Gnezdoto.net
Специален гост

Специален гост

Един богат и влиятелен човек подготвял голямо тържество по случай рождения си ден. И докато преглеждал списъка с поканените, изведнъж отнякъде се появила прелестна и изключително обаятелна жена.

– Коя сте вие? – попитал я той, поразен от красотата и необичайно харизматичното ѝ присъствие.
– Името ми е Любов – казала непознатата с топъл глас и мило се усмихнала.

Домакинът не можел да откъсне очи от нея и се чудел как да я задържи за по-дълго. Жената сякаш изпълнила цялата стая с необикновеното си присъствие, а той почувствал особено спокойствие и умиротворение. В този момент погледнал към списъка с гостите си, който държал в ръцете си, и изведнъж го осенила идея.

– Довечера в дома ми ще има голямо празненство – неуверено започнал той. – И много бих искал да ви поканя. Моля ви, бъдете мой специален гост.

– О, благодаря ви за милата покана, но трябва да ви кажа, че аз никога не съм сама. Имам много приятели, които винаги са до мен. Така че, ако нямате нищо против да дойдат и те, с удоволствие ще бъда ваш гост.

– Разбира се, че нямам против – радостно възкликнал богаташът. – В къщата ми има достатъчно място за всички и ще се радвам да посрещна и вашите приятели.

Вечерта започнали да прииждат гостите и докато заемали местата си около богатата трапеза, домакинът нетърпеливо оглеждал влизащите, търсейки сред тях възхитителната Любов. Но нея я нямало. В един момент той забелязал на вратата няколко души, които виждал за първи път. Те имали окаян вид, били облечени в окъсани, стари дрехи, а някои изглеждали болни и се движели трудно. Когато портиерът на дома понечил да ги отпрати, богаташът веднага се досетил, че това може да са приятелите, за които говорела тайнствената непозната, и се разпоредил да ги настанят на масата.

Започнала вечерята, а Любов не идвала. Но домакинът сякаш усещал присъствието ѝ, почувствал същото умиротворение и спокойствие, което го обзело през деня. Всичките му страхове и тревоги се изпарили, а сърцето му се изпълнило с някакво особено чувство на покой и доброта.

И в един момент той чул познатия топъл глас:
– Добре ли се чувстваш с мен?
– Трудно ми е да го опиша – развълнувано отговорил мъжът. Въпреки че не те виждам, усещам присъствието ти и то ме изпълва с безкрайна топлина и неописуемо щастие. Никога през живота си не съм се чувствал толкова спокоен и щастлив. На душата ми е леко, виждам смисъла на неща, за които преди дори не съм се замислял...

– Докато се грижиш за моите приятели, докато не отказваш помощ на бедните и нуждаещите се, винаги ще бъда с теб и винаги ще се чувстваш по този начин – нежно казала Любов.
– Но защо не мога да те видя, Любов?
– Защото се заселих в сърцето ти.

Много хора по света умират от глад.
Но много повече умират от липсата на любов.

Притчата е част от сборника "ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА. 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ВДЪХНОВЕНИЕ"

vig vsi4ki