Gnezdoto.net
Допусни случайността в живота си. Отвори вратата за неочакваното...

Допусни случайността в живота си. Отвори вратата за неочакваното...

Замислял ли си се някога, че най-хубавите неща, включително и откритията, които ще бележат живота ти завинаги, стават случайно?

Какво е серендипити

Серендипити (Serendipity) e английска дума, която няма точен превод на български; означава неочаквано откриване на интересни и стойностни неща съвсем случайно, без да сме ги търсили активно. Думата серендипити за първи път е използвана през XVIII в. от британския писател Хорас Уолпоул в писмо до негов приятел. В него той му разказвал как героите от персийската приказка "Тримата принца от Серендип" непрекъснато пътуват и правят случайни открития. Но принцовете не стояли в някой замък, в охолство и удобства, чакайки да им се случат хубави неща или да ги споходи късметът. Те били смели и находчиви, никога не се предавали и упорствали в търсенето на сполука дори когато нещата не вървели добре.

Серендипити не е магия

Ние сме актьори с активна роля в живота си и серендипити изисква от нас да обърнем цялото си внимание към случващото се наоколо, особено към необичайните събития: явни обърквания, грешки и възможности, които са очевидно маловажни... А може би не са!

В света на науката е добре известно, че много велики открития са ставали случайно. Може би най-прочутото сред тях е откриването на пеницилина. Флеминг забравил в лабораторията си една стъкленица, в която изследвал болестотворни организми, и когато след три седмици се наложило да разчисти работната си маса, той установил, че нещо убива бактериите в нея. Вместо да игнорира това откритие, той се захванал да анализира какво се е случило.
Серендипити не е магия. Какво щеше да се случи, ако Флеминг беше толкова прилежен, че не беше оставил лабораторната стъкленица да стои толкова време върху масата? Или ако просто я беше изхвърлил?

„Потърси нещо, намери друго и осъзнай, че намереното е по-добро за теб от това, което си мислил, че търсиш.“
Лорънс Блок

Отвори вратата за неочакваното

Някой те е поканил на пътешествие и ти си му отказал? Твой клиент ти е предложил да посетиш лабораторията му, но не си отишъл, защото си бил много зает? Поканили са те на събитие или честване в петък вечер, но не си приел?
Може би по-често трябва да казваш „да“ – никога не знаеш къде те очаква вдъхновението, което ще отключи твоя икигай.

Серендипити помага да открием неща, които не сме знаели, че не знаем. Хората са склонни да бягат от непознатото – чувстват се по-сигурни да се въртят в кръга на собствената си рутина. Но ако не излезем от зоната си на комфорт, никога няма да открием онова, което дори не сме предполагали, че не знаем.

Ключът се крие в създаването на благоприятни условия за увеличаване на възможността да се случи неочакваното. Най-добрият начин да провокираме серендипити е да даваме сигнали на света, като му казваме: „Хей, тук съм, това съм аз. Това е, което харесвам и което правя!“.
Ако стоиш вкъщи и гледаш телевизия по цял ден, никой няма да дойде при теб, нищо няма да се случи. Ако излезеш на кафе и не се обадиш на никого, със сигурност ще се наложи да четеш вестник сам в кафенето. И отново нищо няма да се случи.

Създаването на серендипити изисква динамичност. Трябва да се движим и да сме активни. Така ще провокираме ситуации, при които броят на неконтролираните и непланирани от нас неща ще е достатъчно голям, за да се случи щастливото „произшествие“.

3 ПЪТЯ КЪМ СЕРЕНДИПИТИ

Можем да разделим техниките за създаване на серендипити в три големи категории:
1. Да даваме сигнали на света: да обявим, че съществуваме; да кажем какво мислим и да покажем какво правим.
2. Да допуснем случайността в живота си.
3. Да се движим по света, тъй като най-важното е да сме в точния момент на точното място.

Идеи за подаване на сигнали към света, които помагат за създаване на серендипити:
● Публикувай в социалните мрежи. По-малко от 1% от потребителите споделят постинги в интернет. Ако го правиш, ти вече превъзхождаш останалите 99%. Напиши какво мислиш, коментирай последния филм, който си гледал, сподели снимки от интересни места, на които си бил.
● Напиши имейл на автора на книга, която ти е харесала, или изпрати съобщение през социалните мрежи на режисьора на последния филм, който си гледал. Дори да не ти отговори, със сигурност ще се зарадва и ще е благодарен! Ами ако ти отговори?
● Направи си визитна картичка – в Япония например е немислимо да нямаш такава. Раздавай я на всички хора, които могат да са от полза за твоя икигай. Ако някой ти остави своята картичка, напиши му имейл още на следващия ден.
● Предложи помощта си на човек, на когото по принцип не би помогнал.
● Поискай помощ за нещо, за което обикновено нямаш нужда от съдействие.

Идеи за допускане на случайността в живота ти чрез увеличаване на възможностите за настъпване на неочаквани събития:
● Покани на вечеря приятели, които не се познават помежду си.
● Направи си среща на кафе с някого, когото не познаваш достатъчно, но чувстваш, че можете да станете добри приятели.
● Свържи двама души, които не се познават, ако мислиш, че между тях може да има добра химия.
● Организирай парти с неочаквана тема.
● Ако заемаш ръководна длъжност в някоя компания и искаш да увеличиш серендипити, промени средата така, че служителите да могат да общуват повече помежду си. Създай им място за пиене на кафе, където да сядат удобно и да имат желание да прекарват повече време в разговори и обмяна на идеи.
● Следвай интересни хора и медии в социалните мрежи или чети уебстраници за неща, които по принцип не са сред основните ти интереси. Темите, които привидно не са свързани помежду си, увеличават възможностите за създаване на креативни връзки в ума ни.
● Прочети книга, която никога не би прочел заради жанра или тематиката ѝ.
● Започни да учиш нещо ново. Докосни се до други познания и способности, учи езици, занимавай се с различни спортове. Това ще разшири възможностите ти, когато си на точното място и в точното време.
● Направи нещо, което никога не си правил.

Идеи как да се движиш по света и да увеличиш възможностите си да попаднеш на най-доброто място в точното време:
● Пътувай по-често. Най-добре е да го правиш с приятели или да гостуваш на приятели, които живеят на други места – те могат да те въведат в местния живот.
● Когато пътуваш на малки разстояния, замени колата или градския транспорт с ходене пеш, като се вглеждаш в заобикалящите те неща.
● Измисли различен маршрут, за да отидеш на работа.
● Отиди в ресторант, в който никога не си ходил.

От книгата ДА ИЗЖИВЕЕШ СВОЯ ИКИГАЙ, от Ектор Гарсия, Франсеск Миралес

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki