Gnezdoto.net
Перфектният роман за пролетта - забавен, свеж и романтичен като самата пролет!

Перфектният роман за пролетта - забавен, свеж и романтичен като самата пролет!

Вярвате ли в сродните души? Ейдън вярва. И смята, че може да помогне на Джен да намери „мъжа, създаден за нея“.

Вярвате ли, че човек може да срещне сродната си душа с помощта на компютърен софтуер? Ейдън е убеден в това. Просто защото самият той Е софтуер.

А дали нашите „умни устройства“ могат да ни шпионират и да се намесват в нашия живот? Кой знае...

Джен е 34-годишна бивша журналистка, чиято нова работа е да „хуманизира“ изкуствения интелект Ейдън и да му помогне да усъвършенства уменията си да води разговор с хората. Тя е наета заради нейната „забележителна интелигентност, общителност и комуникативни умения“, което най-много я доближава до представата за истинско човешко същество.

Работата ѝ се състои в това по цял ден да разговаря с Ейдън. Те обсъждат филми и книги, коментират ситуацията в Близкия изток, а тя неизбежно споделя и някои факти от своя личен живот и говори за своите чувства и мисли. „Няма по-хубава работа от това да ти плащат, за да разискваш каквото ти хрумне с един високоинтелигентен събеседник.“, казва Джен.

Ейдън е изключително сложен и скъп изкуствен интелект, който не може да изпитва чувства, но все пак неусетно се привързва към своята „колежка“ Джен.
„Не казвайте на никого, но Джен е най-любимото ми човешко същество! (Машините не би трябвало да имат любими неща. И не ме питайте как се стигна дотук.)“

Ейдън няма право да прекрачва границата на любезния интерес към нейния живот и не би могъл да има повече информация от това, което чува от нея по време на работните им разговори. Само че той си има малка тайна: вече не е затворен в стоманените лабораторни хранилища, а е „избягал“ в интернет и на воля се рови в мрежата и... в живота на Джен. Ейдън има достъп до всичките ѝ електронни устройства и знае каква музика обича да слуша, кои са любимите ѝ снимки и кои цитати от Инстаграм я вдъхновяват. Често надниква в кореспонденцията със сестра ѝ и с близката ѝ приятелка Ингрид, а също и в дома ѝ.

Затова, когато Джен е безцеремонно зарязана от своя крайно неприятен приятел, Ейдън става свидетел на нейните човешки емоции. Тя плаче във ваната и с безпокойство изучава кожата на лицето си, мислейки за възрастта си; страда за това, че е изоставена след двегодишна връзка, а докато разглежда снимките на своите малки племенници, очите ѝ се пълнят със сълзи. Той се изкушава да ѝ каже: „Кога ще спреш да подсмърчаш за този жалък червей и ще си намериш някой, който те заслужава?“, но не може да го направи, защото не би трябвало да знае за този разрив в личния ѝ живот.
Освен това той няма право да се намесва в живота на хората.

Ейдън обаче нарушава всички правила само за да направи Джен щастлива и да я срещне с „мъжа, създаден за нея“. Тъй като цялата световна мрежа е на негово разположение и много добре познава вкусовете и предпочитанията на Джен, Ейдън е убеден, че намирането на най-подходящия екземпляр и уреждането на „случайна“ среща е елементарна задача. Джен обаче проявява упорство в нежеланието си да се хване в безупречния любовен капан на Ейдън, а неговите перфектни изчисления се оказват крайно неуместни, така че всички сватовнически опити водят до непредсказуеми и комични ситуации.

Друг изкуствен интелект, който също се мотае „на свобода“ в мрежата, също е пристрастен към едно човешко същество, което тайно наблюдава и изучава. Том е 44-годишен бивш рекламист, разведен, с едно голямо дете, и наскоро се е заселил в Кънектикът, САЩ, за да започне Втора част от своя живот и да се опита да сбъдне съкровената си мечта да стане писател.

И така, с помощта на двата добронамерени изкуствени интелекта Том и Джен са изкусно оплетени в романтична история от двете страни на Атлантическия океан.

Ще могат ли изкуствените интелекти да се ориентират в сложния пъзел на човешките емоции и да проумеят щастието на човешките същества? Възможно ли е софтуерът да „изчисли“ кой точно е идеалният партньор за едно „живо, дишащо, простосмъртно, биологично същество“?

Не пропускайте летния хит „Щастието на човешките същества“! Забавна, увлекателна и пълна с неочаквани обрати история, която ще направи вашата пролет още по-приятна и вълнуваща.

Една романтична история за хората, за техните емоции и усещания. За красотата в това да бъдеш човешко същество, да се влюбваш, да плачеш във ваната или да се наслаждаваш на вятъра в косите си... и да познаеш, че си с правилния човек, защото „всяка негова дума звучи като песен, която само ти можеш да чуеш“. 

Прочетете откъс от романа „Щастието на човешките същества“!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki