури, и споделяме с вас на какво сме били свидетели и какво сме научили през дългия си земен път. Надяваме се сами да проверите дали написаното тук е вярно, като го приложите в собствения си живот.

Всеки ден е още една възможност за ново начало. Всеки ден е рожденият ни ден.

Нека тази книга бъде благослов към всички съзнателни същества и към всички Божии чеда – към вас, включително.“

Тензин Гяцо, Негово Светейшество Далай Лама
Дезмънд Туту, бивш архиепископ на Южна Африка

Издателство „Гнездото“ с огромна радост представя на българските читатели „Книгата на радостта“!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki