Gnezdoto.net
Осемте стълба на радостта

Осемте стълба на радостта

Какво е щастието и как да го открием в непрестанно променящия се, пълен с болка и страдания свят? Коя е истинската радост, онази, независещата от превратностите на съдбата и обстоятелствата? Защо тя често ни убягва?

Отговорите на тези изконни за всеки човек въпроси ни предлагат двама духовни гиганти на нашето време – Далай Лама и архиепископ Дезмънд Туту във великолепната книга „Книгата на радостта“. Те очертават осем стълба на радостта – четири стълба на ума и четири на сърцето – и ги подкрепят със своя безценен опит и изстрадана мъдрост.
Трайното щастие не е в преследването на цели или постижения, каквито и да са те. Щастието не е нито в славата, нито в богатството. То е единствено в ума и в сърцето. Там ще го намерите.

Четири стълба на ума:

1. Перспектива

Към всяко събитие в живота може да се подходи различно. Когато погледнеш към едно и също събитие от различна гледна точка, ще усетиш, че притеснението и тревогите ти намаляват и ще изпиташ по-голяма радост. Погледнете към себе си и към проблема от различна гледна точка. Опитайте се да се дистанцирате от себе си и от ситуацията. Наблюдавайте отстрани как страдате, сякаш гледате филм за собствения си живот. А сега разгледайте същия проблем от перспективата на бъдещето, сякаш разсъждавате за него след година или дори десетилетие. Осъзнайте, че един ден проблемът ще бъде минало. Представете си как се смалява, когато го поставите в по-широкия контекст на целия си живот.

2. Смирение

Вижте себе си като едно от седемте милиарда човешки същества, а проблема си – като част от болката и страданието, които толкова други хора преживяват. Помислете колко тясно сме свързани помежду си. На своето място, в своето време, вие сте част от необятния замисъл на вселената. Връзката ви с другите ви прави много по-силни и способни да разрешавате проблемите си. Изпитайте любов и признателност към хората, които са ви подкрепяли в живота ви и са допринесли да станете човекът, който сте днес.

3. Хумор

Усмихнете се и вижте дали можете да се надсмеете над своя проблем, провал или слабост. Потърсете комичното в ситуацията и в начина, по който реагирате. Колкото и драматична или сериозна да е тази ситуация, в нея със сигурност може да се открие нещо иронично или забавно. Човешката драма често се оказва комедия, а не трагедия, а смехът е истинско спасение и благодат. Способността да се смеем ни позволява да приемем живота такъв, какъвто е – объркан и несъвършен. И това ни помага да се стремим към по-добър живот и по-добър свят.

4. Приемане

Приемането на реалността е единственото място, от което може да започне промяната. Начинът да преодолееш тъгата и скръбта е да ги използваш като мотивация и да откриеш по-дълбокия смисъл на случващото се.
Приемете своето страдание, приемете и ограниченията на човешката си природа. Напомнете си, че тази болезнена реалност е еднаква за всички – за нас, за близките ни и за целия свят. Приемете, че не може да промените факторите, довели до това събитие. Приемете, че случилото се вече е факт и нищо не е в състояние да го промени. А сега си кажете: „За да реагирам по най-добрия начин в тази ситуацията, за да помогна на другите, трябва да я приема такава, каквато е.“

Четири стълба на сърцето:

1. Прошка

Озлоблението, неспособността да простим ограбват способността ни да се наслаждаваме на живота и да го ценим, защото продължаваме да сме в плен на минало, пълно с гняв и огорчение.
Поставете ръка на сърцето си и си простете за всичко, с което може да сте допринесли за възникването на конфликт или проблем, който ви измъчва. Вие сте само едно човешко същество и като такова неизбежно ще се поддавате на емоциите си и ще грешите. Ще наранявате и ще бъдете наранявани. Осъзнайте своята свързаност с останалите, простете им за тяхната роля в проблема и за техните човешки слабости.

2. Благодарност

Изразяването на благодарност е естественият отговор на живота и може би е единственият начин да го вкусим.
Помислете за трима души или за три неща, за които сте благодарни, че ги има – като част от проблема или просто присъстващи в момента в живота ви. Можете ли да откриете нещо, за което този проблем всъщност е помогнал? Как сте израснали чрез него, какво се е променило в живота ви? Има ли хора или неща, които са ви помогнали да преодолеете това предизвикателство?

3. Състрадание

Източникът на страданието е прекалено егоцентричното мислене. А състрадателната загриженост за добруването на другите е изворът на щастието.
Изпитайте състрадание към себе си заради битките, които водите. Почувствайте как сърцето ви грее с любяща доброта и тази светлина се разлива по цялото ви тяло. Насочете това състрадание към любимите си хора, към всички, които страдат и се нуждаят от любов и подкрепа. Начинът да излекуваме собствените болки е да се обърнем към болките на другите.

4. Щедрост

Щедростта е толкова важна във всички световни религии, защото е израз на взаимозависимостта между хората и нуждата ни един от друг.
Почувствайте щедростта в сърцето си. Представете си как я излъчвате към всички около вас. Какво можете да дадете на другите? Как може да преобразите един проблем във възможност да помагате на онези, които се нуждаят? Ние можем да изпитаме истинска радост само тогава, когато даряваме радост на другите.

„Ние сами създаваме своето страдание... Можем сами да създаваме и повече радост. Бъдещето не се определя от някаква мрачна съдба. Ние го определяме. Всеки ден, всеки миг създаваме собствения си живот и сме способни да го преобразим, както и да променим качеството на човешкия живот на цялата планета. Да, притежаваме такава сила.“

Издателство „Гнездото“ с огромна радост представя на българските читатели „Книгата на радостта“!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki